«Εργαλείο» και όχι προαπαιτούμενο χαρακτηρίζουν κυβερνητικά στελέχη την ψήφιση του νομοσχεδίου για ασφαλιστικό και το φορολογικό μέσα στο Σαββατοκύριακο, τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή από το Μέγαρο Μαξίμου έχει στόχο να ενισχυθεί η ελληνική πλευρά ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας.
Την ίδια στιγμή, απορρίπτουν τις κατηγορίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που κάνουν λόγο για αιφνιδιασμό, σημειώνοντας ότι το ασφαλιστικό και το φορολογικό συζητούνται εδώ και μήνες. Στο Μαξίμου εκφράζουν επίσης ικανοποίηση για το γεγονός ότι για πρώτη φορά μπαίνει στην ατζέντα το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.
«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό μέσα στις παρούσες συνθήκες», τόνισε χθες ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, αφού ανακοίνωσε την απόφαση της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής για την εισαγωγή και ψήφιση του νομοσχεδίου μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Ο κ. Βούτσης πρόσθεσε πως η διαπραγμάτευση γίνεται μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας και πνεύμα αλληλοκατανόησης, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στάση του ΔΝΤ, είπε ότι «το εμπόδιο στη χημεία δεν είμαστε εμείς, αλλά η διαφωνία του Ταμείου με τους θεσμούς».
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η κυβέρνηση πέτυχε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς πάνω στους στόχους της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, με μια μεταρρύθμιση που «διασφαλίζει πλήρως τις συντάξεις, προστατεύει τους πιο αδύναμους, κατανέμει δικαιότερα και αναλογικότερα τα φορολογικά βάρη και τις ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος».
Τόνισαν επίσης ότι αυτή η νομοθετική πρόταση βρίσκεται στον αντίποδα των συμφωνιών που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και στις οποίες, όπως υπογραμμίζουν, θεωρείτο δεδομένη η δραστική οριζόντια μείωση των συντάξεων, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές, η πλήρης ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος, η κατάργηση του αφορολόγητου και η επιβάρυνση – για μια ακόμα φορά – των πιο αδύναμων, δηλαδή αυτών που τόσα χρόνια σήκωσαν το τεράστιο βάρος της κρίσης.
«Οι ίδιοι που είχαν συμφωνήσει σε ένα τέτοιο σχέδιο κοινωνικής καταστροφής, έκαναν ότι μπορούσαν προκειμένου να υπονομεύσουν τη διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού», σημείωναν οι ίδιες πηγές και τόνιζαν ότι «επιχείρησαν να υποκινήσουν συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες και να δημιουργήσουν κλίμα αποσταθεροποίησης», «χαρακτήρισαν την κατάθεση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου ως μονομερή ενέργεια έναντι των δανειστών, και έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι η κυβέρνηση θα αναγκαζόταν να το αποσύρει, προκειμένου να μην προκληθεί εμπλοκή στην διαπραγμάτευση».
www.real.gr