Πάνω από δέκα είναι οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου που βρίσκονται συνολικά αυτή την περίοδο σε καραντίνα λόγω νόσησής τους από κορονοϊό.
Όπως αναφέρει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΓΝΑΝ Γιώργος Μανουσάκης, πρόκειται τόσο για ιατρικό και νοσηλευτικό όσο και για προσωπικό άλλων ειδικοτήτων, με την διασπορά να σημειώνεται όχι εντός του Νοσοκομείου, αλλά σε συντριπτικό ποσοστό από το σπίτι και το οικογενειακό περιβάλλον του καθενός εργαζομένου (π.χ. από τα παιδιά του, κλπ).
Με βάση και τις αναθεωρημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ που εκδόθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που έχει μολυνθεί από τον ιό παραμένει σε απομόνωση για 5 ημέρες και επιστρέφει στην εργασία του με ή χωρίς αρνητικό testing εάν είναι ασυμπτωματικοί ή με ήπια συμπτώματα, κάνοντας υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2).
Για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που έχει εκτεθεί στον ιό (είναι δηλαδή στενή επαφή), από τον ΕΟΔΥ προβλέπεται πως εάν έχει εμβολιαστεί και με ενισχυτική δόση τότε συνεχίζει κανονικά την εργασία του με υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού test την 3η ημέρα από την έκθεση.
Για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό εμβολιασμένο με 2 δόσεις ή 1 δόση για το εμβόλιο J&J: Συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους με υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού test την 1η, 3η και 5η-7η ημέρα από την έκθεση.
Σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη από τους 10 αυτούς εργαζομένους του ΓΝΑΝ που νοσούν υπάρχουν και αυτοί που έχουν και συμπτώματα λίγο παραπάνω από ήπια, όπως π.χ. πυρετό, οι οποίοι και αναγκαστικά θα παραμείνουν σε καραντίνα για 10 ημέρες – κάτι που επιφέρει ένα επιπλέον πρόβλημα στο ήδη υποστελεχωμένο ΓΝΑΝ, πέραν των ανατροπών που ούτως ή άλλως δημιουργούνται στην κατάρτιση του προγράμματος με την αντικατάσταση του νοσούντα, κλπ.
«Αυτό που μας φοβίζει είναι να μην πάρει έκταση όλο αυτό και συνεχιστεί η διασπορά, αφού και τα κρούσματα στην κοινωνία είναι πάρα πολλά», λέει ο κ. Μανουσάκης.
Με αφορμή δε το αναθεωρημένο πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, ο πρόεδρος των Εργαζομένων κάνει λόγο για «α λα καρτ ευαισθησία από τον Πρωθυπουργό της χώρας εις βάρος χιλιάδων υγειονομικών και ασθενών σε όλη τη χώρα, όταν τον Ιούλιο, στο πλαίσιο του διαγγέλματος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών από 1/9 και τις αναστολές εργασίας, έβγαινε και έλεγε ότι είναι αδιανόητο ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Τώρα τί έχει να πει ο Πρωθυπουργός; Δεν είναι αδιανόητο ένας νοσηλευτής που νοσεί με κορονοϊό, στην έκτη ημέρα της νόσησής του με δέκατα και βήχα π.χ. να φροντίζει έναν ανοσοκατασταλμένο ασθενή;».
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ