Σε καταστάσεις αφόρητης εξάντλησης εξακολουθούν να φθάνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές της ΜΕΘ και της ΜΕΘ covid του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου εξ αιτίας της έλλειψης προσωπικού και της συνεχιζόμενης πίεσης στο πρόγραμμα των εφημεριών, όπως περιγράφει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Διευθυντής της Μονάδας Χάνι Μασούντ.
Και οι δύο Μονάδες εξακολουθούν, αναφέρει, να λειτουργούν στο σύνολο με πέντε γιατρούς «και αυτοί με το ζόρι», όπως λέει (λόγω αδειών που λαμβάνονται).
Το δε νοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ συνεχίζει να εργάζεται με 6 βάρδιες την εβδομάδα, δύο δηλαδή βάρδιες ανά 24ωρο.
Την ώρα μάλιστα, όπως σημειώνει ο κ. Μασούντ, που σύμφωνα και με τα τελευταία δεδομένα που έχει δημοσιεύσει η Ελληνική Εταιρία Εντατικής Θεραπείας σε κάθε κρεβάτι ΜΕΘ αντιστοιχούν 6 νοσηλευτές/τριες, θα έπρεπε στην ΜΕΘ του ΓΝΑΝ να εργάζονται 36 (6 σε κάθε ένα), «εμείς δεν έχουμε καν 14 νοσηλευτές/τριες, από τους οποίους οι 8 δεν έχουν κλείσει καν 2-3 μήνες προϋπηρεσίας όντας ειδικευόμενοι. Δεν ξέρω αυτοί οι άνθρωποι πόσο ακόμη θα αντέξουν, όλη αυτή πάντως είναι μια κατάσταση που εγώ δεν έχω ξαναζήσει τα τελευταία 30 χρόνια».
Τί θα γίνει με τους γιατρούς που ήλθαν από το Ηράκλειο;
Παράλληλα, οι δύο γιατροί που έχουν έλθει στη ΜΕΘ του ΓΝΑΝ από το Ηράκλειο προβλέπεται να μείνουν στη θέση τους μέχρι και τις 31/12, χωρίς να υπάρχει, όπως λέει, καμία ενημέρωση για το τί θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου. «Σε μια εβδομάδα θα μας ζητηθεί πρόγραμμα για να καλύψουμε και ΜΕΘ και ΜΕΘ covid και δεν γνωρίζουμε εάν θα είμαστε τρείς ή τέσσερις», τονίζει ο κ. Μασούντ, αφού ένας εκ των γιατρών αυτών αναμένεται να πάρει την θέση στο Αναισθησιολογικό Τμήμα του ΓΝΑΝ. «Εάν τελικά μείνουμε πάντως με τρεις γιατρούς, η ΜΕΘ θα κλείσει».
Επαναφέρει την πρόταση να κλείσει η ΜΕΘ covid του ΓΝΑΝ
Ο κ. Μασούντ επαναφέρει, μάλιστα, μέσω της ΑΝΑΤΟΛΗΣ την πρόταση που είχε καταθέσει μαζί με τους γιατρούς της ΜΕΘ και πριν από έναν περίπου μήνα προς την Διοίκηση των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Λασιθίου, για να κλείσει η ΜΕΘ covid στο ΓΝΑΝ και να απεμπλέξει και να αποφορτίσει έτσι σε ένα βαθμό το υπάρχον προσωπικό, «που αδυνατεί να συνεχίσει να εργάζεται σε τέτοιους εξαντλητικούς ρυθμούς», αλλά και για να δοθούν τα δύο αυτά παραπάνω κρεβάτια στην κεντρική ΜΕΘ του Νοσοκομείου.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή, τα περιστατικά κορονοϊού- εφ’ όσον η εδώ ΜΕΘ κλείσει – μπορούν να εξυπηρετούνται από τις ΜΕΘ covid στο Ηράκλειο.
Σοβαρά περιστατικά μεταφέρονται σε άλλους Νομούς
Την ίδια ώρα, με όλα τα κρεβάτια (και τα 6) της κεντρικής και μοναδικής στο Ν. Λασιθίου ΜΕΘ να είναι συνεχώς κατειλημμένα, δύο σοβαρά, noncovid, περιστατικά συμπολιτών μας τις τελευταίες ημέρες (αναπνευστικά και καρδιολογικά) έχει χρειαστεί, όπως λέει, να μεταφερθούν για νοσηλεία από τον Άγιο Νικόλαο σε ΜΕΘ του Ηρακλείου και των Χανίων, αλλά κλίνη στις κανονικές ΜΕΘ (πλην covid δηλαδή) της Κρήτης δεν υπάρχει ούτε για δείγμα, με εξαίρεση το Νοσοκομείο Χανίων.
«Χρειάζονται πιο αποφασιστικά βήματα από την πλευρά της Διοίκησης», καταλήγει ο Διευθυντής της ΜΕΘ. «Έπρεπε να ξέρουμε τί θα συμβεί από 1/1/22 ήδη από… χθες, τι θα γίνει με την ΜΕΘ covid, πόσοι γιατροί θα είναι διαθέσιμοι για να σηκώσουν το βάρος. Μας φέρνουν δηλαδή έναν ασθενή ετοιμοθάνατο για να μας φορτώσουν την ευθύνη. Και εάν εμείς δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε; Εάν από την άλλη μπορέσουμε, είναι όλα καλά και δεν πρέπει να μιλάμε. Αυτή είναι η τακτική της Διοίκησης τελευταία και λυπάμαι γιατί κάποια στιγμή, όλοι θα καταρρεύσουμε».
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ