Στην «επόμενη μέρα» μετά τη συμφωνία εστιάζεται πλέον η κυβέρνηση, δίνοντας προτεραιότητα στο κλείσιμο των τελευταίων εκκρεμοτήτων της αξιολόγησης και στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε όλους τους τομείς.
Η απόφαση του Eurogroup δεν ικανοποίησε πλήρως την ελληνική πλευρά, η οποία θα ήθελε κάτι πιο συγκεκριμένο σε ότι αφορά στη μακροπρόθεσμη διευθέτηση του χρέους.
Η κυβέρνηση περίμενε επίσης μια πιο «γενναιόδωρη» απόφαση, σε σχέση με τις εκταμιεύσεις και μια πιο άμεση επιστράτευση των εργαλείων για την αντιμετώπιση του βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χρέους, ώστε να είναι άμεσα ορατή η προοπτική εξόδου στις αγορές.
Και έτσι πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου αξιολογούν θετικά το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης των τελευταίων ημερών και θεωρούν ότι μπορούν να χτίσουν την στρατηγική τους πάνω σε αυτή.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε χθες το στίγμα της κυβερνητικής πορείας κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, όπου ανέδειξε ως επιτυχία την αποκατάσταση της σταθερότητας σε σχέση με τις προοπτικές της χώρας:
«Νομίζω ότι το σημαντικότερο είναι ότι αποκαθίσταται πλήρως η σταθερότητα, φεύγει η αβεβαιότητα, τελειώνει όλη αυτή η συζήτηση για το αν η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει να παραμείνει στον ισχυρό πυρήνα της Ευρώπης», είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος έθεσε ως προτεραιότητα της κυβέρνησης του την κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη.
«Μας δίνεται η δυνατότητα να έχουμε ένα πολύ σημαντικό ποσό για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου – 3,5 δισεκατομμύρια στους πέντε επόμενους μήνες – που θα δώσει ώθηση στην πραγματική οικονομία, έχουμε ακολούθως τις κινήσεις που αναμένουμε από την ΕΚΤ, την επαναφορά του waiver στα ελληνικά ομόλογα αλλά και την ένταξη των ελληνικών τραπεζών στην ποσοτική χαλάρωση, και προσδοκούμε σαφώς – και με την απόφαση που πάρθηκε χθες και είναι ίσως το πιο σημαντικό σε σχέση με το χρέος – ότι για τα επόμενα είκοσι σχεδόν, χρόνια θα έχουμε συνολικές δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους κάτω του 15% του ΑΕΠ, που είναι το χαμηλότερο σε σχέση με όλες τις χώρες της ευρωζώνης».
«Έχουμε λοιπόν σαφείς ενδείξεις πια, και γεγονότα, που μας κάνουν να είμαστε αισιόδοξοι ότι έχουμε μια σημαντική ευκαιρία, αρκεί να δουλέψουμε, να αφήσουμε πίσω μας όλη αυτή την δύσκολη περίοδο και να δουλέψουμε με σοβαρότητα για να μπορέσουμε να ξανα-οικοδομήσουμε μια οικονομία σταθερή αλλά και μια δίκαιη ανάπτυξη.
Η ανάπτυξη έρχεται, αλλά έχει σημασία αυτή τη φορά, το πλεόνασμα της ανάπτυξης να κατανεμηθεί με δικαιοσύνη στον ελληνικό λαό που έχει υποφέρει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια», είπε ο Πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση έχει πλέον την ευκαιρία να δώσει ένα ουσιαστικό δείγμα γραφής για μια άλλη προσέγγιση στη διακυβέρνηση που θα καταστήσει σαφείς στους πολίτες τις διαφορές με προηγούμενες κυβερνήσεις.
Στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα της κυβέρνησης ωστόσο, αυτό που προέχει είναι η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και αναμένεται σύντομα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ώστε να «τρέξουν» μία σειρά από νομοσχέδια αναπτυξιακού χαρακτήρα, τα οποία θα σηματοδοτήσουν αλλαγή σελίδας.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό, μετά τον αναπτυξιακό νόμο, που βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση, σειρά παίρνουν τα σχέδια νόμου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τις αδήλωτες καταθέσεις, τις δημόσιες συμβάσεις και την πάταξη του λαθρεμπορίου.
Σε ότι αφορά τις εκκρεμότητες της αξιολόγησης, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να μην τις φέρει με τη μορφή νομοσχεδίων στη βουλή αλλά να προχωρήσει γρήγορα με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αναμένεται να ανοίξει και την ατζέντα μιας σειράς από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν το πολιτικό σύστημα και την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής, όπου κομβικό σημείο θεωρείται η ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης των καναλιών, τον Αύγουστο, αλλά και η αξιοποίηση των ευρημάτων από τις διάφορες λίστες με καταθέσεις στο εξωτερικό που έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογικές αρχές.
Κυβερνητικά στελέχη ποντάρουν στην ανάκαμψη της οικονομίας, που θεωρούν πως θα είναι ορατή το φθινόπωρο, τόσο λόγω της επανένταξης των ελληνικών ομολόγων στο καθεστώς επιλεξιμότητας από την ΕΚΤ, όσο και στην ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης και στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.
www.real.gr