Ενίσχυση των δυνάμεων εκείνων που στο εσωτερικό της κυβέρνησης τάσσονται υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής σηματοδοτεί η τοποθέτηση από τον Αλέξη Τσίπρα του Γιώργου Κατρούγκαλου ως επικεφαλής της Επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Ο υπουργός Εργασίας, ως γνωστόν, έχει ταχθεί επανειλημμένως κατά το παρελθόν υπέρ της απλής αναλογικής, κάτι που δεν έπραξε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος αρχικά «χρεώθηκε» από τον πρωθυπουργό να διαμορφώσει πρόταση για τον εκλογικό νόμο. Ο Π. Κουρουμπλής τάσσεται υπέρ της μείωσης του μπόνους από 50 σε 20 έδρες, θέση κοντά στην οποία είναι και ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης.
Στο εσωτερικό της κυβέρνησης δηλαδή υπάρχουν δύο γραμμές που κατ’ ουσίαν έχουν να κάνουν με τη φυσιογνωμία και την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το ρόλο που θα διεκδικήσει την επόμενη περίοδο, είτε κερδίσει, είτε χάσει τις επόμενες εκλογές. Στην ίδια γραμμή με τον Γ. Κατρούγκαλο είναι ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, η Κίνηση των «53» και άλλοι.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν έχει λάβει τις οριστικές του αποφάσεις, ενώ στις 24 Ιουλίου, ημέρα της Δημοκρατίας, θα παρουσιάσει στον ελληνικό λαό την πρόταση της κυβέρνησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Νωρίτερα θα υπάρξει ευρεία διαβούλευση, όπως θα συμβεί και με το θέμα του εκλογικού νόμου.
Μετά την κατηγορηματική αντίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς την καθιέρωση της απλής αναλογικής, η αντιπολίτευση εμφανίζεται διχασμένη. Τα υπόλοιπα κόμματα δείχνουν αποφασισμένα να ψηφίσουν την απλή αναλογική, κάποια εξ αυτών μάλιστα, όπως η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ακόμα και ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα που θα μειώνει το μπόνους από 50 σε 20 έδρες. Υπενθυμίζεται ότι για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από τις προσεχείς εκλογές απαιτείται η συγκέντρωση 200 ψήφων.
www.real.gr