Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, απέστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με συνημμένη τη με αρ.1/2022 απόφαση του Δ.Σ., στην οποία ζητάει τη στήριξή του προς τα αρμόδια Υπουργεία, αναφορικά με την υλοποίηση της ανωτέρω απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να εξευρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, ούτως ώστε να ανακάμψει το οικοσύστημα στη νήσο Χρυσή και παράλληλα να μη διακοπή η επισκεψιμότητα σε αυτή.
Ακολουθεί αναλυτικά, η επιστολή του Δημάρχου Ιεράπετρας:
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Η νήσος Χρύση είναι ένας τουριστικός προορισμός γνωστός σε όλον τον κόσμο, αποτελούμενη από παραλίες μοναδικής ομορφιάς, αρχαιολογικούς χώρους και το φημισμένο δάσος των κέδρων.
Από την πρώτη στιγμή που αναλάβατε τη διακυβέρνηση της χώρας, θέσατε στο επίκεντρο της πολιτικής σας ατζέντας την προστασία και αναβάθμιση των περιοχών Natura και απόρροια του γεγονότος αυτού ήταν η επίσκεψη το 2020 του τότε αρμόδιου Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη και στελεχών του Υπουργείου στη νήσο Χρυσή, επίσκεψη που πρώτη φορά πραγματοποιούσε Υπουργός της Κυβέρνησης, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την επικρατούσα κατάσταση.
Τότε, μας είχαν δοθεί από το Υπουργείο διαβεβαιώσεις ότι θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και θα δοθούν οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις, ώστε το δάσος των Κέδρων να μπορέσει να προστατευτεί ουσιαστικά, καθώς αποκλειστικά σε αυτό το τμήμα του νησιού εντοπίζονται τα προβλήματα και όχι στις παραλίες.
Ο Δήμος Ιεράπετρας, όλα αυτά τα χρόνια, παρότι δεν του είχε δοθεί αρμοδιότητα πάνω στο νησί πλην της συλλογής και απομάκρυνσης των απορριμμάτων των επισκεπτών και δίχως καμία οικονομική υποστήριξη φρόντισε με ενέργειες και δράσεις, σε συνεργασία με άλλες Υπηρεσίες, φορείς και εθελοντές, να διατηρηθεί η νήσος Χρυσή σε μια πολύ καλή κατάσταση. Πέρα από την τεράστια οικολογική σημασία, το νησί αποτελεί για την Ιεράπετρα και έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες της τουριστικής-οικονομικής ανάπτυξής της.
Ως Δημοτική Αρχή έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες, οι οποίες θα στηρίξουν την τουριστική βιωσιμότητα, ενώ παράλληλα με τη συμβολή του επιστημονικού προσωπικού να αποσοβηθεί η απειλή που αντιμετωπίζει το κεδροδάσος.
Κύριε Πρωθυπουργέ, μπορεί να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση τόσο για την ανάκαμψη του οικοσυστήματος στη Χρυσή, όσο και για να μην υποστούν οι πολίτες της Ιεράπετρας σημαντική οικονομική καταστροφή σε συνδυασμό με τις επικρατούσες συνθήκες λόγω της πανδημίας. Διότι το πρόβλημα δεν το δημιουργούν οι επισκέπτες, αλλά η ελλιπής φύλαξη και η έλλειψη χρηματοδότησης των απαραίτητων έργων, τα οποία έχουμε ως Δήμος καταγράψει και ενημερώσει ενδελεχώς όλες τις Αρμόδιες Υπηρεσίες μέσα από συναντήσεις και μέχρι τώρα δεν έχουν ληφθεί υπόψη από κανένα.
Επιθυμούμε, να στηρίξετε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στα αρμόδια Υπουργεία που αφορά τη νήσο Χρυσή και λήφθηκε στη συνεδρίαση της 28ης Ιανουαρίου.
Μην ξεχνάτε ότι ο Δήμος Ιεράπετρας είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του Υπουργείου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Επιτροπής Διαχείρισης. Αν αυτή η «αλυσίδα» συνεργασίας σπάσει, όσα χρήματα και αν διατεθούν, όσες αποφάσεις και αν ληφθούν δεν θα επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα για τη νήσο Χρυσή.
Με εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας
Θεοδόσης Καλαντζάκης