Πολλές αναφορές έχουμε κάνει το τελευταίο διάστημα στο ιστορικό ξενοδοχείο του Αγίου Νικολάου Minos Beach Art Hotel. Ας διαβάσουμε λίγα λόγια για το ξεκίνημά του:
* Στο βιβλίο «Αφηγούμαι όσα ενθυμούμαι», ο Στυλιανός Κούνδουρος αναφέρεται στο ιστορικό δημιουργίας του ξενοδοχείου Minos Beach Art Hotel (σελίδες 403 έως 405). Αρχικά αναφέρεται στη λειτουργία, στον ίδιο χώρο, της Σχολής Χωροφυλακής, της οποίας τα κτίρια αποτελούν και σήμερα μέρος του ξενοδοχείου. Αργότερα η Σχολή μεταφέρθηκε στη Σητεία. Γράφει ο Στυλιανός Κούνδουρος:
«Όταν το 1959 δήμαρχος έγινε ο Ρούσσος Καπετανάκης, αυτός εκ συνεννοήσεως με το σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο και περαιτέρω με τον Ηλία Σωτήρχο και την Ελένη Νάκου έριξε την ιδέα της δημιουργίας τουριστικού ξενοδοχείου. Στο γραφείο δε που είχαν στην Αθήνα άρχισε η μελέτη του έργου για 100 μπανγκαλόου. Ταυτόχρονα ο δήμαρχος έκανε τις δέουσες ενέργειες προς το υπουργείο για να επιστραφεί ο χώρος στο δήμο εφ’ όσον έπαυε να ισχύει ο όρος υπό τον οποίον είχε παραχωρηθεί (να γίνει δηλαδή εκεί η Σχολή Χωροφυλακής)».
* Στη συνέχεια ο Στυλιανός Κούνδουρος αναφέρεται, με λεπτομέρειες, στις ταλαιπωρίες που υπήρξαν μέχρι να παρθούν οι σχετικές εγκρίσεις, «από γραφείο σε γραφείο», για να φτάσουμε στις 28 Δεκεμβρίου 1961 όταν «ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Μακρής και εγώ ως Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κατεβήκαμε στην Κρήτη και θεμελιώσαμε το Minos Beach».
ΥΓ.: Στα εγκαίνια και στην τοποθέτηση του «θεμέλιου λίθου», μικρό παιδί εγώ, είχα την τύχη να παρευρεθώ. Τότε το ΚΤΕΛ είχε βάλει λεωφορεία από την Πλατεία του Αγίου Νικολάου (εκεί ήταν το ΚΤΕΛ τότε) για να μεταβούμε μέχρι το Αμμούδι, που ήταν… μακριά από την πόλη!
Άγιος Νικόλαος: «Ημερολόγιον 1964»
Το ένα θέμα φέρνει το άλλο. Μιας και αναφερθήκαμε στον τότε δήμαρχο Ρούσσο Καπετανάκη, θα ανατρέξω ξανά στο προσωπικό «Ημερολόγιό» μου, του 1964. Τις ίδιες ημέρες του Ιουλίου 1964 έγραφα:
* Πέμπτη 2 Ιουλίου: Το βράδυ μίλησε στην πλατεία ο υποψήφιος Δήμαρχος κύριος Λάμπης Αλεξάκης.
Παρασκευή 3 Ιουλίου: Το βράδυ μίλησε στην πλατεία ο κύριος Ρούσος Καπετανάκης… υπερτριπλάσιοι της χθεσινής συγκέντρωσης.
Κυριακή 5 Ιουλίου: Δημοτικές εκλογές. Τα τελικά αποτελέσματα ήταν Ρούσσος Καπετανάκης 1007 ψήφοι ήτοι 63%, Λάμπης Αλεξάκης 610 ήτοι 47% (μόλις 1617 κάτοικοι του Αγίου Νικολάου ψήφισαν σ’ αυτές τις εκλογές).
* Για τις επόμενες ημέρες επιλέγω κάποιες σημειώσεις μου. Σε παρένθεση κάποιες επεξηγήσεις:
Μεγάλη κίνηση στου «Μαμιδάκη» (εννοώ στον ανεφοδιασμό ποντοπόρων πλοίων στη θέση του σημερινού ξενοδοχείου Candia Park). Καθημερινώς έχουνε 3-4 βαπόρια, μέχρι αύριο λέγουν ότι θα έρθουν 12.
Ένα κότερο στο Minos Beach, το οποίον απέκτησε και πούλμαν, κόκκινο ωραίο.
Μεγάλη κίνηση αυτοκινήτων στην κεντρική οδό (εννοώ την οδό Ρούσου Κουνδούρου). Συνεχώς ευρίσκονται 10 περίπου αυτοκίνητα (φανταστείτε!) και πολλά μοτοσακό.
Άκουσα στο ραδιόφωνο «Το θέατρο της Τετάρτης». Πήγα στο σινεμά «Λάμπης» και είδα το δραματικόν έργον «Πληγωμένες καρδιές».
Την περασμένη Κυριακή ο ΟΤΕ μετεφέρθη στο νέον κτήριον (στην οδό Σφακιανάκη). Συνεχίζονται οι τοποθετήσεις των καλωδίων για τα αυτόματα τηλέφωνα (η τηλεφωνική σύνδεση ήταν τότε μια… περιπέτεια στην οποία αξίζει μια άλλη φορά να αναφερθούμε).
Ο Μητσοτάκης (ο πατέρας) επισκέφτηκε την Κυριακή το Minos Beach, όπου διανυκτέρευσε.
Το απόγευμα καθίσαμε στου Κιουλμέτη (ταβέρνα του Μικρασιάτη Νίκου «Φλοίσβος», μια τρύπα στον παραλιακό δρόμο εκεί που σήμερα είναι το κατάστημα Τσουκάκη) και φάγαμε τα συνηθισμένα (εννοώ σουβλάκια και πατάτες τηγανιτές).
Στην «Πνευματική Εστία» (δημοφιλής σύλλογος της εποχής με έδρα στον Παραλιακό, κάτω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου) έγινε από τους ερασιτέχνες φωτογράφους Νίκο Βούλγαρη, Εμμανουήλ Ζωγραφάκη και Νίκο Σπίθα προβολή τοπίων νομού Λασιθίου.
Αυτά και πολλά άλλα που ίσως κάποια μέρα καταφέρω να συγκεντρώσω σε ένα πιο αναλυτικό κείμενο.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ