Να δικαιώσει την εμπιστοσύνη που έδειξε η Κίνα στην ελληνική οικονομία δεσμεύτηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συμπληρώνει σήμερα την τέταρτη ημέρα επαφών του στη «χώρα των δράκων».
Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του θα γυρίσουν στην Ελλάδα με… γεμάτες βαλίτσες, μετά τις σημαντικές συμφωνίες που ήδη έχουν υπογράψει οι δύο χώρες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, Ελλάδα και Κίνα υπέγραψαν χθες σειρά σημαντικών συμφωνιών σε διάφορους τομείς.
Ειδικότερα:
– Επιτελικό πρόγραμμα για την συνεργασία στον τομέα του τουρισμού για την περίοδο 2016-2018 στο πλαίσιο της Συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
– Συμφωνία συνεργασίας για την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία μεταξύ του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας.
– Υπόμνημα συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Κίνας και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας.
– Υπόμνημα συνεργασίας μεταξύ της Κρατικής Διοίκησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας.
– Επιστολή πρόθεσης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Μητροπολιτικού Μουσείου της Κίνας για την έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο».
– Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Κίνας και της Τράπεζας της Ελλάδας.
– Συμφωνία Συνεργασίας για την προώθηση των επενδύσεων μεταξύ του Φορέα Προώθησης Επενδύσεων Κίνας (China Investment Promotion Agency) και της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece).
– Υπόμνημα Κατανόησης μεταξύ της Κινεζικής Κεντρικής Τηλεόρασης (CCTV) και της ΕΡΤ.
– Επιστολή επιβεβαίωσης βούλησης μεταξύ της COSCO και του ΤΑΙΠΕΔ.
Χθες, μιλώντας στο Ελληνοκινεζικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στο Πεκίνο, ο πρωθυπουργός παρουσίασε τη «νέα ελπιδοφόρα περίοδο για την ελληνική οικονομία», ενώ αναφερόμενος στην επικύρωση της σύμβασης για Cosco – ΟΛΠ από το ελληνικό κοινοβούλιο, έκανε λόγο για συμφωνία «αμοιβαία επωφελή, επικερδή επιχειρηματικά, που διανοίγει δρόμους για τις κινεζικές επιχειρήσεις και αποφέρει θετικά οφέλη στην ελληνική οικονομία».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η παρέμβασή του αποτελεί κάλεσμα για εμβάθυνση της κινεζοελληνικής συνεργασίας και φιλίας και σημείωσε ότι «η σημαντική στήριξη του ελληνικού τουρισμού, η συνεργασία ελληνικών και κινεζικών πανεπιστημίων, οι αμοιβαίες πολιτισμικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές, οι εξαγωγές των ευγενών αγροτικών μας προϊόντων στην Κίνα, η ναυπήγηση ελληνικών πλοίων στα υπερσύγχρονα κινεζικά ναυπηγεία και η μεταφορά των Κινέζων πολιτών στην Κρήτη κατά την κρίση της Λιβύης, μεταξύ άλλων, επιβεβαιώνουν ότι είμαστε στρατηγικοί εταίροι κι όχι απλώς ευκαιριακοί συναλλασσόμενοι».
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού
Σήμερα, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει επίσκεψη στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, τελετή κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κίνας Ξι Γινπίνγκ.
Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Σαγκάη, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba και τον πρόεδρο της COSCO. Θα επισκεφθεί το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της ΖΤΕ, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΖΤΕ.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Σαγκάης Γιανγκ Ξιονγκ, θα επισκεφθεί το Μουσείο της Σαγκάης, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της κινεζικής επενδυτικής εταιρείας Fosun και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες.
Το ίδιο βράδυ (τοπική ώρα Κίνας) η ελληνική αντιπροσωπεία θα αποχωρήσει από την Κίνα.
www.real.gr