Εντυπωσιάζει με τον πλούτο των μοτίβων, την ποικιλία των έντονων και ανεξίτηλων στο χρόνο φυτικών χρωμάτων και τις διαφορετικές τεχνικές ύφανσης και βελονιάς, η συλλογή των παμπάλαιων κρητικών υφαντών και κεντημάτων, που εκτίθεται σε ειδική αίθουσα, δίπλα στη συνεδριακή, του ξενοδοχείου «Miramare», στον Αγιο Νικόλαο, όπου διεξάγονται οι εργασίες του 6οθ Παγκοσμίου Συνενδρίου Κρητών.
Η μικρή αίθουσα πλημμύρισε από το εκθαμβωτικό κόκκινο και τα ολοζώντανα χρυσά, γαλάζια, πράσινα, κίτρινα, πορτοκαλιά μάλλινα και βαμβακερά νήματα, με τα οποία επιτήδεια γυναικεία χέρια ύφαναν ατέλειωτες ώρες σε ξύλινους αργαλειούς ή κέντησαν στο τελάρο. Πλεκτά, κεντήματα και υφαντά της Κρήτης, τα οποία έφυγαν στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ού αιώνα, συνοδεύοντας ως «προίκες» τις νύφες που πήγαν στην Αμερική και αλλού ανά τον κόσμο, όπου παντρεύτηκαν και έζησαν.
Αυτά τα χειροτεχνήματα, που φέρουν πάνω τους έναν μεγάλο πολιτισμό, την πλούσια κρητική παράδοση και τέχνη, συνέλεξε επί δεκαετίες με μεράκι και πολλή ευαισθησία, διασώζοντάς τα, ο εξ Αμερικής επιχειρηματίας, Κρητικός, Τρύφωνας Μπελαδάκης.
Ένα μεγάλο μέρος, επίσης, της συλλογής Μπελαδάκη αποτελείται από παλιά παραδοσιακά κεντήματα και υφαντά που αγόρασε ο ίδιος εδώ στο νησί, με στόχο να τα διασώσει από την καταστροφή, αφού πολλοί ντόπιοι, ακόμη και σήμερα, δεν εκτιμούν τη σημασία, την αξία και τον πολιτισμό που φέρουν ως δημιουργήματα και είτε τα πετούν είτε τα αφήνουν και καταστρέφονται. Σήμερα η αξία της συλλογής αυτής είναι ανεκτίμητη!
Συναντήσαμε, στο χώρο πραγματοποίησης του συνεδρίου, τον ομότιμο Καθηγητή του ΕΛΜΕΠΑ – πρώην πρόεδρο του ΤΕΙ Κρήτης Ευαγ. Καπετανάκη και τον Ιπποκράτη Μπελαδάκη – μέλη και οι δύο της Οργανωτικής Επιτροπής. Μας μίλησαν για το συνέδριο τονίζοντας ιδιαίτερα τη σημασία της έκθεσης την οποία χαρακτήρισε σπάνια και πολύτιμη και την οποία θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν και μελετήσουν οι σύνεδροι αλλά και πολλοί νέοι ομογενείς που θα παραστούν στο συνέδριο. Μαζί με αυτούς, θα έχουν την τύχη, να τη θαυμάσουν, παίρνοντας μια γεύση από την αυθεντική παραδοσιακή τέχνη της υφαντικής και κεντητικής της Κρήτης, οι ξένοι τουρίστες – ένοικοι του ξενοδοχείου, μιας και αυτά τα κομμάτια σπάνια, όπως για τη συγκεκριμένη περίσταση, βγαίνουν στο φως και παρουσιάζονται σε πλατύ κοινό, μέχρι να βρουν τον κατάλληλο τόπο, για να εκτεθούν μόνιμα.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ