«H δρομολόγηση της κατασκευής του ΒΟΑΚ θέτει ταυτόχρονα και την επόμενη πρόκληση για την ανάπτυξη της Κρήτης. Και αυτή δεν είναι άλλη από την κατασκευή ενός σιδηροδρομικού δικτύου που θα εκτελεί επιβατικό έργο, θα διατρέχει το βόρειο τμήμα του νησιού και θα το συνδέει με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι», επισημαίνει ο τέως δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, με ανοικτή επιστολή του προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.
Ο κ. Βάμβουκας αναδεικνύεται ένθερμος υποστηρικτής του αιτήματος για σιδηρόδρομο στην Κρήτη και είναι το πολιτικό πρόσωπο που χαίρει εκτίμησης στους αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς κύκλους του νησιού, που προσπαθεί συστηματικά να ωριμάσει το αίτημα. Άλλωστε είναι εκείνος που από το 2018 είχε απευθυνθεί στον τότε πρωθυπουργό.
Σήμερα επανέρχεται με αφορμή τις ειδήσεις για τον ΒΟΑΚ σημειώνοντας πως η κατασκευή του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου αποτελούσε ανεκπλήρωτο χρέος της Πολιτείας για την ανάπτυξη μιας από τις πιο δυναμικές περιφέρειες της Ελλάδας αλλά και για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας Κρητικών και επισκεπτών. Η αναμενόμενη έναρξη των εργασιών στους επόμενους μήνες θα κλείσει έναν κύκλο τριών δεκαετιών ατέρμονων συζητήσεων και άκαρπων ενεργειών.
Χάραξη μαζί με τον ΒΟΑΚ
Ο κ. Βάμβουκας στην επιστολή του τονίζει για το σιδηρόδρομο: «Θεωρώ ότι η δρομολόγηση της κατασκευής του ΒΟΑΚ θέτει ταυτόχρονα και την επόμενη πρόκληση για την ανάπτυξη της Κρήτης. Και αυτή δεν είναι άλλη από την κατασκευή ενός σιδηροδρομικού δικτύου που θα εκτελεί επιβατικό έργο, θα διατρέχει το βόρειο τμήμα του νησιού και θα το συνδέει με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι».
Ο ίδιος υποστηρίζει πως τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία παράλληλα με την κατασκευή του ΒΟΑΚ, να προβλεφθεί η απαλλοτρίωση κατάλληλων εκτάσεων πάνω σε αυτή τη διαδρομή για τη μελλοντική κατασκευή ενός δικτύου σταθερής τροχιάς. Υποστηρίζει δηλαδή πως εάν αυτό γίνει τώρα, θα έχουμε κάνει το πιο αποφασιστικό βήμα για την υλοποίηση ενός σχεδίου για το οποίο ήδη πριν εκατόν είκοσι χρόνια, επί εποχής Ελευθερίου Βενιζέλου, είχε ξεκινήσει η συζήτηση.
Αναφέρεται μάλιστα στα παραδείγματα της Σικελίας, της Σαρδηνίας και της Κορσικής που απαντούν, όπως αναφέρει, σε όποια αμφιβολία για το βιώσιμο του σχεδίου.
Τα νησιά της Μεσογείου
«Ειδικά η Κορσική, με τον μισό πληθυσμό της Κρήτης και πολύ λιγότερους επισκέπτες, αποδεικνύει ότι στην Κρήτη ένας σιδηρόδρομος θα αποτελέσει ασφαλή επένδυση με μακρόπνοη αναπτυξιακή προοπτική. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά και σαφή. Η κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου αναμένεται να πολλαπλασιάσει τον αριθμό των επισκεπτών του νησιού μας. Η εύκολη, γρήγορη και ασφαλής μετακίνησή τους σε κάθε γωνιά της Κρήτης θα είναι το βασικό μας στοίχημα. Την ίδια στιγμή, η διπλή ενεργειακή και περιβαλλοντική κρίση καλούν για την υιοθέτηση νέων καινοτόμων λύσεων που θα είναι ταυτόχρονα οικονομικές και θα προστατεύουν το περιβάλλον. Μια σύγχρονη σιδηροδρομική γραμμή, κινούμενη με εναλλακτικές πηγές ενέργειας δίπλα σε έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο είναι η απάντηση σε αυτά», αναφέρει ο τέως Δήμαρχος Χανίων.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ