Συνεχίζοντας τη σειρά των «θεματικών» ερωτήσεων που απευθύναμε συγχρόνως στους τέσσερις υποψηφίους Δημάρχους του Αγίου Νικολάου, σειρά έχει σήμερα ένα θέμα που απασχολεί πολύ τον δημότη, αλλά είχε απασχολήσει και τη νυν και τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές. Ο δημόσιος χώρος!
Η υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, η απόδοση περισσότερου ανοιχτού χώρου στην κοινή χρήση και ο περιορισμός ή ορθολογικός καταμερισμός του υπαίθριου χώρου που παραχωρείται έναντι χρηματικού τιμήματος από το Δήμο και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, αποτελεί ευγενή επαγγελία κάθε δημοτικής αρχής, αλλά στην πράξη παραμένει… ευσεβής πόθος!
Κοινή διαπίστωση είναι ότι ολοένα και συρρικνώνεται ο διαθέσιμος στο κοινό, ανοιχτός χώρος, αφού κάθε δημοτική αρχή αποδεικνύεται ασθενής υπερασπιστής του, μπροστά στην πίεση των επαγγελματιών για διαρκή επέκταση κάθε διαθέσιμης προς εκμετάλλευση επιφάνειας, ειδικά στην εμπορική ζώνη της πόλεως.
Ενδιαφέρον, λοιπόν, έχει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουν την πρόκληση οι υποψήφιοι δήμαρχοι, εφόσον εκλεγούν.
Η ΑΝΑΤΟΛΗ ρώτησε τα εξής:
1) Θα συνεχίσετε το σχεδιασμό της σημερινής δημοτικής αρχής, που επαγγελόταν την απόσυρση των τραπεζοκαθισμάτων από την ακτογραμμή προς τα έσω, με παράλληλη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, ώστε ο παραχωρούμενος χώρος για τραπεζοκαθίσματα να είναι σε επαφή με την πρόσοψη του καταστήματος;
H σημερινή δημοτική αρχή ξεκίνησε την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού με την ανάπλαση της ανατολικής πλευράς της λίμνης. Τη θεωρείτε επιτυχή; Θα συνεχίσετε εσείς ως δημοτική αρχή την ανάπλαση και της υπόλοιπης παραλιακής ζώνης στο ίδιο πνεύμα;
2) Η παρούσα δημοτική αρχή είχε ως προεκλογική επαγγελία της την απόδοση του δημόσιου, κοινόχρηστου χώρου στους πολίτες. Θεωρείτε ότι υπηρέτησε αυτό το στόχο; Ή ότι αποστέρησε από τους πολίτες και επιπλέον κοινοχρήστου χώρου, παραχωρώντας τον για εκμετάλλευση σε καταστήματα, για εισπρακτικούς λόγους; Σκοπεύετε να περιορίσετε τους παραχωρηθέντες χώρους στα καταστήματα ή να παραχωρήσετε και άλλους, αυξάνοντας τα έσοδα του Δήμου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου;
Ο Γιώργος Φιλιππάκης, υποψήφιος δήμαρχος Αγίου Νικολάου, με την Λαϊκή Συσπείρωση απάντησε:
1) H μεταφορά των τραπεζοκαθισμάτων στις προσόψεις των μαγαζιών είναι πράγματι η μόνη ουσιαστική λύση.
Οι λόγοι είναι οι εξής:
– Περισσότερη ασφάλεια για τους εργαζόμενους, που αυτή τη στιγμή αναγκάζονται να διασχίζουν με δίσκους στα χέρια εκατοντάδες φορές την ημέρα τον δρόμο.
– Ελεύθερη διέλευση για τους περιπατητές από τη μεριά της θάλασσας, έτσι ώστε να απολαμβάνουν την θέα χωρίς εμπόδια.
– Μόνο έτσι θα γίνει δυνατό να υπάρχουν διαπλατύνσεις για κυκλοφορία πεζών- ποδηλάτων-αυτοκινήτων, αλλά και γραμμή πρασίνου.
Ωστόσο, η όποια επέμβαση θα πρέπει να συνοδεύεται από μία ολοκληρωμένη μελέτη καθ’ όλη τη γραμμή της ανάπλασης.
Οι μελέτες αυτές να γίνονται από εμάς και για εμάς.
Άμεση πρόσληψη μηχανικών αρχιτεκτόνων περιβαλλοντολόγων μηχανικών, για την ενδυνάμωση της υπηρεσίας έτσι ώστε να παράγει τις μελέτες που έχει ανάγκη ο δήμος χωρίς αυτές να κοστίζουν μία περιουσία στον τόπο. Αυτό θα συμβάλει και στην απρόσκοπτη παραγωγή μελετών βάσει της τέχνης και της επιστήμης, αλλά και βάσει του συμφέροντος των πολλών, και όχι προτάσεις που εξυπηρετούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ακόμα θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί η λαϊκή βούληση, οι οποίες θα είναι και ανοιχτές προς όλους τους πολίτες.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει μαζί με τον λαό του Αγίου Νικολάου να διεκδικούμε και να ασκούμε πίεση για άμεση κρατική χρηματοδότηση, καθώς και την άμεση εφαρμογή των μελετών που «κλειδώνουν». Τις χρηματοδοτήσεις αυτές τις δικαιούμαστε, έχουμε τριπλό πληρώσει με ΦΠΑ φόρους και τέλη.
Τέλος, να εξασφαλίζουμε τον ποιοτικό έλεγχο καθ’ όλη τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου. Να μην γίνονται οι ανάγκες μας χαρτοπόλεμος στα παιχνίδια των εργολάβων.
Στόχος μας επίσης είναι οι προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού για την οχύρωση του δήμου. Μόνο έτσι θα κάνουμε το 1 ευρώ 10 (όπως ο Πελετίδης στην Πάτρα) και θα εξασφαλίσουμε ένα σωρό έργα για τις ανάγκες του λαού.
2) Η παρούσα δημοτική αρχή (μαζί με τους τωρινούς υποψήφιους δημάρχους της), όχι μόνο δεν απέδωσε δημόσιο και κοινόχρηστο χώρο στους πολίτες, αλλά με τον πιο άτσαλο τρόπο, επιχείρησε να παραδώσει το Καθολικό (με την άρση της ζώνης απαλλοτρίωσης) στους ντόπιους καρχαρίες του τουριστικού κεφαλαίου. Στην ίδια φιλοσοφία εξυπηρέτησης ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων, έχουν κινηθεί και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές. Το ίδιο θα κάνουν και οι υποψήφιες παρατάξεις που διεκδικούν σήμερα τον Δήμο, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης. Με αποτέλεσμα το φράξιμο των αιγιαλών και παραλιών, την μείωση της προσπελασιμότητας της ακτογραμμής, το μπλοκάρισμα ολόκληρων περιοχών από την ελπίδα για πραγματική ανάπτυξη που θα ωφελούσε τους πολλούς.
Την ίδια στιγμή που παζάρευαν ολόκληρα στρέμματα με το κεφάλαιο, δείχνανε τα δόντια τους σαν αλλοτινά δημοτικά bulldog, στους βιοπαλαιστές του μικρού εμπορίου και της εστίασης…
Για να δείξουν ότι τάχα μου τάχα, υπερασπίζονται δημόσιο χώρο!
Σαφώς και η κάθε παραχώρηση τετραγωνικών θα πρέπει να γίνεται βάσει ενός δίκαιου κανονισμού. Ενός κανονισμού που θα παράγουμε οι πολίτες μαζί με τους εμπόρους και τους επαγγελματίες της εστίασης. Με αλληλοκατανόηση και μπούσουλα ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εμποδίζεται η προσπελασιμότητα και η πρόσβαση στους πολίτες. Παράλληλα, θα πρέπει να διεκδικηθούν καινούριοι χώροι γύρω και μέσα από τον αστικό ιστό και το παραλιακό μέτωπο, για τη δημιουργία νησίδων πρασίνου και ξεκούρασης. Πάντα θα έχουμε μπροστά τις ανάγκες των πολλών ενάντια στα συμφέροντα των λίγων!