Στις 24 Ιουλίου, ανήμερα της επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα, προσανατολίζεται η κυβέρνηση να καταθέσει σε δημόσιο διάλογο τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Αίσθηση προκάλεσε πάντως στο πλαίσιο αυτό το γεγονός, ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να θέσει την πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση στην κρίση των πολιτών, μέσα από ένα δημοψήφισμα.
Όπως δήλωσε χθες η κ. Γεροβασίλη, η πρόσκληση στο διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση θα απευθύνεται στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, κυρίως όμως στην κοινωνία και τους πολίτες.
Είπε πως σκοπός της κυβέρνησης είναι αυτός ο διάλογος να γίνει σε έκταση και βάθος, προσδιορίζοντας μάλιστα και χρονικό ορίζοντα ενός έτους για την ολοκλήρωση του, ενώ απαντώντας σε ερώτηση ως προς το αν σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε να εμπλακεί η κοινωνία σε αυτή τη διαδικασία, μέσω ενός δημοψηφίσματος, απάντησε ότι αυτό «δεν έχει συζητηθεί και αποφασιστεί, ωστόσο δεν αποκλείεται».
Το γεγονός ότι η κ. Γεροβασίλη δεν απέκλεισε να τεθεί σε δημοψήφισμα το αποτέλεσμα του διαλόγου πάνω στην πρόταση αναθεώρησης του συντάγματος προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ενώ με την προοπτική αυτή φαίνεται να διαφωνεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Το 2011, σχολιάζοντας παρεμφερή δήλωση προθέσεων από την πλευρά της κυβέρνησης Παπανδρέου, είχε χαρακτηρίσει αντισυνταγματικό το ενδεχόμενο αυτό, επισημαίνοντας ότι συνιστά ευθεία παραβίαση του συντάγματος η προοπτική, «η κυβερνητική πλειοψηφία να θέσει το προϊόν της αναθεωρητικής της εργασίας υπό δημοψηφισματική ετυμηγορία, έτσι ώστε να δεσμευθεί προκαταβολικώς η αναθεωρητική Βουλή».
Κατά τον κ. Παυλόπουλο, τόσο η Βουλή που αποφασίζει για την αναθεώρηση όσο και η -μετά τις παρεμβαλλόμενες εκλογές- Βουλή η οποία ολοκληρώνει την αναθεώρηση ουδόλως δεσμεύονται ως προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης από οιαδήποτε προηγούμενη θεσμική ή πολιτική απόφαση.
Όπως δήλωσε η κ. Γεροβασίλη, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, η κυβέρνηση θα προτείνει αλλαγές «που θα κατοχυρώνουν την εμβάθυνση της Δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της συμμετοχής».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική πρόταση θα προβλέπει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος μέσω της συλλογής υπογραφών των πολιτών, την καθιέρωση ανώτατου χρονικού ορίου κοινοβουλευτικής θητείας, την αναβάθμιση των νομοθετικών δυνατοτήτων της βουλής αλλά και των δυνατοτήτων ελέγχου των βουλευτών, την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και των τρόπων χρηματοδότησης των κομμάτων κ.α.
Πάντως στις προθέσεις της κυβέρνησης μάλλον δεν είναι να καταθέσει πρόταση για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό, αν και τέτοιες σκέψεις έχουν γίνει στο κυβερνητικό στρατόπεδο. «Σε διάλογο θα μπουν πολλά πράγματα που τελικά θα ισχύσουν και πολλά που δεν θα ισχύσουν. Είναι πολύ πρόωρο για να μιλήσουμε για το ποιες πραγματικά θα είναι αυτές οι αλλαγές στη συνταγματική αναθεώρηση», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεροβασίλη.
Ανοικτό ωστόσο είναι και το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου μέσα στους επόμενους μήνες. Όπως δήλωσε η κ. Γεροβασίλη, «η κυβέρνηση θα καταθέσει σύντομα την πρότασή της στο θέμα του εκλογικού νόμου, που συνδέεται άμεσα με τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Στόχος μας είναι να υπάρξει ειλικρινής διάλογος και η ευρύτατη δυνατή συναίνεση, τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και στην κοινωνία».
Σε ότι αφορά το εκλογικό σύστημα, η κ. Γεροβασίλη είπε, «ότι θα είναι στην κατεύθυνση απλής αναλογικής. Ένα σύστημα απλής αναλογικής, ωστόσο η συζήτηση για την τελική πρόταση της κυβέρνησης δεν έχει διαμορφωθεί. Γίνεται συζήτηση, κατατίθενται απόψεις, προτάσεις και σκέψεις και στη συνέχεια θα περάσει από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, όπως και από τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ».
www.real.gr