Ως ιδιότυπο ευρωομόλογο χαρακτήρισε τη συμφωνία για το χρέος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην 24η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
«Η έμμεση εγγύηση των ευρωπαίων ότι το δάνειο θα είναι βιώσιμο συνιστά ένα ιδιότυπο ευρωομόλογο», είπε ο Πρωθυπουργός ο οποίος τόνισε ότι μέσω της συμφωνίας για συνεχή διαχείριση του χρέους το Grexit παύει πρακτικά να υφίσταται.
Παράλληλα προανήγγειλε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα πέσουν πάνω από 10 δισ. ευρώ στην αγορά, τα οποία θα επιταχύνουν την ανάπτυξη.
Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε εξαιρετικά αισιόδοξος ως προς την προοπτική ανάπτυξης, λέγοντας ότι σε λίγους μήνες, η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ότι η ενίσχυση και τα νέα ρεκόρ του τουρισμού θα βάλουν μπροστά τη μηχανή της πραγματικής οικονομίας.
Δήλωσε βέβαιος, ότι «φέτος θα έχουμε την καλύτερη τουριστική χρονιά, καθώς η χώρα μας βρίσκεται στην κορυφή των ποιοτικών προορισμών και έχουμε ήδη δουλέψει με σχέδιο και επιμονή για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα». Ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος και για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Είπε στους ξενοδόχους ότι κατανοεί τις δυσκολίες από την υιοθέτηση ορισμένων δυσάρεστων μέτρων τα οποία πάρθηκαν υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών, υπενθύμισε ωστόσο ότι η αρχική πρόταση των θεσμών για τον ΦΠΑ στη διαμονή ήταν να πάει στο 23%, αντί για 13% όπως καταλήξαμε.
Σε ότι αφορά το τέλος διανυκτέρευσης, για το οποίο υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των ξενοδόχων, ο Πρωθυπουργός είπε ότι ισχύει ήδη σε άλλες χώρες της Μεσογείου – όπως η Ιταλία και η Ισπανία και ότι η κυβέρνηση κατάφερε να μεταθέσει την εφαρμογή του στο 2018 αντί για φέτος.
Ως πιο βασικό σημείο της πολιτικής της κυβέρνησης του χαρακτήρισε πάντως ο κ. Τσίπρας τη δέσμευση που αφορά το χρέος. Όπως είπε η συμφωνία για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, έχει κάποιες πολύ σημαντικές προεκτάσεις για την ελληνική οικονομία και εξήγησε ότι με τη συμφωνία, το χρέος της Ελλάδας γίνεται ντε φάκτο υπόθεση και των Ευρωπαίων και η διαχείρισή του καθ’ όλη την έκταση του χρονικού ορίζοντα καθιστά στην πράξη το Grexit μια κούφια έννοια – καταδικασμένη στη λήθη της ιστορίας.
«Η έμμεση εγγύηση των Ευρωπαίων ότι το δάνειο προς την Ελλάδα θα είναι βιώσιμο αποτελεί ένα ιδιότυπο ευρωομόλογο κι ας μη θέλουν κάποιοι να το παραδεχτούν», είπε.
Ακόμη, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε, πως η εκταμίευση της δόσης θα συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα που τόσο χρειάζεται η αγορά.
«Υπολογίζουμε ότι με τις δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα χρήματα του ΕΣΠΑ, θα πέσουν συνολικά πάνω από 10 δισ. ευρώ στη πραγματική οικονομία, το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Γεγονός ικανό να ανατρέψει επί το θετικότερο τις ήδη ευχάριστες προβλέψεις για την επιστροφή στην ανάπτυξη μέσα στο τρέχον έτος», είπε ο Πρωθυπουργός.
www.real.gr