Το Μαξίμου απέφυγε κάθε σχόλιο για τη στάση του υπουργού, ενώ κυβερνητικά στελέχη χαρακτήριζαν τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ φυσιολογικές.
«Είναι γνωστό, πως αυτή η υπόθεση δεν μας αρέσει, όπως και ότι δεν μας αρέσουν και άλλα στοιχεία της συμφωνίας που έχουμε υπογράψει», έλεγε στο Real.gr κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.
Έτσι και για να μη φέρει σε δύσκολη θέση τον κ. Δρίτσα, το Μαξίμου προτίμησε να καμουφλάρει την παρέμβαση του στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, ως απάντηση στη ΝΔ, η οποία αντέδρασε με έντονη κριτική στην κυβέρνηση, μετά τη συνέντευξη του κ. Δρίτσα στο MEGA.
Στη συνέντευξη αυτή, που δόθηκε λιγότερο από 24 ώρες μετά την πανηγυρική υπογραφή της συμφωνίας για την παραχώρηση του λιμανιού στην Cosco, ο κ. Δρίτσας έστειλε εκ νέου το μήνυμα, ότι η διαδικασία για την πώληση του ΟΛΠ δεν τελείωσε:
«Έχουμε μπροστά μας δρόμο μέχρι τη μεταβίβαση των μετοχών τον Ιούνιο» είπε ο υπουργός που πρόσθεσε ότι ετοιμάζονται ρυθμίσεις όπως η Δημόσια Αρχή Λιμένα Πειραιά που εκτιμάται ότι δημιουργεί νέο «κρατικό» ΟΛΠ.
Ο υπουργός Ναυτιλίας δεν έκρυψε την αντίθεσή του στη συμφωνία: «Η πώληση του λιμανιού γίνεται για να ικανοποιηθούν οι δανειστές, όχι για την ανάπτυξη του λιμένα», πρόσθεσε ο κ. Δρίτσας.
Ωστόσο ο υπουργός Ναυτιλίας εξαπέλυσε πυρά κατά του ΤΑΙΠΕΔ. «Λειτουργεί ως κράτος εν κράτει. Είναι παράλληλη εξουσία στην αιρετή εξουσία του ελληνικού λαού. Πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο το κομμάτι της απαράδεκτης λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ», τόνισε, και πρόσθεσε ότι «το ΤΑΙΠΕΔ είναι οργανισμός που ελέγχεται πλήρως από δανειστές».
Υπογράμμισε δε, πως η κυβέρνηση δεν έχει δεσμευτεί για έσοδα 50 δισ. ευρώ από νέες ιδιωτικοποιήσεις και πρόσθεσε ότι «κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ επιχειρούν να βάλουν στο τραπέζι 26 ιδιωτικοποιήσεις αντί για τις 9 της συμφωνίας».
Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησής του σε περίπτωση που το «διάδοχο» Ταμείο του ΤΑΙΠΕΔ έχει ακόμη μεγαλύτερες εξουσίες.
Όπως ήταν επόμενο, οι δηλώσεις του κ. Δρίτσα προκάλεσαν σάλο και σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση. Αργά χθες το απόγευμα, ο κ. Δρίτσας επανήλθε με διορθωτική δήλωση, στην οποία τονίζει «οι ερμηνείες που δίδονται στα όσα είπε είναι αυθαίρετες», και ότι οι ισχυρισμοί πως κινείται «σε διαφορετική κατεύθυνση από τον Πρωθυπουργό είναι κατασκευές εμφανούς σκοπιμότητας και εφήμερης αντοχής».
Πληροφορίες, ότι ο κ. Δρίτσας προχώρησε στη διορθωτική δήλωση κατόπιν παραίνεσης του Μεγάρου Μαξίμου δεν επιβεβαιώνονται πάντως από κυβερνητικές πηγές.
Είχε προηγηθεί επίθεση της ΝΔ στην κυβέρνηση, η οποία υποστήριζε πως «ο κ. Τσίπρας υποχρεώθηκε και τελικά υπέγραψε την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, συνεχίζοντας την πολιτική των Κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας».
Με αφορμή αυτή την διαπίστωση, παρενέβη στο θέμα αυτό η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Όλγα Γεροβασίλη: «Οι πολιτικές δυνάμεις που κατέστρεψαν την χώρα, που επέβαλλαν στην οικονομία μέτρα 65 δισ και κατά 25% το ΑΕΠ, ξιφουλκούν σήμερα κατά της κυβέρνησης για το θέμα του λιμανιού του Πειραιά», είπε η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε: «η κυβέρνηση αγωνίζεται να κρατήσει την Ελλάδα όρθια, πάνω στο σαθρό έδαφος που αυτοί παρέδωσαν.
Διαπραγματεύτηκε ώστε το αποτέλεσμα της συμφωνίας να είναι το θετικότερο, τόσο ως προς το τίμημα, όσο και ως προς τους όρους.
Εξαίρεσε από την παραχώρηση την έκταση των Λιπασμάτων, διασφαλίζοντας την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής για τους κατοίκους της περιοχής. Ας μας πουν τι έχουν κάνει αυτοί που, υπογράφοντας λευκά χαρτιά, παρέδωσαν την χώρα, δέσμια, στις προθέσεις των δανειστών».
www.real.gr