Εντατικούς ελέγχους ξεκινά άμεσα η Επιθεώρηση Εργασίας με το ρυθμό και την έκταση, βέβαια, που υπαγορεύει η δραματική έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη Υπηρεσία. Μπήκαμε σε περίοδο που προγραμματίζονται πολλοί έλεγχοι που θα διαρκέσουν μέχρι τέλη Αυγούστου. Αυτό έχει αποφασιστεί σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο, δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Τραντά ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης Εργασίας Γιάννης Λασιθιωτάκης.
Ο αριθμός των ξενοδοχοϋπαλλήλων που δεν έχει επαναπροσληφθεί είναι πλέον, πολύ μικρός, σε κάθε ξενοδοχείο. Πολύ λίγες είναι οι περιπτώσεις που μπορεί να εμφανιστεί περίπτωση εργαζομένου να απασχοληθεί 7 μέρες την εβδομάδα. Όσο, όμως, προχωρούμε προς τέλη Ιουλίου και τον Αύγουστο, πιθανόν να αυξάνουν τέτοιες περιπτώσεις, γι’ αυτό και θα αυξηθούν και οι έλεγχοι από την Υπηρεσία, είπε ο Επιθεωρητής Εργασίας.
Με απόφαση της 17ης Ιουλίου, του Υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκη, καλύφθηκε το κενό που υπήρχε μέχρι πρότινος αναφορικά με τη δυνατότητα αναστολής τον μήνα Ιούλιο των συμβάσεων εργασίας και καταβολής ειδικής αποζημίωσης εργαζομένων σε επιχειρήσεις- εργοδότες του ιδιωτικού τομέα και κυρίως στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που λόγω χαμηλών πληροτήτων δεν εργάστηκαν -αν και είχε γίνει πρόσληψή τους.
Όπως ανέφερε ο Επιθεωρητής Εργασίας, μόλις ανοίξει η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, οι ξενοδόχοι θα πρέπει να μπουν για να δηλώσουν σε αναστολή το προσωπικό αυτό που δεν εργάστηκε μέσα στο μήνα Ιούλιο, επειδή δεν υπήρχαν οι σχετικές πληρότητες. Αυτό ισχύει για τον Ιούλιο, αλλά, όπως είπε ο κ. Λασιθιωτάκης, δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει ανάλογη δυνατότητα αναστολής εργασίας για τον Αύγουστο. Κι αυτό γιατί αναμένεται ότι τον ερχόμενο μήνα θα υπάρχουν πληρότητες και το πρόβλημα θα αμβλυνθεί σε ό,τι αφορά την απασχόληση των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Εξάλλου η σχετική, μέχρι στιγμής, πληροφόρηση που έχει από επιχειρήσεις, αναφέρεται σε βελτίωση της εικόνας στις πληρότητες των ξενοδοχείων, τόνισε, διευκρινίζοντας ότι το «Εργάνη» θα ανακοινώσει το άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας πιθανόν και σήμερα.
Η υπουργική απόφαση αναφέρει συγκεκριμένα: «Η αναστολή συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου εργαζομένων, που είχαν τεθεί σε αναστολή στο παρελθόν, δύναται να παραταθεί έως την 31η Ιουλίου 2021. Επίσης, δύνανται να τεθούν για πρώτη φορά ή εκ νέου σε αναστολή συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου εργαζομένων τους. Τα ανωτέρω εφαρμόζονται για εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί έως και την 31η Μαρτίου 2021 και το ωράριο εργασίας τους εβδομαδιαίως είναι τουλάχιστον 16 ώρες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΠΣ «Εργάνη» κατά την 29/4/2021.
Σε κάθε περίπτωση μετά το πέρας του διαστήματος της αναστολής ή της παράτασης της αναστολής, οι ανωτέρω συμβάσεις εργασίας συνεχίζονται για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται. Η υποχρέωση αυτή δεν υφίσταται όταν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσής της, όπως σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που από τη μορφή, το είδος ή τη δραστηριότητά τους έχουν συγκεκριμένο χρόνο λειτουργίας.
Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις- εργοδότες που πλήττονται, βάσει ΚΑΔ, που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών στην Υπουργική Απόφαση και έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, δύνανται να προβαίνουν σε ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων αυτών. Μπορούν επίσης να θέτουν εκ νέου σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας εργαζομένων τους ανεξάρτητα από το αν έχει ανακληθεί η αναστολή τους. Σε κάθε περίπτωση τα ανωτέρω ισχύουν έως και την 31η Ιουλίου 2021, όπως προβλέπει για το ζήτημα αυτό η απόφαση του κ. Χατζηδάκη (ΦΕΚ 3127/12-7-2021).