Στο Μαξίμου θεωρούν πως το θετικό αυτό κλίμα ενισχύεται από την χθεσινή ανακοίνωση του Euroworking group, που βάζει για πρώτη φορά στην ατζέντα της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους.
Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το Eurogroup θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει την πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας και οι οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.
«Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Μαξίμου: Νέο «όχι» σε προληπτικά μέτρα
Ιδιαίτερα θετικό στοιχείο θεωρούν στην κυβέρνηση, πως η Ελλάδα, σε αντίθεση με ότι συνέβη πριν από ένα χρόνο έχει ισχυρούς συμμάχους που πιέζουν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν στο Μαξίμου στη χθεσινή δήλωση του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ζήτησε να κλείσει η αξιολόγηση τη Δευτέρα.
«Η Γαλλία επιθυμεί να υπάρξει τη Δευτέρα μια συμφωνία σχετικά με την Ελλάδα» κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ και πρόσθεσε: «Είναι ένα μήνυμα στο οποίο επιμένω, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας το είπε με πολύ ξεκάθαρο τρόπο», εξήγησε ο Λε Φολ μεταφέροντας τη δήλωση αυτή που έγινε στη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η γαλλική στήριξη και η στήριξη των ευρωσοσιαλιστών εκδηλώνεται και με την πρόσκληση που έχουν απευθύνει στον κ. Τσίπρα οι σοσιαλιστές, να είναι παρών στη σύνοδό τους στη Ρώμη, που θα γίνει στις 20 Μαΐου, δηλαδή λίγες μέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 24 Μαΐου.
Σε ότι αφορά στην έκτακτη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης τη Δευτέρα, που έχει οριστεί για να συζητήσει το ελληνικό ζήτημα, στην κυβέρνηση θεωρούν ως μη πιθανή την επίτευξη συνολικής συμφωνίας, περιμένουν ωστόσο ένα θετικό μήνυμα. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το κατά πόσον αυτός θα στηρίξει την άκαμπτη στάση του ΔΝΤ, μετά τις συναινετικές δηλώσεις που έκανε την περασμένη Τρίτη, ότι δεν υπολογίζει με το ενδεχόμενο μιας νέας ελληνικής κρίσης το φετεινό καλοκαίρι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σόιμπλε είπε στον κ. Τσακαλώτο στη μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία που προηγήθηκε, ότι είναι ικανοποιημένος με την ιδέα του «δημοσιονομικού κόφτη» και ότι μπορεί να αρκεστεί σε αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι ο μηχανισμός αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης δεν θα είναι υπόθεση τριετίας, αλλά θα κατοχυρωθεί νομικά με πολύ ισχυρό τρόπο, όπως στη Γερμανία και αν όχι εσαεί, για μεγάλο χρονικό διάστημα.
www.real.gr