Την Κυριακή 28 Νοεμβρίου θα διενεργηθούν οι αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου στον Δικηγορικό Σύλλογο Νομού Λασιθίου. Το ψηφοδέλτιο «κλείδωσε», με δύο υποψηφίους να διεκδικούν την προεδρία του Συλλόγου και 10 υποψηφίους που θα διεκδικήσουν τις 8 θέσεις του Δ.Σ.
Υποψήφιοι πρόεδροι είναι οι, Εμμανουήλ Ι. Καλαϊτζάκης και Σοφία Δ. Τσαγκαράκη.
Υποψήφιοι σύμβουλοι: Δημήτριος Αγαπητός, Εμμανουέλα Γερακιανάκη, Γεωργία Δανδουλάκη, Γεώργιος Καραμανωλάκης, Θεοφάνης Κοϊνάκης, Κυριακή Μυρίδου, Ιωάννα Σακκαδάκη, Εμμανουήλ Σκυβαλάκης, Νικόλαος Σφακιανάκης, Χρυσάνθη Φαρσάρη.
Το Δ.Σ. είναι 9μελές μαζί με τον πρόεδρο και η θητεία του 4ετής.
Οι εκλογές θα διεξαχθούν στην έδρα του Δικηγορικού Συλλόγου, στη Νεάπολη, 7 π.μ.- 7 μ.μ.
Η πανδημία
Ο απερχόμενος πρόεδρος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Γιώργος Παραουλάκης μίλησε για την τετραετία που υπηρέτησε από τη συγκεκριμένη θέση το σωματείο, εξηγώντας ότι προσωπικοί και επαγγελματικοί λόγοι τον οδήγησαν στην απόφαση να μη θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για πρόεδρος.
Όπως είπε, η θητεία του 2018 -2021 σημαδεύτηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της από την πανδημία, όπου είχαμε κλειστά δικαστήρια και τις οικονομικές διεκδικήσεις του κλάδου που δοκιμάστηκε εξ αυτού. Οι δικηγόροι είχαν να αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις, που δεν αφορούσαν μόνο την οικονομική δυσπραγία, αλλά και από ένα κυκεώνα περιοριστικών μέτρων που αφορούσαν την πανδημία, με πιο χαρακτηριστική τη λεγόμενη «ΚΥΑ του Σαββατοκύριακου»… Δηλαδή, την Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδιδόταν στο τέλος κάθε εβδομάδας, αφού έφτανε με αγωνία η Παρασκευή και κανείς δικηγόρος δε γνώριζε αν τη Δευτέρα θα εκδικάζονταν οι υποθέσεις που είχαν στα δικαστήρια, κάθε Δευτέρα… Κι έπρεπε να δημοσιευτεί μέχρι την Κυριακή το βράδυ η περίφημη ΚΥΑ για να πληροφορηθούν αν τη Δευτέρα δικάζουν ή όχι, είπε ο κ. Παραουλάκης, τονίζοντας ότι τουλάχιστον το δεύτερο μισό της δικής του θητείας σημαδεύτηκε από την «ανώμαλη» αυτή κατάσταση, που επηρέασε και ψυχολογικά τον κλάδο όχι μόνο στο Λασίθι, αλλά πανελλαδικά.
Το ζήτημα της οικονομικής επιβίωσης των δικηγόρων ετέθη με ένταση, διεκδίκησαν μεν, αλλά δυστυχώς, όπως είπε, ο κλάδος στηρίχθηκε οικονομικά λιγότερο από κάθε άλλο επαγγελματικό κλάδο, αν και τα Δικαστήρια ήταν από τα πρώτα που έκλεισαν για λόγους προστασίας εργαζομένων και κοινού από τον κορονοϊό. Στις πρώτες επιστρεπτέες προκαταβολές που δόθηκαν, οι δικηγόροι δε συμπεριελήφθησαν, ενώ και σε κείνες που ακολούθησαν, ελάχιστοι είχαν τις προϋποθέσεις και την εισέπραξαν. Ουσιαστικά οι περισσότεροι έμειναν με το επίδομα των 400 ή 600 ευρώ με μορφή εκπαιδευτικού «βάουτσερ», που μετά από διαμαρτυρία τους το εισέπραξαν σε χρήμα. Εξάλλου το «βοήθημα» αυτό προερχόταν από καταβληθέντα χρήματα των ιδίων στον ΟΑΕΔ και κατόπιν πρωτοβουλίας του κλάδου τους, με πολύ αγώνα και χρόνο, στις αρχές του 2021 το πήραν και άλλοι επιστημονικοί κλάδοι, αν και κόπηκαν πάλι πολλοί…
Είχε και ένα καλό!
Η πανδημία είχε και ένα «καλό» για το χώρο, είπε ο κ. Παραουλάκης, εξηγώντας ότι η ανάγκη αποστασιοποίησης επιτάχυνε την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και στο χώρο της Δικαιοσύνης, σε βαθμό πρωτόγνωρο για τον κλάδο, που τον εκσυγχρονίζει με την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων.
Η διαμεσολάβηση
Ένα στοιχείο επίσης που όπως ανέφερε ο κ. Παραουλάκης σηματοδοτεί τη θητεία του ως προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου είναι η ίδρυση του Κέντρου Διαμεσολάβησης (ΚΕ.ΔΙ.ΛΑΣ.), θεσμό που δυστυχώς, όμως, αντιμετωπίστηκε εξ αρχής με «καχυποψία» και επιφύλαξη από τους δικηγόρους του νομού. Στην επιμονή των τελευταίων κυβερνήσεων να επιβάλουν το θεσμό της διαμεσολάβησης, αναζητήθηκε από το Σύλλογο τρόπος να εκπαιδευτούν οι δικηγόροι του νομού, που επειδή βρισκόμαστε στην εσχατιά της Ελλάδος, δεν είχαν την ευχέρεια να μεταβούν στα κέντρα για την εκπαίδευση στο νέο αυτό θεσμό (το πλησιέστερο κέντρο εκπαίδευσης ήταν τότε στον Πειραιά). Μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί περί τους 30 επιστήμονες ως διαμεσολαβητές από τους οποίους οι 20 περίπου είναι δικηγόροι. Η συμμετοχή των δικηγόρων δεν είναι η προσδοκώμενη, σχολίασε ο κ. Παραουλάκης.
Καταλήγοντας τον σύντομο αυτό απολογισμό, ο κ. Παραουλάκης ανέφερε επίσης ότι το αίτημα που απασχόλησε και την απερχόμενη και την προηγούμενη διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου, για την επαναφορά (μετά την κατάργησή τους το 2013) των Μεταβατικών Εδρών μονομελών Πλημμελειοδικείων στις έδρες των Ειρηνοδικείων Ιεράπετρας και Σητείας, δυστυχώς, όπως είπε, δεν τελεσφόρησε, αφού δεν υπεγράφη ποτέ το ζητούμενο Προεδρικό Διάταγμα επανασύστασής τους.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ