Στα 8,4 δισ. ευρώ φτάνουν πλέον τα μέτρα για την τριετία 2016-2018, τα οποία θα πρέπει να υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση για να εξασφαλίσει την όσο το δυνατό ταχύτερη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Η εμμονή των ευρωπαίων δανειστών για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα υποχρέωσε για άλλη μια φορά την Commission να κάνει τον διαιτητή, κάνοντας πρόταση για μέτρα «έκτακτης ανάγκης» ύψους 3 δισ ευρώ, πλέον των 5,4 δισ ευρώ, ώστε να δεχθεί και η ομάδα του ταμείου να βρίσκεται μέσα στην συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα.
Η πρόταση ήρθε στο «παραπέντε» της ολοκλήρωσης των επαφών της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον, προσθέτοντας περισσότερη πίεση στο οικονομικό επιτελείο το οποίο επείγεται να έχει μια κατ αρχήν συμφωνία μέχρι και το Eurogroup της Παρασκευής στο Άμστερνταμ.
Επίσης αφαιρεί στην ουσία το επιχείρημα του οικονομικού επιτελείου, ότι τα μέτρα για τους έμμεσους φόρους θα υλοποιηθούν αν και εφόσον χρειαστεί το 2018.
Με την έμμεση υιοθέτηση των απαιτήσεων του ΔΝΤ τα μέτρα ύψους 1,8 δισ ευρώ που θα προέλθουν από τους έμμεσους φόρους, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται το αργότερο από το δεύτερο εξάμηνο του 2016.
Μόνο έτσι έχει έννοια το να υπάρχουν μέτρα «εκτάκτου ανάγκης» για το 2017 ή το 2018.
Αν πάλι δεχθούν οι δανειστές οι έμμεσοι φόροι να υλοποιηθούν μόνο τον τελευταίο χρόνο του προγράμματος, τότε το 2018 θα μιλάμε για ένα τέταρτο μνημόνιο, εν αναμονή, συνολικού ύψους 4,8 δισ ευρώ, που θα πρέπει να ξεκινήσει να υλοποιείται από το 2018 και μετά.
Σε ότι αφορά το πακέτο των μέτρων, τα περιθώρια για αυξήσεις θα είναι εξαιρετικά περιορισμένα.
Στην πιθανή λίστα μπορούν να ενταχθούν όσα μέτρα αφορούν αυξήσεις φόρων, που αποφεύχθηκαν μέχρι τώρα αλλά και περικοπές δαπανών οι οποίες υποτίθεται ότι θα συμφωνούνταν με την δεύτερη αξιολόγηση.
Για να υπάρξει εξοικονόμηση των 3 δισ ευρώ θα πρέπει:
1. Να υιοθετηθεί η πρόταση της Commission για κατ αρχήν μείωση του αφορολόγητου από τα 9.505 ευρώ που είναι σήμερα στα 9.100 για τα εισοδήματα του 2016 και στην συνέχεια να υπάρξει σταδιακή μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 8.640 το 2017 και στα 8.180 το 2018.
2. Να αυξηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ και στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ (από το 13% στο 24%, μετά την αύξηση του 23% όπως σχεδιάζει να εφαρμόσει η Κυβέρνηση άμεσα).
Επίσης θα πρέπει να ολοκληρωθεί, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο μέχρι και το τέλος του 2016, η κατάργηση της έκπτωσης του 30% για όλα τα νησιά του Αιγαίου και να αυξηθεί στο 24% ο ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία.
3. Να γίνουν ουσιαστικές περικοπές στο μισθολόγιο των υπαλλήλων της κεντρικής διοίκησης, αλλά και τα ειδικά μισθολόγια για στρατιωτικούς, αστυνομικούς, γιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς , δικαστικούς και υψηλόβαθμο κλήρο.
Επίσης, στην κατεύθυνση της συνέχισης των αλλαγών στο δημόσιο θα πρέπει να επανεξεταστεί ο αριθμός του προσωπικού στα σώματα ασφαλείας και τον στρατό.
4. Να οριστεί ένα σημαντικό ποσό ως ετήσια περικοπή στις αμυντικές δαπάνες, με αρχή τα 500 εκατ. ευρώ που έχουν εγγραφεί από φέτος στον προϋπολογισμό.
5. Να υπάρξει εξοικονόμηση περίπου 950 εκατ. ευρώ από τα κοινωνικά επιδόματα μέχρι και το 2018, όπως αναφέρεται και στο τρίτο μνημόνιο.
6. Να δεσμευτεί από τώρα η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση των συνολικά 27 αποκρατικοποιήσεων που περιείχε το υπόμνημα του μνημονίου ΙΙΙ, στις οποίες περιλαμβάνονται η πώληση του 51% της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ.
Οι ευρωπαίοι δανειστές ζητούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις ότι θα ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και θα έρθουν έσοδα 1,4 δισ το 2016, 3,7 δισ το 2017 και 1,3 δισ το 2018.
Το πιο δύσκολο για το νέο αυτό πακέτο μέτρων είναι η πολιτική του διαχείριση εν όψει της κατάθεσης των νομοσχεδίων για φορολογικό και ασφαλιστικό, το οποίο οι αρμόδιοι υπουργοί οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλος έχουν προαναγγείλει για την εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα.
ΠΗΓΗ: enikonomia