Κοινά αποδεκτή λύση για το μνημόνιο διαρκείας που θα συνοδεύσει και την λύση για το χρέος, θα αναζητήσουν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης παρόντος και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ κ. Πωλ Τόμσεν, στο Εurogroup της Δευτέρας.
Η σύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με τη «συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής» όπως γενικόλογα αναφέρεται στην ανακοίνωση της ατζέντας του έκτακτου Eurogroup ξεπερνάει την συμφωνία στο προληπτικό πακέτο μέτρων, τουλάχιστον όπως αυτή είχε παρουσιαστεί τις πρώτες ημέρες. Δηλαδή την μορφή των δύο προγραμμάτων, ενός κανονικού και ενός «προληπτικού» τα οποία τρέχουν εν παραλλήλω στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου μέχρι και το 2018.
Η ιδέα του προληπτικού πακέτου όπως διαμορφώνεται μετά από περίπου 15 ημέρες διαβουλεύσεων αφορά κυρίως τη δημοσιονομική πειθαρχία που θα πρέπει να επιδεικνύει η Ελλάδα με μεσο-μακροπρόθεσμη φάση, δηλαδή και για τα χρόνια μετά το 2018.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών συμφωνούν με την Ελλάδα στην άποψη ότι δεν είναι απαραίτητη από τώρα η νομοθέτηση συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων αφού αυτά θα εφαρμοστούν κάποια στιγμή στο μέλλον. Άρα υπάρχει χρόνος και να συζητηθούν και να αποφασιστούν.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές και εταίροι μένουν σταθεροί στη θέση ότι αν θέλει η Ελλάδα να πετύχει την ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να το «κερδίζει» κάθε χρόνο επιτυγχάνοντας υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3% του ΑΕΠ στο διηνεκές.
Με αυτά τα δεδομένα, αυτό που ορίζεται ως προληπτικό πακέτο μέτρων είναι στην ουσία ένα μνημόνιο διαρκείας που θα περιορίζει με αυτόματο τρόπο τις δημοσιονομικές αποκλίσεις όλα τα επόμενα χρόνια.
Στην πίεση που έχει η Αθήνα να κλείσει την αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατό πρότεινε σχεδόν άμεσα με το σχετικό αίτημα της Commission στην Ουάσιγκτον τον μηχανισμό που είχε προτείνει πολύ νωρίτερα ( από τον περασμένο Σεπτέμβριο ) η Γερμανία: Τον αυτόματο «κόφτη» δαπανών που θα επαναφέρει άμεσα τον προϋπολογισμό σε τροχιά επίτευξης των στόχων της κάθε χρονιάς.
Στο σημείο αυτό το ΔΝΤ εμπλέκεται στην όλη διαδικασία και απαιτεί την μεγίστη δυνατή εγγύηση της Αθήνας προς τους ευρωπαίους με αντάλλαγμα να πιστοποιήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Γι αυτό και ζητά την νομοθέτηση από τώρα των προληπτικών μέτρων μη θέλοντας η διόρθωση κάθε μελλοντικής απόκλισης να γίνεται αντικείμενο πολύμηνων αξιολογήσεων .
Επίσης, επιμένει στην άμεση υιοθέτηση των μέτρων τονίζοντας ότι με τα μέτρα των 5,4 δισ.ευρώ του βασικού πακέτου τα οποία βρίσκονται και στο στάδιο της τελικής συμφωνίας η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5 % του ΑΕΠ για το 2018 .
Με δεδομένα όλα αυτά δεν φαίνεται περίεργο που η χθεσινή συνεδρίαση του Euro working group πριν από ένα ακόμη κρίσιμο ραντεβού για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος και ενώ υπό εξέταση βρίσκονται όχι ένα αλλά δύο πακέτα μέτρων τελείωσε σε περίπου μιάμιση ώρα και κύλησε μάλλον «διεκπεραιωτικά» κάνοντας μια ανακεφαλαίωση των μέχρι τώρα διαπραγματεύσεων .
ΠΗΓΗ: enikonomia