Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) που δημοσιεύθηκαν, δείχνουν αύξηση στο 28,3% του πληθυσμού (2.971.200 άτομα) στην Ελλάδα των ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό. Σε συνδυασμό μάλιστα με τα στοιχεία για το ποσοστό του πληθυσμού που στερείται βασικά αγαθά, τα στοιχεία προκαλούν έντονο προβληματισμό. Σε σχετικά καλύτερη κατάσταση βρίσκονται η Αττική και η Κρήτη.
* Πιο συγκεκριμένα για το 2021, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ο κίνδυνος φτώχειας έφτασε το 29% και στη Δυτική Ελλάδα το 28,5%. Πάνω από 20% του πληθυσμού ήταν επίσης σε κίνδυνο φτώχειας στις περιοχές Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου. Το Νότιο Αιγαίο το ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας ήταν 17,5%, στην Κρήτη το 14,9% και το χαμηλότερο ποσοστό στην Αττική με ποσοστό 12,9%.
* Επισημαίνεται ακόμα ότι η πανδημία, που διεύρυνε το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, οδήγησε σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού σχεδόν τρεις στους δέκα Έλληνες.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ