H «καρδιά» της κρητικής μουσικής θα «χτυπά» δυνατά και φέτος το καλοκαίρι για πέντε συνεχόμενες ημέρες στη λίμνη του Αγίου Νικολάου.
Από τις 19 έως τις 23 Ιουνίου 2023 το Φεστιβάλ Κρητικής μουσικής,7ο στη σειρά, που επέστρεψε πέρυσι μετά από πέντε χρόνια απουσίας, «αγκαλιάστηκε» από μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας και έχει γίνει θεσμός, επανέρχεται δυναμικά με ήχους γνώριμους, παραδοσιακούς και αγαπημένους.
Το Φεστιβάλ Κρητικής Μουσικής είναι μία προσπάθεια που ξεκίνησε από την ανάγκη και την επιθυμία των ίδιων των παιδιών για τη συνέχιση της παράδοσης μας μέσω της γνωριμίας και της επαφής των παιδιών και όλου του κόσμου, ντόπιων και ξένων, με πολιτιστικά στοιχεία της περιφέρειας μας αλλά και γενικότερα της υπόλοιπης Κρήτης.
Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί την προσεχή εβδομάδα από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεραμβέλλου-Οροπεδίου Λασιθίουκαι με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου και του ΠΑΟΔΑΝ.
Μεγάλα ονόματα της κρητικής παράδοσης
Θα συμμετάσχουν και φέτος μεγάλα ονόματα της κρητικής παράδοσης. Τις πέντε αυτές μέρες θα γίνουν αφιερώματα στον μουσικό Πάρη Περυσινάκη, στον βιολάτορα Βαγγέλη Βαρδάκη και στους Μανώλη Αλεξάκη και Γιώργο Μανωλιούδη.
Το υπόλοιπο πρόγραμμα θα πλαισιώσουν οι Μαρτσάκης Αντώνης, Καράτζης Νικόλας, Δημήτρης & Μιχάλης Κουνάλης, Φασουλάς Γιώργος, Καλλέργης Κώστας, Μπετίνης Δημήτρης, Λουκάκης Εμμανουήλ, Σκουλικάρης Στέφανος, Κακουδάκης Κωστής, Πετσάκης Μιχάλης, Βαρουχάκης Μιλτιάδης, Σγουρός Δημήτρης, Σαμόλης Γρηγόρης, Μακράκης Χρύσανθος, το μουσικό σχήμα «Αγκινάρες» και οι μουσικοί Βρανάς Γιώργος και Συσκάκης Στέλιος με τους ωφελούμενους του προγράμματος «Η τέχνη του ρυθμού στην εκπαίδευση» του Πανεπιστημίου Κρήτης υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Παπατζανή.
Όπως ανακοίνωσαν και οι διοργανωτές, όλοι οι καλλιτέχνες θα έλθουν για να παίξουν στο Φεστιβάλ αφιλοκερδώς, χωρίς καμία οικονομική συναλλαγή.
Όλες τις ημέρες του Φεστιβάλ το μουσικό πρόγραμμα θα διαρκεί από τις 20:00 έως τις 24:00.
Επίσης, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα χορέψουν παιδικά τμήματα από τη Σχολή χορού «Το Σπίτι της Τέχνης» της Αδριάνης Γαλανού και τη Σχολή χορού Γιαννίκου –Ταμιωλάκη.
«Ποιοι είμαστε, τι χάσαμε, πού πάμε»
Ο Στέφανος Τσιάμος πρωτεργάτης του Φεστιβάλ και λάτρης της κρητικής παραδοσιακής μουσικής και Γραμματέας στον Σύλλογο, που μαζί με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Χρήστο Στεφανακίδη και την εκπαιδευτικό Κατερίνα Λιναρίτη έχουν σηκώσει το οργανωτικό βάρος της εκδήλωσης, σημειώνει ότι «αυτό στο οποίο βασιζόμαστε είναι στο ποιοι είμαστε,τι χάσαμε και πού πάμε. Στηριζόμαστε σε μια σοφή κουβέντα που μου είπε ο Δημήτρης ο Κουτσελάκης, ότι οι πολιτιστικές-πολιτισμικές επιδράσεις που δέχεται ή δεν δέχεται ένα παιδί, είναι αποφασιστικής σημασίας και επηρεάζουν πάρα πολύ την ανάπτυξη της νοημοσύνης του. Όλο αυτό που κάνουμε, γίνεται για τα παιδιά».
«Στηρίζουμε το Φεστιβάλ που ο κόσμος κάθε χρόνο αγκαλιάζει»
Από την πλευρά του ο κ. Στεφανακίδης, προέδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Μεραμβέλλου – Οροπεδίου – που εκπροσωπώντας όλους τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα Δημόσια Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία των Δήμων Αγίου Νικολάου και Οροπεδίου Λασιθίου επιχειρεί μια προσπάθεια ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης και της τοπικής ιστορίας συνεργαζόμενος με τοπικούς, και όχι μόνο, φορείς – σημειώνει ότι για ακόμη μια χρονιά το όλο πετυχημένο εγχείρημα, που έχει στηριχθεί από Έλληνες και ξένους, ντόπιους και επισκέπτες, στηρίζεται από το Σύλλογο.
Ο ίδιος θέλησε να ευχαριστήσει, πέραν των καλλιτεχνών που θα παίξουν αφιλοκερδώς, όλους τους χορηγούς και όλους όσους βοήθησαν στην όλη προσπάθεια, το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Μεραμβέλλου – Οροπεδίου και ιδιαίτερα, όπως λέει, τον Στέφανο Τσιάμο και την Κατερίνα Λιναρίτη από την οργανωτική επιτροπή αλλά και όλη την τοπική κοινωνία «που κάθε χρόνο αγκαλιάζει το Φεστιβάλ, κάτι που δείχνει κάθε βράδυ με την παρουσία του στη Λίμνη του Αγίου Νικολάου». Ιδιαίτερα ευχαριστεί επίσης τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Ανδρουλάκη και τους αντιδημάρχους Αγίου Νικολάου Χάρη Αλεξάκη και Θωμά Χαριτάκη.
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ