Η Αναπλ. Διοικητής του Νοσοκομείου Σητείας κ. Μαρία Δαρατσιανού με αφορμή την έναρξη της λειτουργίας το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Νοσοκομείο της Σητείας του postcovid ιατρείου για την παρακολούθηση ασθενών που έχουν νοσήσει από covid 19, ασχέτως αν έχουν νοσηλευτεί ή όχι, η κ. Δαρατσιανού επεσήμανε ότι «υπάρχει ανταπόκριση από την πλευρά των πολιτών».
Το ιατρείο λειτουργεί ο Πνευμονολόγος του Νοσοκομείου κ. Μιχαήλ Πουγούνιας. Λειτουργεί δύο φορές το μήνα, αλλά εφ’ όσον το ενδιαφέρον ενταθεί θα υπάρξει συνεννόηση ώστε να αυξηθούν οι μέρες λειτουργίας του ιατρείου (τηλέφωνο για ραντεβού 2843340199, 9 π.μ. με 2 μ.μ. τις καθημερινές).
«Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, έχει ξεκινήσει να λειτουργεί επίσημα το ιατρείο postcovid. Θα πρέπει να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας ότι ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 35%-40%, σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει και τα μέχρι τώρα δεδομένα, αντιμετωπίζει μακροχρόνιες συνέπειες, μετά την αποθεραπεία από τον covid. Δηλαδή κάποια συμπτώματα, τα οποία χρειάζονται παρακολούθηση. Ο συγκεκριμένος ιός δημιουργεί συμπτώματα από διάφορα συστήματα του οργανισμού μας.
Επειδή μετά την αποθεραπεία, το ποσοστό εκείνων που συνεχίζουν να υφίστανται συμπτώματα είναι υψηλό, χρειάζονται παρακολούθηση. Μέχρι πρότινος οι Παθολόγοι μας, ενημέρωναν τους ασθενείς που έφευγαν από την κλινική covid ότι θα πρέπει να επισκεφθούν τον Πνευμονολόγο στην πορεία για να αξιολογήσει την κατάστασή τους. Αυτό πλέον το κάνουμε κι επίσημα μέσω του ιατρείου, το οποίο λειτουργεί δύο φορές το μήνα, συγκεκριμένη ημέρα, όπου εξετάζονται ασθενείς που έχουν αποθεραπευτεί από covid. Ο Πνευμονολόγος μας προβαίνει σε εξετάσεις που πρέπει να γίνουν σε αυτούς τους ασθενείς και κρίνει αν αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να εξεταστούν και από κάποιες άλλες ειδικότητες.
Είναι πολύ σημαντική η λειτουργία ενός τέτοιου ιατρείου για τους κατοίκους της Σητείας, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν την πορεία μετά την νόσο. Διότι μετά την αποθεραπεία τους, όπως προαναφέρθηκε, σε αρκετά υψηλό ποσοστό, οι ασθενείς εξακολουθούν να έχουν συμπτώματα, όπως κόπωση, ταχυκαρδία, θωρακικό άλγος, διαταραχές σε γεύση και όσφρηση κι άλλα, οπότε χρειάζεται να ελέγχονται», τόνισε.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ