Με ένα αφιέρωμα στον μουσικό Πάρη Περυσινάκη ξεκίνησε χθες το βράδυ στη λίμνη του Αγίου Νικολάου το 7ο Φεστιβάλ Κρητικής Μουσικής που διοργανώνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεραμβέλλου-Οροπεδίου Λασιθίου με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου και του ΠΑΟΔΑΝ.
Στη φετινή γιορτή της κρητικής μουσικής, μία προσπάθεια που ξεκίνησε από την ανάγκη και την επιθυμία των ίδιων των παιδιών για τη συνέχιση της παράδοσης μας μέσω της γνωριμίας και της επαφής όλου του κόσμου, ντόπιων και ξένων, με πολιτιστικά στοιχεία του τόπου μας και κάθε χρόνο «αγκαλιάζεται» από μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας έχοντας εξελιχθεί σε θεσμό, έδωσαν χθες και θα δώσουν το παρών και τις επόμενες ημέρες μεγάλα ονόματα της κρητικής παράδοσης (όπως έχουν ανακοινώσει οι διοργανωτές όλοι οι καλλιτέχνες θα έλθουν για να παίξουν στο Φεστιβάλ αφιλοκερδώς χωρίς καμία οικονομική συναλλαγή).
Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 23 Ιουνίου. Όλες τις ημέρες το μουσικό πρόγραμμα θα διαρκεί από τις 20:00 έως τις 24:00.
Το έργο του Π. Περυσινάκη παρουσίασε ο εκπαιδευτικός και μέρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Στέφανος Τσιάμος, ενώ προβλήθηκαν και ολιγόλεπτα βίντεο όπου σπουδαίοι μουσικοί καλλιτέχνες (Παντελής Θαλασσινός, Στ. Κραουνάκης, κ.ά.) μίλησαν για τη διαχρονική προσφορά του τιμώμενου προσώπου στην ελληνική μουσική.
Την τιμητική πλακέτα παρέδωσε στον Πάρη Περυσινάκη ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεραμβέλλου-Οροπεδίου Λασιθίου Χρήστος Στεφανακίδης. Ενώ ανθοδέσμη του έδωσε η Κατερίνα Λιναρίτη, εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ.
Στο κλείσιμο της βραδιάς, ο Πάρης Περυσινάκης ανέβηκε στη σκηνή μαζί με όλους τους καλλιτέχνες που βρέθηκαν χθες στη λίμνη για να τον τιμήσουν.
Μίλησαν οι μαθητές απ’ τους οποίους ξεκίνησε η ιδέα του Φεστιβάλ
Την «κήρυξη» του Φεστιβάλ έκαναν χθες ουσιαστικά 15 εκ των μαθητών από τους οποίους (μαζί με τους δασκάλους τους) ξεκίνησε περίπου πριν από 10 χρόνια (τη χρονιά 2013-2014) το Φεστιβάλ Κρητικής Μουσικής ως ιδέα αρχικά, για να εξελιχθεί τελικά σε έναν θεσμό για όλη την τοπική κοινωνία, που διαφημίζει τη χώρα μας και την κρητική παράδοση και σε όλο τον κόσμο, με πολλούς επισκέπτες να δίνουν το παρών και στις διοργανώσεις τα προηγούμενα χρόνια. Οι εν λόγω μαθητές τότε φοιτούσαν στην β΄τάξη του 4ου δημοτικού σχολείου ενώ μόλις φέτος τελείωσαν τη β΄Λυκείου.
Το υπόλοιπο μουσικό πρόγραμμα πλαισίωσαν χθες οι Δημήτρης Βακάκης, Νικόλας Καράτζης, Νίκος Τζουλιαδάκης, Ζαχάρης Σπυριδάκης, Κωστής Κακουδάκης, Μιχάλης Πετσάκης.
Ενώ το χορευτικό τους πρόγραμμα, συντροφεύοντας τους κρητικούς καλλιτέχνες, παρουσίασαν τα παιδικά τμήματα από τη Σχολή χορού ΓΙΑΝΝΙΚΟΥ-ΤΑΜΙΩΛΑΚΗ.
Συνέχεια σήμερα με αφιέρωμα στους Μανώλη Αλεξάκη και Γιώργο Μανωλιούδη
Το Φεστιβάλ συνεχίζεται σήμερα, Τρίτη βράδυ, με ένα αφιέρωμα στους Μανώλη Αλεξάκη και Γιώργο Μανωλιούδη.
Σήμερα στη σκηνή θα ανέβουν για να παίξουν οι: Χρύσανθος Μακράκης, Δημήτρης & Μιχάλης Κουνάλης και τα τιμώμενα πρόσωπα Μανώλης Αλεξάκης και Γιώργος Μανωλιούδης.
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ