Την Τρίτη 25 Ιανουαρίου, επί τη Εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στο πανηγυρίζον βόρειο κλίτος του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πισκοπιανού.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ομίλησε περί του βίου και της προσωπικότητας του μεγάλου Ιεράρχου και Πατέρα της Εκκλησίας μας που γεννήθηκε το 329 μ.Χ. στην Αριανζό της Καππαδοκίας. Και ανέφερε: «Ο Άγιος Γρηγόριος υπήρξε καρπός καρδιακής προσευχής, αφού αξιώθηκε από τον Θεό να γεννηθεί εκ στειρωτικής μητρός και να βαδίσει στον δρόμο του Ευαγγελίου Του. Ξεκίνησε τις σπουδές του στην Καισάρεια της Καππαδοκίας, όπου γνώρισε τον Μέγα Βασίλειο, έπειτα πήγε στην Καισάρεια της Παλαιστίνης, που ήταν σπουδαίο κέντρο γραμμάτων της εποχής, συνέχισε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και από εκεί στην Αθήνα.
Χάρη στην ακατάληπτη προσευχή της μητέρας του, της Αγίας Νόννας, κατενόησε την πλάνη των αιρέσεων της εποχής, βαπτίσθηκε χριστιανός και έγινε εξαιτίας της τιμιότητας και της ενότητάς του, Επίσκοπος Ναζιανζού. Γι’ αυτό ονομάζεται και Ναζιανζηνός, αλλά η ωραιότερη ονομασία που του χάρισε η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι «Θεολόγος».
Ο Μέγας Βασίλειος λέγει για τον Άγιο Γρηγόριο ότι είναι φτιαγμένος για να γίνει Επίσκοπος ολοκλήρου της Οικουμένης. Πραγματικά το 380 εκλέγεται Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και μετά τον θάνατο του Μελετίου Αντιοχείας, αναλαμβάνει την Προεδρία της Β΄ Οικουμενικής Συνόδου. Η Αγία αυτή Οικουμενική Σύνοδος εθεολόγησε το Μυστήριο της Αγίας Τριάδος, προσθέτοντας τα πέντε τελευταία άρθρα του «Συμβόλου της Πίστεως», που διαλαλούν ότι Πατήρ, Υιός και Άγιον Πνεύμα είναι Τριάδα ισότιμος, ομοούσιος και αδιαίρετος».
Περαίνοντας την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος υπεγράμμισε: «Ο Άγιος Γρηγόριος, θέλοντας να τονίσει πόσο σημαντική είναι για τη ζωή μας η προσευχή έλεγε χαρακτηριστικά ότι ο άνθρωπος είναι προτιμότερο να προσεύχεται από το να αναπνέει.
Βλέπουμε λοιπόν πόση Πίστη είχαν οι Άγιοι της Εκκλησίας μας. Η Πίστη τους δεν ήταν διανοητική, δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιας μελέτης ή ενασχολήσεως· ήταν βιωματική. Είχαν φθάσει σε υψηλό πνευματικό επίπεδο. Αυτή την πνευματική κατάσταση, αυτό το βίωμα μας καλεί ο Χριστός να ζήσουμε για να βρούμε τον δρόμο της σωτηρίας, τον δρόμο που οδηγεί στη Βασιλεία των Ουρανών».
Προ της απολύσεως, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ευλόγησε την αγιοβασιλόπιτα της Ενορίας Πισκοπιανού, παρουσία του Δημάρχου Χερσονήσου κ. Ιωάννη Σέγκου.