Αποκλειστικά το υπουργείο Πολιτισμού και προσωπικά την αρμόδια υπουργό Λίνα Μενδώνη «βαραίνει» η ευθύνη για την πορεία της ένταξης της Σπιναλόγκας στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και η αρνητική τροπή που η ίδια περιέγραψε για το ζήτημα κατά την επίσκεψή της στα μέρη μας την προηγούμενη εβδομάδα, δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης.
Ο κ. Θραψανιώτης κάνοντας μια μικρή αναδρομή στο ζήτημα, αναφέρεται στην αφιερωματική εκδήλωση του 2007 επ’ αφορμή της συμπλήρωσης 50 χρόνων από το κλείσιμο της Σπιναλόγκας ως τόπου εγκλεισμού των χανσενικών αλλά και το βιβλίο και τα γυρίσματα της ομώνυμης σειράς «Το Νησί» της Βικτόριας Χίσλοπ, που έδωσαν στο όλο θέμα ακόμη μεγαλύτερη προβολή και συνολική ώθηση, με αποτέλεσμα να κινηθεί και το ενδιαφέρον για να ενταχθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληνρονομίας της UNESCO, με τη σχετική πρωτοβουλία από το 2009 του ΤΕΕ/ΤΑΚ και τη στήριξη της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου.
«Ακολούθησε η παράδοση του φακέλου τεκμηρίωσης από την α΄ ομάδα εργασίας στον τότε υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο το 2013 και προωθήθηκε άμεσα στην UNESCO, με αποτέλεσμα τον Ιανουάριο του 2014, η Σπιναλόγκα να ενταχθεί στην «tentative list», τον προθάλαμο δηλαδή του καταλόγου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, το διαχειριστικό σχέδιο πήρε τον Ιανουάριο του 2018 το «πράσινο φως» από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για να κατατεθεί τελικά ο φάκελος το 2019, μετά την κατάθεση του προκαταρκτικού φακέλου τον Σεπτέμβριο του 2018.
Από τον Σεπτέμβριο του 2019, επί κυβέρνησης Ν.Δ., όταν τη σχετική ευθύνη αναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού και με την εκπρόσωπο της ICOMOS να επισκέπτεται την Σπιναλόγκα και τις παρατηρήσεις που έκανε, το υπουργείο μέχρι και τον Μάιο του 2021 οπότε και προέκυψε η απορριπτική εισήγηση, τι έκανε ώστε να βελτιωθεί αρχικά και εν συνεχεία να υποστηριχθεί η πρόταση για την ένταξη της νησίδας στην UNESCO; Δεν έκανε απολύτως τίποτα, παρά τα όσα ο Δήμαρχος Αγ. Νικολάου δήλωσε τότε για τη δυνατότητα ώστε οι προτάσεις που έγιναν να τροποποιηθούν ώστε ο φάκελος να είναι εντάξει. Οπότε η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά το υπουργείο Πολιτισμού και την κ. Μενδώνη. Το υπουργείο Πολιτισμού, παρά την ομόφωνη απόφαση του Κ.Α.Σ. και τις παρατηρήσεις που είχε καταθέσει η εκπρόσωπος της ICOMOS, δεν έκανε καμία από τις ενέργειες που όφειλε, π.χ. να βρει συμμάχους-υποστηρικτές για να υποστηρίξουν το φάκελο ή να διορθώσουν αυτές τις παρατηρήσεις».
Οι καθυστερήσεις στο Μουσείο
Σε ότι αφορά το Μουσείο Αγίου Νικολάου, ο κ. Θραψανιώτης εξέφρασε το ερώτημα «γιατί τρία χρόνια τώρα καθυστερεί η διαδικασία; Εμείς είχαμε εξαγείλει τη χρηματοδότηση, μειωμένη μεν αλλά αυτά τα χρήματα υπήρχαν διαθέσιμα. Τρία χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Ν.Δ., το όλο θέμα πού έχει προχωρήσει; Η κ. Μενδώνη ανέφερε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να ανοίξει το Μουσείο τον Απρίλιο του 2023. Ούτε και τότε θα μπορέσει να ανοίξει».
Για το νεκροταφείο Πετρά
Ο βουλευτής Λασιθίου αποδίδει ευθύνες στην υπουργό και για την αναστολή των εργασιών στο νεκροταφείο Πετρά στη Σητεία, «του σπουδαιότερου νεκροταφείου της Μινωικής Εποχής», παρά την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. «Αποτέλεσμα θα είναι άλλο ένα μνημείο μεγάλης σημασίας να παραπεμφθεί στις καλένδες με κίνδυνο να καταστραφεί, έχουμε κάνει επίκαιρη ερώτηση ενώ μιλήσαμε και με τον ίδιο τον κ. Πλακιωτάκη, ζητώντας του να βοηθήσει να συνεχίσει η ανασκαφή του Μνημείου».
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ