Ξεκινά την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου το δεύτερο πρόγραμμα του “Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Αγίου Νικολάου, για τους κρατούμενους του καταστήματος Νεάπολης, με αντικείμενο την υποστήριξή τους (διάρκειας 25 ωρών).
Η συγκριμένη θεματική ενότητα όπως έκανε γνωστό ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Παιδείας – Υπεύθυνος των Κ.Δ.Β.Μ κ. Αντώνης Μαυρής, στοχεύει στην προσωπική ανάπτυξη των εκπαιδευομένων φυλακισμένων, ώστε να γνωρίσουν, καλύτερα τον εαυτό τους, να αντιληφθούν τα ταλέντα, τις δεξιότητές τους, τα δυνατά τους σημεία, να βελτιώσουν την αυτο -εικόνα τους και να αποκτήσουν μια θετική στάση σε κάθε προσωπική και επαγγελματική προοπτική.
Οι εκπαιδευόμενοι κρατούμενοι καλούνται να εξοικειωθούν με τεχνικές ιδιαίτερα χρήσιμες τόσο στο πλαίσιο της φυλακής όσο και εκτός. Για παράδειγμα στην ανάπτυξη προσωπικών, κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων και στην αναζήτηση εργασίας, στην διαχείριση των συναισθημάτων (κατανόηση των προσωπικών συναισθημάτων και των συναισθημάτων των άλλων), στην σωστή αξιοποίηση του χρόνου (ανάπτυξη συγκεκριμένων στόχων και υλοποίηση), στην επιτυχής επίλυση συγκρούσεων, στην αντιμετώπιση του άγχους, καθώς και σε άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την εύρεση εργασίας, το βιογραφικό σημείωμα και την τεχνική της συνέντευξης αποτελούν θεματικές ενότητες στις οποίες οι εκπαιδευόμενοι μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων θα εξασκηθούν, με απώτερο στόχο, την εξασφάλιση καλύτερων προϋποθέσεων ένταξης τους στην αγορά εργασίας καθώς και την ενδυνάμωση της ζωή τους μετά την αποφυλάκιση.
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, δίνεται έμφαση στην ενημέρωση για τις δυνατότητες εκπαίδευσης, πρόσβασης στην εργασία και στην υγεία εντός φυλακής, ώστε να υπάρχει μια εικόνα για όλα τα προγράμματα που προσφέρονται και ο κάθε ενδιαφερόμενος να τα αξιοποιήσει ανάλογα.
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Μαυρής, ο Δήμος Αγίου Νικολάου, στηρίζοντας ενεργά την δράση των προγραμμάτων του Κ.Δ.Β.Μ, υλοποίησε (δια ζώσης) (5/10/2021), ένα ακόμα πρόγραμμα στο κατάστημα κράτησης Νεάπολης με τίτλο “Κρατούμενοι – Επικοινωνία στην καθημερινή ζωή (Α1)”, διάρκειας 125 ωρών, που στόχευσε ν΄ αποκτήσουν οι εκπαιδευόμενοι κρατούμενοι τη βασική επικοινωνιακή ικανότητα χρήσης της ελληνικής γλώσσας, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται σε καθημερινές ανάγκες ή καταστάσεις με τυπικό ή φιλικό τρόπο.
Να σημειώσουμε ότι το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση», καταλήγει το δελτίο τύπου του δήμου.