Δε δίνονται τα χρήματα για την κλιματική αλλαγή, στην Κρήτη που έπρεπε να δοθούν, υποστηρίζει ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης και οι ελαιοπαραγωγοί. Το παράδειγμα της Κρήτης, με τον περίφημο φάκελο περί κλιματικής αλλαγής, για την καταστροφική χρονιά του 2019, που τελικά δεν είχε καμία τύχη στις Βρυξέλλες, είναι το σημείο που προκαλεί έντονα ερωτηματικά για πολλούς παραγωγούς και τους εκπροσώπους τους, διότι παρά την προσπάθεια που έγινε, δεν υπήρξε το αναμενόμενο αποτέλεσμα.
Από το περιβόητο de minimis μπορεί να μη φτάνουν τα χρήματα για τον ελαιοκομικό τομέα στη χώρα μας συνολικότερα, αλλά η ελαιοκομία, επειδή έχει υποστεί πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν τις επιπτώσεις ακραίων φαινομένων, χρειάζεται μία περαιτέρω στήριξη. «Στη νέα ΚΑΠ, με την πρόταση του Υπουργείου, όχι μόνο πρόβλεψη για στήριξη στην ελαιοκομία δεν υπάρχει, αλλά αντιθέτως υπάρχει το ακριβώς αντίθετο. Με τη νέα ΚΑΠ χάνονται οι επιδοτήσεις από την ελαιοκομία. Ο τομέας αυτός χρειάζεται, ακριβώς λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, μία ξεχωριστή μέριμνα και μία ενίσχυση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης», τονίζουν εκπρόσωποι των αγροτών.
Στο μεταξύ, η Ιταλία προβλέπει ενισχύσεις για την ελαιοβιομηχανία της, ενώ η Ισπανία προωθεί την από κοινού εμπορία στο ελαιόλαδο. Οι ενισχύσεις αυτές μπορούν να καλυφθούν από τις «ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minims)» και από αυτές 10 εκατομ. ευρώ να χορηγηθούν για στήριξη επενδύσεων σε νέες μονάδες και 20 εκατομ. ευρώ για εκσυγχρονισμό υφιστάμενων ελαιουργείων, οι οποίες, κατά την υποβολή της αίτησης, διαθέτουν ενεργό εταιρικό αρχείο και των οποίων οι περιουσίες περιλαμβάνονται στον εταιρικό τους φάκελο. Η Ισπανία σχεδιάζει να επιχορηγήσει με 96 εκατομ. ευρώ, για τα επόμενα δύο έτη, συνεργασίες μεταξύ ελαιουργικών συνεταιρισμών. Είναι μια πρόταση που έχει υποστηρίξει ο επιστημονικός συνεργάτης του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης Νίκος Μιχελάκης. Και βάζει το ερώτημα «γιατί να μην υπήρχε και στην Ελλάδα αυτή η στήριξη από την πλευρά του κράτους;».
«Είναι αλήθεια πως έχουμε θέματα ανοιχτά. Και για τη νέα ΚΑΠ και για θέματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα γενικότερα», σημειώνει η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη, προαναγγέλλοντας συνάντηση με τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης.
«Εμείς σχεδιάζουμε να συζητήσουμε με τους αγρότες και με τους κτηνοτρόφους όλης της Κρήτης θέματα που τους απασχολούν και νομίζω ότι οι αγρότες έχουν θέματα να θέσουν εν όψει της καινούριας αγροτικής πολιτικής. Έχουν κάποια ζητήματα ως καίρια που θεωρούν ότι έχουν αδικηθεί και αυτά τα ζητήματα θα θέλαμε με την περιφέρεια Κρήτης σε μια συνεργασία μαζί τους να συζητηθούν στην συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες», σημειώνει η κ. Χουδετσανάκη, αναφέροντας πως «θα είναι καλεσμένοι όλοι. Οι φορείς του αγροκτηνοτροφικού τομέα και οι βουλευτές μας σε συνεργασία όλοι μαζί να δούμε πως κάποια ζητήματα θα μπορέσουν έστω και τώρα να επιλυθούν».
Αμπέλια και ελιές
Τα βασικότερα θέματα που θέτουν αυτή τη στιγμή από τον αγροτικό κόσμο, εστιάζουν στα αμπέλια, το ελαιόλαδο και τα κτηνοτροφικά.
«Εκεί που θεωρείται ότι πρέπει να δούμε σε σχέση με το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι το ζήτημα της Σταφίδας, όπου οι αγρότες θέλουν να μπει στη συνδεδεμένη ενίσχυση, παρά το ότι το υπουργείο δεν προέβη σε αυτή την ενέργεια, ενώ εντάχθηκε η κορινθιακή σταφίδα. Η διαφορά είναι μόνο στην ποικιλία, άρα θα έπρεπε να εντάξει και τη συνδεδεμένη της σουλτανίνας της Κρήτης.
Και άλλα ζητήματα, όπως είναι και με το ελαιόλαδο που θα πρέπει να έχει προοπτική μιας και οι μικροί παραγωγοί θα πρέπει να εντάσσονται στην ενιαία ενίσχυση και να μπορούν να επιδοτούνται κάθε φορά. Υπάρχουν κι άλλα ζητήματα και με τα θέματα κτηνοτροφίας. Έχουν εγείρει θέματα το τελευταίο χρονικό διάστημα πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν τον αγροτικό και τον κτηνοτροφικό τομέα και μαζί με την περιφέρεια να κινηθούμε προς το Υπουργείο για τα αιτήματα που απαιτούν μια δίκαιη επίλυση», καταλήγει η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή τομέα.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ