Η Κριστίν Λαγκάρντ θα ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι, με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης (που συνεπάγεται την πλήρη εφαρμογή των μέτρων και την έκδοση έκθεσης συμμόρφωσης από τους θεσμούς) θα γίνει και η σύναψη ενός χρηματοδοτικού προγράμματος με την Ελλάδα, αν οι υπουργοί οικονομικών και η ίδια “δώσουν τα χέρια” πάνω στο κείμενο για το χρέος που ετοιμάζει το euro working group και ο ΕSM.
Το EWG θα συνεδριάσει τη Δευτέρα και θα συντάξει πλάνο με μέτρα και παρεμβάσεις, αλλά και τις συνθήκες ενεργοποίησής του για την εξομάλυνση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους προς τους επίσημους πιστωτές. Το κείμενο αυτό θα αναφέρει σαφώς πως ό,τι γίνει, θα γίνει «αν χρειάζεται» και «αν η Ελλάδα ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης με επιτυχία».
Η πραγματική διαφορά στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ είναι το ύψος της ανάπτυξης και το βάθος των ελλειμμάτων. Το ΔΝΤ έχει πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις, όπως και στον προϋπολογισμό του 2018 και ως εκ τούτου έχει συντάξει και ένα πιο απαισιόδοξο DSA (debt sustainability analysis – έκθεση βιωσιμότητας του χρέους).
Όπως λοιπόν ζήτησε τον μηχανισμό περιστολής δημοσιονομικών δαπανών σε περίπτωση αποκλίσεων, έτσι θέλει, αυτό που θα αποφασιστεί και για το χρέος να «μοιάζει με μηχανισμό και να εμπεριέχει έναν αυτοματισμό». Οι Ευρωπαίοι συμφωνούν, αρκεί να οριστεί το «αν χρειάζεται» και η λίστα με τα μέτρα να μην οδηγεί σε απώλειες.
Η συζήτηση είναι περισσότερο για το θεαθήναι παρά για την ουσία καθώς, όταν και αν συντελεστεί η εξομάλυνση της αποπληρωμής του χρέους, το ΔΝΤ δεν θα έχει κανένα έννομο συμφέρον στην ελληνική υπόθεση, καθώς θα έχει αποπληρωθεί ήδη (τα δάνεια του ΔΝΤ είναι 5ετή ή 7ετή).
Η ουσία της υπόθεσης είναι να ανακοινωθεί η πρόθεση συμμετοχής και να μπορέσουν τα κοινοβούλια των εταίρων να πάρουν τις απαραίτητες αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης. Το τι θα γράφει το κείμενο για το χρέος που θα συμφωνήσουν ΕΕ και ΔΝΤ έχει μικρή σημασία για οτιδήποτε άλλο.
«Δεν ξέρω, αλλά εγώ το ελπίζω ότι θα είναι, πιο πολύ από τον καθένα. θα είναι ευχής έργο να έχουμε μια απόφαση που θα επιτρέπει στο ΔΝΤ να πάει στο ΔΣ και να εισηγηθεί ένα ελληνικό πρόγραμμα όταν οι Ευρωπαίοι τελειώσουν με τις αποφάσεις τους», είπε.
«Θέλουμε μια υπόσχεση ότι θα πάνε (το ΔΝΤ) στο ΔΣ τους και όχι αυτή καθ’ αυτή την απόφαση του ΔΣ. Αυτό θα μπορούσε και να γίνει πριν από το διάλειμμα του καλοκαιριού, αλλά αυτό είναι απλά πιθανό, δεν το ξέρουμε», έλεγε στις Βρυξέλλες κοινοτικός αξιωματούχος.
«Ο άξονας των προσδοκιών μου είναι τα κείμενα του περασμένου καλοκαιριού πως το ΔΝΤ θα είναι μέρος του προγράμματος. Έχω μια ισχυρή και στέρεη εκτίμηση ότι το ΔΝΤ θα μπει μετά το τέλος της πρώτης αξιολόγησης και ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης αυτού. Και όχι να μετατεθεί για την 2η ή την 3η, ή όποια άλλη αξιολόγηση», τόνισε εμφατικά.
«Ό,τι και αν αποφασίσει το Εurogroup τη Δευτέρα, θα χτίζει πάνω στο πλαίσιο της δήλωσης του eurogroup της 9ης του μήνα. Θα ικανοποιεί και το ΔΝΤ και τα κράτη-μέλη. Για αυτό εργαζόμαστε. Είναι δύσκολο, αλλά καθόλου ακατόρθωτο», είπε.
Στην πράξη το κοινό δεν θα μάθει πολλά περισσότερα για το τι θα γίνει με το χρέος και καθώς η υπόθεση δεν χρήζει άλλης άμεσης αντιμετώπισης – εκτός απροόπτου – η υπόθεση δεν θα κριθεί πριν από το 2018.
Η Ελλάδα πρέπει να βγει από το κάδρο των εξελίξεων άμεσα και να λάβει τα χρήματα που χρειάζεται για να πληρώσει λήξεις ομολόγων τον Ιούλιο και αυτό θα συμβεί, κατά κοινή ομολογία. Το δε ΔΝΤ αναμένεται να φτιάξει πρόγραμμα, το αργότερο λίγο πριν από τη 2η αξιολόγηση. Όσον αφορά δε τον κόφτη δαπανών, πηγές των Βρυξελλών επιμένουν ότι η υπόθεση έχει κλείσει επί της ουσίας από την Παρασκευή, όταν η συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες.
www.real.gr