Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων έβαλε χθες το μεσημέρι η ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας των βαθμολογιών. Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, καταγράφεται μια μείωση – σε πανελλαδικό επίπεδο – του αριθμού των αριστούχων. Τα δύο χρόνια πανδημίας και τηλεκπαίδευσης, η αύξηση της εξεταστέας ύλης αλλά και το γεγονός ότι τα παιδιά για πρώτη φορά μετά από δύο χρονιές έδωσαν γραπτές εξετάσεις (οι προαγωγικές είχαν αναβληθεί λόγω πανδημίας), φαίνεται ότι επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τις επιδόσεις των υποψηφίων.
Στο 1ο Γενικό Λύκειο του Αγ. Νικολάου
Σε ότι αφορά τα σχολεία του Αγίου Νικολάου, οι επιτυχίες και φέτος δεν έλειψαν, ωστόσο οι προαναφερθέντες παράγοντες, όπως δήλωσαν στην ΑΝΑΤΟΛΗ και οι Διευθυντές,σαφώς και επηρέασαν στη συνολική εικόνα και οι υψηλές βαθμολογίες ήταν αριθμητικά λιγότερες.
Ο Διευθυντής του 1ου Γενικού Λυκείου Αγίου Νικολάου Νίκος Αποστολάκης, αναφέρει ότι σε γενικές γραμμές η εικόνα των βαθμολογιών των μαθητών είναι καλή, με πολλούς να έχουν τη δυνατότητα να εισαχθούν σε αξιόλογες σχολές της επιλογής τους. Σποραδικά, όπως περιγράφει, σε μαθήματα σημειώθηκαν βαθμολογίες της τάξεως του 19 και του 20, όπως π.χ. σε Λατινικά, Οικονομία αλλά και στη Φυσική.
Ο ίδιος δηλώνει ικανοποιημένος που οι μαθητές της Γ΄Λυκείου κατάφεραν να ανταποκριθούν μετά από δύο δύσκολα χρόνια, μακριά από γραπτές εξετάσεις και δίνει τα συγχαρητήριά του προς όλους όσους συμμετείχαν στη φετινή δοκιμασία των εξετάσεων.
Η Άννα Νικολαϊδου κατάφερε να πετύχει συνολικά από 17.685 μέχρι 18.080 μόρια, που αρκούν για να εισαχθεί στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) που από την αρχή επιθυμούσε, ακόμα και αν ανέβουν πάρα πολύ οι βάσεις. Η ίδια ευχαρίστησε τους καθηγητές της, τον Λυκειάρχη, την οικογένειά της, τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές της, το φίλο της για τη συμπαράστασή τους όλη τη χρονιά αλλά και τους καθηγητές των φροντιστηρίων της για τη βοήθεια και το υλικό που της παρείχαν.
Ο Μάνος Χαμηλάκης από το 4ο πεδίο (Οικονομικά) συγκέντρωσε λίγο πάνω από 17 χιλιάδες μόρια, βάσει των οποίων καταφέρνει σύμφωνα και με τις περυσινές βάσεις να περάσει στην Λογιστική και Χρηματοοικονομική στην ΑΣΟΕΕ που ήταν και η επιλογή του. Ο ίδιος ανέφερε ότι περισσότερο δυσκολεύτηκε να συγκεντρωθεί στη Β΄Λυκείου φέτος όμως μπήκε από την αρχή δυναμικά χωρίς να έχει πρόβλημα.
Από τη Θεωρητική κατεύθυνση η Γεωργία (Γιούλια) Παπαδακάκη συγκεντρώνει από 18,4 μέχρι 18,8, βαθμολογία που την οδηγεί στην πρώτη επιλογή της που είναι η Ψυχολογία στο Ρέθυμνο. Από τη στιγμή, ωστόσο, όπως λέει, που έχουν ανοιχθεί μπροστά της και άλλες επιλογές, θα εξετάσει πού θα πάει, αναλόγως και του πώς θα κινηθούν οι βάσεις.
Από 16.000-17.500 κυμαίνονται τα μόρια για το Λεωνίδα Σηφάκη, που του επιτρέπουν να αισιοδοξεί για την εισαγωγή του στη σχολή που εξαρχής προτιμούσε – Μηχανολόγων Μηχανικών – χωρίς ακόμη και μέχρι την ανακοίνωση των βάσεων να γνωρίζει σε ποια πόλη.
Στο 2ο Γενικό Λύκειο Αγίου Νικολάου
Στο 2ο Γενικό Λύκειο Αγίου Νικολάου οι υψηλές βαθμολογίες και οι επιδόσεις ήταν γενικώς χαμηλότερες από πέρυσι με όχι πολλές περιπτώσεις πάνω από 18 χιλιάδες μόρια, όπως μεταφέρει ο Διευθυντής Γιώργος Τζώρτζης. Ειδικά σε Αρχαία, Μαθηματικά, Φυσική και Ιστορία υπήρξαν όπως λέει δυσκολίες ενώ χαμηλές ήταν οι επιδόσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα.
«Τα παιδιά που εξετάστηκαν φέτος είχαν τελευταία φορά δώσει γραπτώς στην Γ΄ Γυμνασίου, κάτι που έπαιξε μεγάλο ρόλο», σχολίασε.
Η επιλογή της Πληροφορικής σε Ηράκλειο και σε Αθήνα μοιάζει εφικτή για την Σοφία Κουλουράκη με τα 17.100 μόρια που περίπου συγκέντρωσε.
Ο Γιώργος Καβουσανός με το μέγιστο των 16.700 μορίων που πετυχαίνει, μπορεί να εισαχθεί στο Χημικό ή και στη Σχολή Χημικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης εφόσον πέσουν λίγο πιο κάτω οι βάσεις.
Η Κάλια Απαλάκη με μέσο όρο στο 15,65 πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να περάσει στο στόχο της που ήταν το Τμήμα Εργοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Από την πλευρά της η Γαρεφαλιά Μιχάκη, με την βαθμολογία στα ειδικά μαθήματα σε Αγγλικά και Γερμανικά (βγαίνουν τον Ιούλιο) να εκκρεμεί ακόμη, δεν γνωρίζει ακόμη εάν ο στόχος της εισαγωγής στη σχολή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών ή στο Μεταφραστικό στην Κέρκυρα μπορεί να γίνει κατορθωτός, ευελπιστεί πάντως οι βαθμολογίες να της επιτρέψουν τελικά να πιάσει κάποια από αυτές τις επιλογές.
Αρκετές επιτυχίες στο ΕΠΑΛ
Ευχαριστημένη εμφανίζεται από την πλευρά της η Χαρά Αθανασοπούλου, Διευθύντρια του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Αγίου Νικολάου, με αρκετούς μαθητές-τριες του σχολείου και από τους τρεις τομείς – Πληροφορικής, Υγείας – Πρόνοιας – Ευεξίας, Οικονομικών – να φαίνεται πως πετυχαίνουν την επιλογή τους στην πρώτη σχολή της προτίμησής τους.
«Όσοι είχαν στόχο θα μπουν στις σχολές που ήθελαν και με πρωτιές, πήγαμε καλά παρομοίως με πέρυσι και ίσως και καλύτερα», τονίζει.
Η Δήμητρα Κοκκίνη με τα 19.640 μόρια που πέτυχε (με τρία 20αρια και ένα 18,2) πρώτευσε στο σχολείο της και αισιοδοξεί ότι με τα δεδομένα και των περυσινών βάσεων θα μπορέσει να πετύχει το στόχο της εισαγωγής στην Ιατρική.
18.998 μόρια κατάφερε να μαζέψει ο Ραφαήλ Ρουσάκης, που του επιτρέπουν να δηλώνει ευχαριστημένος που θα μπορέσει να εισαχθεί στη Σχολή Επιστήμης Υπολογιστών στο Ηράκλειο.
Ιδιαίτερη είναι η περίπτωση της Μαλαματένιας Λιουδάκη, ηλικίας 49 ετών και εργαζόμενης εδώ και χρόνια στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, που στην πρώτη της απόπειρα στο σχολείο κατάφερε να πιάσει 18.675 μόρια, που της δίνουν την είσοδο στη Σχολή που ήθελε από την αρχή, στη Σχολή Επιστημών Υγείας στο ΕΛΜΕΠΑ στο Ηράκλειο προκειμένου να μπορέσει να αναβαθμίσει το πτυχίο της. Η ίδια δήλωσε περήφανη για τον εαυτό της και αυτό που κατόρθωσε, παράλληλα με την εργασία της.
Μείωση των αριστούχων
Σε ότι αφορά τις βαθμολογίες σε πανελλαδική κλίμακα, σε όλα τα μαθήματα, εκτός από την Ιστορία και τη Χημεία,καταγράφηκε «συρρίκνωση» των υποψηφίων που έγραψαν πάνω από 18 σε σχέση με πέρυσι.
Η μεγαλύτερη μείωση εντοπίζεται στο μάθημα της Πληροφορικής (-5,74%), και στο μάθημα της Φυσικής (-3,86%), ενώ μικρότερη αλλά σημαντική είναι η μείωση των αριστούχων στο μάθημα της Οικονομίας (-3,99%). Στα Αρχαία οι αριστούχοι μειώθηκαν σε ποσοστό 1,56% και στη Νεοελληνική Γλώσσα 0,11%.
Οι αριστούχοι στην Ιστορία αυξήθηκαν φέτος κατά 1,91% σε σχέση με πέρυσι, ενώ στη Χημεία αυξήθηκαν κατά 2,29%.
Υπενθυμίζεται ότι το μάθημα της Κοινωνιολογίας αντικαταστάθηκε φέτος με το μάθημα των Λατινικών, στο οποίο το 17,96% των υποψηφίων πέτυχε βαθμολογία άνω του 18. Πέρσι στο μάθημα της Κοινωνιολογίας υπήρξε ο μεγαλύτερος αριθμός αριστούχων με ποσοστό 27,55%.
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ