Το θέμα της τροποποίησης της χερσαίας και της θαλάσσιας ζώνης της μαρίνας Αγίου Νικολάου απασχόλησε τη συνάντηση που είχαν πριν από λίγες ημέρες στα γραφεία της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας (ΔΑΕΑΝ) ο πρόεδρος Μιχάλης Φαρσάρης και ο Διευθύνων Σύμβουλος Μιχ. Γαρεφαλάκης, με τον μηχανικό Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιάννη Παρασύρη.
Σε εξέλιξη είναι η εκπόνηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η οποία έχει ανατεθεί στον παραπάνω μελετητή, λαμβάνοντας υπόψιν την υφιστάμενη κατάσταση, με ορισμένες πολύ μικρής κλίμακας τροποποιήσεις (αυξομοιώσεις χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης). Η μελέτη αυτή, θα αξιοποιηθεί για την έκδοση της άδειας νόμιμης λειτουργίας της μαρίνας.
Σε εξέλιξη επίσης είναι η εκπόνηση Ακτομηχανικής Μελέτης για τον χώρο αναφοράς της μαρίνας, από τον Πολιτικό Μηχανικό – Λιμενολόγο Δημήτρη Ρομπογιαννάκη.
Η ακτομηχανική μελέτη σε συνδυασμό μια μελέτη για τις λιμενικές υποδομές, θα χρησιμοποιηθούν για το σχεδιασμό αντιδιαβρωτικού έργου, με σκοπό να προστατευτεί η μαρίνα αλλά κυρίως η ακτογραμμή από την πλαζ της Αμμου μέχρι το Α’ Νεκροταφείο.
Το αντιδιαβρωτικό σχέδιο θα ολοκληρωθεί σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, είπε ο κ. Παρασύρης, τονίζοντας ότι οι παρεμβάσεις που θα προταθούν, κατά κάποιον τρόπο, θα ενεργοποιήσουν για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά τα υφιστάμενα αντιδιαβρωτικά έργα (οι τρεις προστατευτικοί κυματοθραύστες) και να φέρουν το αποτέλεσμα για το οποίο κατασκευάστηκαν.
Εξεταστέον θα είναι η συμπλήρωση της λιθορριπής στο τμήμα του εξωτερικού λιμενοβραχίονα της μαρίνας, που θα μειώσει την ανακλαστική ενέργεια των κυμάτων πάνω του. Επίσης θα εξεταστεί αν χρειαστούν επιπρόσθετες κατασκευές στο θαλάσσιο μέτωπο στο υψος του Νεκροταφείου όπου υπάρχει ο τρίτος κυματοθραύστης μέσα από τον οποίο, ανάλογα με τον πνέοντα άνεμο, εισβάλλει κυματισμός ο οποίος προκαλεί έντονη διάβρωση μπροστά στη δημοτική Πλαζ του ΕΟΤ. Στο σημείο εκείνο, η ΔΑΕΑΝ, προκειμένου να περιορίσει την υποσκαφή από τη διαβρωτική ενέργεια των κυμάτων, τοποθέτησε φυσικούς ογκόλιθους για να καλύψει τα έδαφος που είχε παρασύρει η θάλασσα και να περιορίσει περαιτέρω υποσκαφή. Με αποτέλεσμα, να συρθούν στα δικαστήρια ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΑΕΑΝ, κατηγορούμενοι ότι η παρέμβαση έγινε χωρίς αδειοδοτημένη μελέτη.
Η εξελισσόμενη ακτομηχανική μελέτη, αναμένεται να καταδείξει και το μέγεθος του προβλήματος, στη ζώνη αυτή υποδεικνύοντας και τις αναγκαίες παρεμβάσεις για τον περιορισμό των φαινομένων αυτών.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, ο κ. Παρασύρης είπε ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της μαρίνας εκτιμά ότι θα ολοκληρωθεί και παραδοθεί μέσα στο επόμενο 2μηνο ή 3μηνο.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ