Η μείωση των απαγορεύσεων και περιορισμών που συνεπάγεται τουλάχιστον το καθεστώς της Β’ Αρχαιολογικής Ζώνης, στο Καλό Χωριό, απασχολεί τη Δημοτική Αρχή Αγίου Νικολάου, που έχει κατά καιρούς προβεί σε παρεμβάσεις και ενέργειες (κατάθεση τοπογραφικών σχεδιαγραμμάτων και χαρτών κλπ.) διατυπώνοντας το αίτημα για περιορισμό της χαρακτηρισμένης Β’ Αρχαιολογικής Ζώνης, η οποία και συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες τροποποίησης σε σύγκριση με την Α΄ Αρχαιολογική Ζώνη.
«Για πρώτη φορά καταθέσαμε πρόταση για τον περιορισμό των αρχαιολογικών ζωνών της περιοχής, το 2004, όντας στη μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου, με δήμαρχο τότε τον Γιάννη Λουκαράκη και πρόεδρο του Καλού Χωριού τον Μιχ. Μανδουράρη, αλλά «θάφτηκε» η υπόθεση αυτή, χωρίς να υπάρξει κάποια αλλαγή. Επανήλθε, το 2016», ανέφερε ο Δήμαρχος Αγ. Νικολάου Αντώνης Ζερβός στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλού Χωριού είναι επίσης ενήμερος, αφού μαζί – δήμαρχος και πρόεδρος – έχουν πραγματοποιήσει συναντήσεις με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού, για το θέμα αυτό. Όπως είπε ο κ. Ζερβός η κ. Σοφιανού δεν έχει αντίρρηση να επανεξεταστεί η Β’ Αρχαιολογική ζώνη, πρέπει όμως να πραγματοποιηθεί εκτεταμένη επιφανειακή έρευνα από αρχαιολόγους.
Για πάνω από ένα χρόνο, Δήμος και Υπουργείο Πολιτισμού είναι σε επικοινωνία αναζητώντας τρόπο για να υλοποιηθεί αυτή η έρευνα και να προχωρήσει το ζήτημα της αναθεώρησης της ζώνης.
Ο Δήμος έχει προτείνει εναλλακτικές λύσεις, είτε να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου και Υπουργείου με χρηματοδότηση της έρευνας από το Δήμο είτε με απευθείας ανάθεση από το Δήμο σε αρχαιολόγους οι οποίοι θα επιλεγούν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, για την διενέργεια της επιφανειακής έρευνας.
Ο Δήμος έχει καταθέσει συγκεκριμένους χάρτες για περιορισμό όλων των αρχαιολογικών ζωνών και την αλλαγή των περιοριστικών όρων δόμησης και αξιοποίησης των υπό δέσμευση εκτάσεων.
«Δεν είναι μια υπόθεση για την οποία ο Δήμος δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ή δεν πιέζει να υπάρξει πρόοδος. Όμως, όπως τόνισε ο δήμαρχος, το ΥΠ.ΠΟ.Α. λειτουργεί στους συνήθεις αργούς ρυθμούς.»
Στον ΟΤΕ και το Σταυρό
Εξ άλλου, όπως είπε, εκκρεμεί η υλοποίηση και της προγραμματικής σύμβασης που έχουν συνυπογράψει Δήμος και Υπουργείο Πολιτισμού, για την ολοκλήρωση των ανασκαφών στο οικόπεδο απέναντι από τον ΟΤΕ και στο Σταυρό κ.α. Ο Δήμος μάλιστα έχει καταβάλει το 50% της χρηματοδότησης εδώ και 14 μήνες, αλλά ακόμη το υπουργείο δεν έχει κάνει τις προσλήψεις του προσωπικού για τις ανασκαφές αυτές!
Όπως ανέφεραν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τόσο ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντ. Ζερβός όσο και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νικ. Κοκκίνης, έχουν συνεργασία στο πλαίσιο της προσπάθειας να υπάρξει πρόοδος ως προς το θέμα αυτό, όπως επίσης για την αξιοποίηση του Αγροκτήματος του Καλού Χωριού.
Ο κ. Κοκκίνης είπε ότι θα πρέπει να γίνει πρόταση για οικιστικές διευκολύνσεις, ξεφεύγοντας από τις σκληρές απαγορεύσεις που διέπουν τις δεσμευμένες, χαρακτηρισμένες ως αρχαιολογικές ζώνες, εκτάσεις του Καλού Χωριού. Θα πρέπει, όπως τόνισε, να σταματήσει η «ομηρία» όσων έχουν ιδιοκτησίες στις αρχαιολογικές ζώνες της περιοχής. Δήλωσε δε σύμφωνος, να ξεκινήσει η διαδικασία για να βελτιωθεί το καθεστώς τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις της Β’ Αρχαιολογικής Ζώνης.
Το Αγροκήπιο
Όσον αφορά το αγροκήπιο, ο Δήμος Αγίου Νικολάου κινείται με σκοπό να του παραχωρηθεί η έκταση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η συγκεκριμένη έκταση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, περιέχει καλλιέργειες εσπεριδοειδών και έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον το Πανεπιστήμιο Κρήτης να συνδεθεί με το χώρο αυτό στο πλαίσιο επιστημονικής, εφαρμοσμένης έρευνας, όπως πληροφόρησε ο κ. Κοκκίνης, ο οποίος ως γνωστόν, είναι ειδικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, παράλληλα, έθεσε και το ζήτημα εξεύρεσης διαχειριστικού φορέα της συγκεκριμένης έκτασης, στον οποίο, όπως είπε, θα πρέπει να συμμετέχουν, το Υπουργείο Πολιτισμού, ο Δήμος και το Πανεπιστήμιο.
Ο κ. Ζερβός είπε ότι έχει συνεργασία με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λασιθίου Μαρία Φουντή προκειμένου να γίνει η αναγκαία αλληλογραφία για το θέμα, μεταξύ του Δήμου και του υπουργείου.
«Αφού εκδηλώνεται ενδιαφέρον από τις πανεπιστημιακές αρχές για το Αγροκήπιο, προφανώς θα στηρίξουμε αυτή τη συνεργασία και ο Δήμος θα ζητήσει την παραχώρηση του Αγροκηπίου, ώστε να το χρησιμοποιήσει υπογράφοντας προγραμματικές συμβάσεις αξιοποίησής του, με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κρήτης», κατέληξε ο κ. Ζερβός.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ