Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η κριτική που άσκησε στο δήμαρχο και τη δημοτική αρχή ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Κοκκίνης, κάνοντας συνολικό έλεγχο του έργου της παρούσας και της προηγούμενης δημοτικής αρχής, με δήμαρχο τον κ. Ζερβό.
«Έχετε αποτύχει σαν δημοτική αρχή», δήλωσε ο κ. Κοκκίνης τονίζοντας ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα με βάση ένα οραματικό σχεδιασμό για τον τόπο και στόχευση υλοποίησης ουσιαστικών έργων και υποδομών που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων στηρίζοντας παράλληλα τους βασικούς τομείς της τοπικής οικονομίας.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ κάλεσε τη δημοτική αρχή να συναισθανθεί τις ευθύνες της να υλοποιήσει σημαντικά έργα και παρεμβάσεις βάζοντας προτεραιότητες και ως μειοψηφία, όπως είπε, η παράταξή του είναι αποφασισμένη να στηρίξει τη δημοτική αρχή, σε μια τέτοια λογική και προσπάθεια.
Εκ των πραγμάτων ο Απολογισμός συμπεριλαμβάνει όλη την 7ετία και μια διαχείριση ιδίων εσόδων περί τα 70 εκατομμύρια, είπε ο κ. Κοκκίνης, διερωτώμενος αν υπάρχει πολίτης που διαπιστώνει σήμερα βελτίωση της ποιότητας ζωής του. Αντιθέτως, είπε, ο πολίτης βιώνει ένα διαρκές και ατέρμονο «θα» για έργα που δεν ολοκληρώνονται ποτέ. Ο Δήμος παραμένει έξω από προγράμματα και δράσεις όπως επιτυγχάνουν άλλοι δήμοι είπε και παρέθεσε παραδείγματα από την υπόλοιπη Κρήτη.
Επικαλέστηκε την κατάσταση στην οποία παραμένει το παραλιακό μέτωπο και ο περιβάλλων χώρος της λίμνης, όπου γίνονται αποσπασματικές παρεμβάσεις.
Επέμεινε για την ανάγκη μιας δημοκρατικότερης και συλλογικής λειτουργίας στο Δήμο και τα όργανά του, καλώντας τον δήμαρχο να απεκδυθεί την αντίληψη της «αυθεντίας» για τον εαυτό του, τονίζοντας ότι η λειτουργία του Δήμου στηρίζεται σε μπαλώματα, σε όλες τις εκφάνσεις του. Χωρίς συνολικό και οραματικό σχεδιασμό.
Ενώ έχουν γίνει μεγάλες και σημαντικές ξενοδοχειακές επενδύσεις, τις οποίες στηρίζει η κοινωνία και ο Δήμος, θα πρέπει και από την πλευρά τους αυτές οι επιχειρήσεις να στηρίξουν τον τόπο, τόνισε ο κ. Κοκκίνης. Είπε ότι υπάρχει έλλειμμα παρέμβασης στον δημόσιο χώρο και στην απόδοση του δημόσιου χώρου στους πολίτες, αξιολογώντας ως ελάχιστα θετικό το αποτύπωμα της δημοτικής αρχής, ειδικά στον τομέα αυτόν.
«Ο δήμαρχος διαρκώς επιχειρεί να δικαιολογηθεί, δείχνοντας ότι φταίνε όλοι οι άλλοι, αλλά πουθενά δεν βλέπουμε ανάληψη ευθύνης από τη δημοτική αρχή, η οποία παραπέμπει διαρκώς στο μέλλον την πραγμάτωση των στόχων», τόνισε.
«Ο παραλιακός είναι η ύψιστη πολιτική κοροϊδία. Εξαγγέλθηκε και παρουσιάστηκε η προμελέτη πριν 2,5 χρόνια και πριν 15 μέρες παρουσιάστηκε ξανά η προμελέτη… Το διαρκές «θα» για σειρά έργων δεν τιμά το Δήμο μας, είπε ο κ. Κοκκίνης αφήνοντας αιχμές εις βάρος της δημοτικής αρχής για «προτιμήσεις, απευθείας αναθέσεις και εκλεκτούς…».
Μεταξύ άλλων άσκησε έντονη κριτική για το χειρισμό ένταξης της Σπιναλόγκας στην UNESCO, τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, τις εν αναστολή σχολές, την ΑΣΤΕΚ, τα θερινά σχολεία και το πανεπιστημιακό Κέντρο δια Βίου Μάθησης, την σχολική στέγη, τον Ελαιώνα στο Λάκκο, το λιμενικό σταθμό, ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο της ακτογραμμής του Δήμου, τη μαρίνα, το καταδυτικό πάρκο, τα υδατοδρόμια, την ακτοπλοϊκή σύνδεση της πόλης, την ανάπλαση της πλατείας, τον περιφερειακό δρόμο και το παραλιακό μέτωπο της Ελούντας, τη γέφυρα στον Ξηροπόταμο, το οικόπεδο ανατολικά του ΓΝΑΝ, την ολοκλήρωση σχεδίων οικισμών κ.α.
Μίλησε για εγκατάλειψη του δημόσιου χώρου, χωρίς χώρους αναψυχής, αναπλάσεις, πεζοδρόμια. Την εγκατάλειψη των Κοινοτήτων. Κατέκρινε τη γενικότερη αισθητική που επικρατεί στην πόλη και σε χωριά. Κατέκρινε την αισθητική εικόνα που έχει, όπως είπε, το Δημαρχείο της πρωτεύουσας του νομού.
Τόνισε ότι δεν θα πρέπει να καταστρατηγούνται οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Άσκησε τέλος κριτική για το σχεδιασμό στήριξης του τουριστικού και του αγροτικού τομέα, στους οποίους βασίζεται συνολικά η τοπική οικονομία.