Κατάμεστη, με περισσότερο από 800 άτομα ήταν το βράδυ της Τετάρτης η μεγάλη αίθουσα στο ξενοδοχείο Ostria στην Ιεράπετρα στην 2η μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη.
Ο κ. Πλακιωτάκης, έκανε μια σύντομη αναδρομή στο έργο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και στη συνέχεια αναφέρθηκε συγκεκριμένα για την ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας.
“Η Ιεράπετρα – η μεγαλύτερη πόλη της νότιας Κρήτης – αξίζει και κέρδισε με την υποστήριξη της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη – αναγνωρίζοντας το ρόλο της στη στρατηγική θέση που βρίσκεται και την προσφορά της στην εθνική οικονομία”.
Αναφερόμενος στον ΒΟΑΚ ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε: “Ο ΒΟΑΚ, αποτελεί πλέον πραγματικότητα, με τη δέσμευση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη ότι θα συμπεριλάβει ολόκληρο το Λασίθι. Εξασφαλίστηκαν οι χρηματοδοτήσεις για την κατασκευή του ως την Παχειά Αμμο, εγκαταστάθηκε εργολάβος στο τμήμα Νεάπολη – Αγιος Νικόλαος και σταδιακά θα δημοπρατηθούν τα επόμενα δύο τμήματα του ΒΟΑΚ στο νομό μας, μεταξύ αυτών και η παράκαμψη της Παχειάς Αμμου και του τμήματος γέφυρα Φρουζή – Καλό Χωριό που θα συντομεύσει κατά πολύ την απόσταση από την Ιεράπετρα ως το λιμάνι του Ηρακλείου για τη διακίνηση των πρωίμων κηπευτικών”.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και βουλευτής ΝΔ Λασιθίου, αναφέρθηκε και στο πολύκροτο ζήτημα του νοσοκομείου λέγοντας χαρακτηριστικά: “Το Νοσοκομείο Ιεράπετρας, το οποίο κάποιοι από το ΣΥΡΙΖΑ εργαλειοποιούν και ψεύδονται για να καλλιεργήσουν αντικυβερνητικό κλίμα, αλιεύοντας ψήφους σε θολά νερά, όχι μόνο δεν κλείνει ή υποβαθμίζεται, αλλά αντιθέτως ενισχύεται ο ρόλος του. Ενισχύθηκε και ενισχύεται διαρκώς με στελεχικό δυναμικό και εξοπλισμό, στηρίζοντας το ρόλο και τις υπηρεσίες Υγείας που προσφέρει στον κόσμο. Από το 2020 έως σήμερα το νοσοκομείο στελεχώθηκε με 22 άτομα επικουρικό ιατρικό προσωπικό, ενώ ολόκληρη την 4ετία 2015-16 πήρε 10 άτομα. Από το 2020 έως φέτος στο νοσοκομείο προσλήφθηκαν μόνιμο επικουρικό και νοσηλευτικό προσωπικό 98 άτομα εν αντιθέσει με την 4ετία ΣΥΡΙΖΑ που πήραν μόλις 28 ατομα. Σε εξέλιξη είναι διαγωνισμός πρόσληψης 7 μονίμων ιατών στο νοσοκομείο.
Αυξήσαμε το προϋπολογισμό του Νοσοκομείου από 2.058.000 το 2019 σε 3.441.000 το τέλος του 2022. Εξοπλίσαμε μέσω ΕΣΠΑ το Νοσοκομείο με μηχανήματα και συσκευές αξίας 1.230.000 ευρώ, με 2.290.000 για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό από την 7η Υγειονομική Περιφέρεια, λειτούργησε για πρώτη φορά Αξονικός Τομογράφος και χρηματοδότηση του ΤΕΠ από το Ταμείο Ανάκαμψης με 124.000. Αν η διάθεση τόσου προσωπικού και τέτοιου ύψους δαπανών για εξοπλισμό, μαρτυρεί εγκατάλειψη και υποβάθμιση ας το κρίνετε εσείς.
Χρηματοδοτούμε με 1.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης το Πολυδύναμο Ιατρείο του Μακρύ Γιαλού, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα και την ανάγκη για κάλυψη με ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας των κατοίκων της περιοχής αλλά και των επισκεπτών σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη τουριστικά περιοχή”.
Σε σχέση με την αγροτική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής αλλά και τα ιδιαίτερα σημαντικά έργα διαχείρισης νερού, σημείωσε: “Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η εξασφάλιση ικανών αποθεμάτων νερού ταυτίζεται με την ύπαρξη και ανάπτυξη της πολύ σημαντικής αγροτικής παραγωγής και ουσιαστικά της τοπικής οικονομίας της Ιεράπετρας. Γι’ αυτό και προώθησε, δημοπράτησε το μεγάλο φράγμα του Αγίου Ιωάννη με 31 εκατομμύρια και τα συμπληρωματικά έργα του φράγματος των Μπραμιανών ύψους 53 εκατομμυρίων, που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής παραγωγής, παρέχοντας διεξόδους και για επάρκεια νερού ύδρευσης, σε εποχή που εντείνονται φαινόμενα λειψυδρίας λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας χρηματοδότησε όμως και πολλά έργα διαχείρισης νερού στο Δήμο Ιεράπετρας, όπως χρηματοδότηση μελετών για έργα ύδρευσης, διάνοιξη νέων γεωτρήσεων στην Ιεράπετρα, στα Σχινοκάψαλα, στο Καβούσι, στον Αγιο Ιωάννη, στον Αγιο Στέφανο, στην Ανατολή, στους Μύθους, στο Μύρτος, αντικαταστάσεις παλαιών αγωγών κλπ.
Με τα έργα αυτά, απομακρύνεται το φάσμα της λειψυδρίας για πολλά χρόνια στην περιοχή της Ιεράπετρας”.
Ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε και στους κτηνοτρόφους του Νόμου Λασιθίου τονίζοντας ότι “οι 659 κτηνοτρόφοι του Νομού Λασιθίου ωφελούμενοι στο Μέτρο «Αμάλθεια» που θέσπισε η Γ. Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής με ειδική νομοθετική διάταξη ενός αμιγώς νησιωτικού μέτρου για την ενίσχυση των κατ’ επάγγελμα κτηνοτρόφων. Ετσι πετυχαίνομε τη στήριξη των κτηνοτρόφων που πλήττονται από τις διεθνείς αυξήσεις τιμών πρώτων υλών λόγω του πολέμου της Ουκρανίας συνολικού ύψους 12.000.000 ευρώ για όλες τις νησιωτικές περιοχές. Δικαιούχοι είναι οι κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι αιγοπροβάτων, με έδρα σε νησιωτικές περιοχές και είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του ΥΠΑΑΤ”.
“Το Υπουργείο Ναυτιλίας”, πρόσθεσε ο κ. Πλακιωτάκης, “χρηματοδότησε εντάσσοντάς τις μελέτες και τα αντίστοιχα έργα ανάπλασης της χερσαίας ζώνης λιμένος της Ιεράπετρας, με πάνω από 4.000.000 από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι μια παρέμβαση αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης της χερσαίας λιμενικής ζώνης που αποτελεί «καθρέπτη» για την πόλη όπου αναπτύσσεται σημαντική οικονομική δραστηριότητα που συνδέεται και με τον τουρισμό. Χρηματοδοτήσαμε την αναβάθμιση του φωτισμού στο λιμάνι.
Επίσης χρηματοδοτήσαμε ως υπουργείο την επισκευή-συντήρηση του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας. Προμηθεύσαμε το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας με Περιπολικό Σκάφος κατάλληλα διαμορφωμένο με υγειονομικό εξοπλισμό. Χρηματοδοτήσαμε το Δήμο για την κατασκευή νέου φάρου στο λιμάνι με 300.000. Χρηματοδοτήσαμε την μελέτη για το νέο Εκθεσιακό – Συνεδριακό Κέντρο Ιεράπετρας στο κτίριο της πρώην ΑΓΡΕΞ.
Μια επίσης σημαντική παρέμβαση είναι η χρηματοδότηση για την αναβάθμιση της λειτουργικότητας του λιμένα Μακρύ Γιαλού, που σημαίνει πρακτικά την επέκταση του υπήνεμου μόλου και σύνδεσή του με τον υφιστάμενο μόλο. Αυτό θα αυξήσει τη χωρητικότητα του λιμένα σε σκάφη αναψυχής άρα θα ενισχύσει το θαλάσσιο τουρισμό της περιοχής”.