Συνεχίζοντας τη σειρά των «θεματικών» ερωτήσεων που απευθύναμε συγχρόνως στους τέσσερις υποψηφίους Δημάρχους του Αγίου Νικολάου, σειρά έχει σήμερα ένα θέμα που απασχολεί πολύ τον δημότη, αλλά είχε απασχολήσει και τη νυν και τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές. Ο δημόσιος χώρος!
Η υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, η απόδοση περισσότερου ανοιχτού χώρου στην κοινή χρήση και ο περιορισμός ή ορθολογικός καταμερισμός του υπαίθριου χώρου που παραχωρείται έναντι χρηματικού τιμήματος από το Δήμο και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, αποτελεί ευγενή επαγγελία κάθε δημοτικής αρχής, αλλά στην πράξη παραμένει… ευσεβής πόθος!
Κοινή διαπίστωση είναι ότι ολοένα και συρρικνώνεται ο διαθέσιμος στο κοινό, ανοιχτός χώρος, αφού κάθε δημοτική αρχή αποδεικνύεται ασθενής υπερασπιστής του, μπροστά στην πίεση των επαγγελματιών για διαρκή επέκταση κάθε διαθέσιμης προς εκμετάλλευση επιφάνειας, ειδικά στην εμπορική ζώνη της πόλεως.
Ενδιαφέρον, λοιπόν, έχει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουν την πρόκληση οι υποψήφιοι δήμαρχοι, εφόσον εκλεγούν.
Η ΑΝΑΤΟΛΗ ρώτησε τα εξής:
1) Θα συνεχίσετε το σχεδιασμό της σημερινής δημοτικής αρχής, που επαγγελόταν την απόσυρση των τραπεζοκαθισμάτων από την ακτογραμμή προς τα έσω, με παράλληλη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, ώστε ο παραχωρούμενος χώρος για τραπεζοκαθίσματα να είναι σε επαφή με την πρόσοψη του καταστήματος;
H σημερινή δημοτική αρχή ξεκίνησε την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού με την ανάπλαση της ανατολικής πλευράς της λίμνης. Τη θεωρείτε επιτυχή; Θα συνεχίσετε εσείς ως δημοτική αρχή την ανάπλαση και της υπόλοιπης παραλιακής ζώνης στο ίδιο πνεύμα;
2) Η παρούσα δημοτική αρχή είχε ως προεκλογική επαγγελία της την απόδοση του δημόσιου, κοινόχρηστου χώρου στους πολίτες. Θεωρείτε ότι υπηρέτησε αυτό το στόχο; Ή ότι αποστέρησε από τους πολίτες και επιπλέον κοινοχρήστου χώρου, παραχωρώντας τον για εκμετάλλευση σε καταστήματα, για εισπρακτικούς λόγους; Σκοπεύετε να περιορίσετε τους παραχωρηθέντες χώρους στα καταστήματα ή να παραχωρήσετε και άλλους, αυξάνοντας τα έσοδα του Δήμου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου;
Ο Θωμάς Χαριτάκης υποψήφιος Δήμαρχος με τη «Συνεργασία Δημοτών» απάντησε:
1.Στόχος της Συνεργασίας Δημοτών είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας και γενικότερα της κίνησης των πεζών μέσα από παρεμβάσεις που σκοπεύουμε να κάνουμε κατά τη διάρκεια της θητείας μας, εφόσον οι συνδημότες μας τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους και μας δώσουν την εντολή με την ψήφο τους.
Η όποια παρέμβαση σχετικά με τη μετακίνηση των τραπεζοκαθισμάτων δεν μπορεί να γίνει άμεσα, απροειδοποίητα ή αποσπασματικά.
Ως δημοτική αρχή θα σχεδιάσουμε τις αναγκαίες παρεμβάσεις, αλλαγές ή τροποποιήσεις απαιτούνται, μετά από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους συλλογικούς φορείς της πόλης. Το ζήτημα αυτό σε συνδυασμό με το κυκλοφοριακό, επηρεάζει την οικονομική ζωή, την αισθητική και την εικόνα μας ως τουριστικού προορισμού, τη λειτουργία της πόλης, την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής όλων μας. Στόχος μας είναι να πετύχουμε την χρυσή τομή, μια ισορροπία μέσα από μια κοινωνική συμφωνία στην πόλη που ζούμε, μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, τακτική την οποία θα ακολουθήσουμε για όλα τα σημαντικά ζητήματα του Δήμου μας.
Οδηγός σε αυτή μας την προσπάθεια, θα είναι τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας όπου ο Δήμος Αγίου Νικολάου έχει υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις που θα υλοποιηθούν σε επόμενη φάση. Σκοπός μας είναι η αντιμετώπιση του θέματος ολιστικά μέσα από μια μελέτη για ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο του Αγίου Νικολάου. ‘Ενα διαχειριστικό σχέδιο (master plan) το οποίο θα δίνει απαντήσεις, με μακροχρόνια προοπτική και ανάπτυξη για το παραλιακό μας μέτωπο.
Επόμενο στάδιο θα είναι η αναζήτηση των χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω της Περιφέρειας Κρήτης ή κεντρικών πόρων, έτσι ώστε οι συμφωνημένες αλλαγές που μπορεί να προκύψουν, να μην επιβαρύνουν ούτε τους επαγγελματίες από απρογραμμάτιστες, αποσπασματικές παρεμβάσεις, μπροστά στα καταστήματά τους. Ούτε όμως τους δημότες μας, αφού θα επιδιώξουμε να χρησιμοποιηθούν χρήματα από προγράμματα ώστε να εξοικονομηθούν ίδιοι πόροι του Δήμου για άλλες ανάγκες βελτίωσης της καθημερινότητας που έχει η πόλη και ο Δήμος γενικότερα.
2.Ο Δήμος μας έχει την δυνατότητα και το δικαίωμα να ορίζει και να ελέγχει τους κοινόχρηστους χώρους που διαχειρίζεται. Να θέτει όρους για τα τεχνικά και τα αισθητικά χαρακτηριστικά τους, προκειμένου να διατηρείται ο χαρακτήρας και η ταυτότητα της πόλης που θέλουμε.
Η δημοτική αρχή, προσπάθησε με κανονιστικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και συγκεκριμένες παρεμβάσεις, να περιορίσει την ανεξέλεγκτη εξάπλωση των τραπεζοκαθισμάτων από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Λόγω έλλειψης ελεγκτικών μηχανισμών, όμως, δεν κατάφερε να φέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.
Είναι επιτακτική ανάγκη ο επανακαθορισμός των παραχωρούμενων υπαίθριων χώρων σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής, μέσα από μια συνολική ανάπλαση που θα λαμβάνει υπόψιν της, την προσβασιμότητα, την κίνηση των ΑμεΑ, των κατοίκων και των επισκεπτών αλλά και τις λογικές ανάγκες των καταστηματαρχών.
Στόχος μας είναι η διασφάλιση της άνετης και ασφαλούς κίνησης πεζών και ΑμεΑ στην πόλη. Επιβάλλεται η επανεξέταση και αναμόρφωση όπου απαιτείται των ραμπών στα πεζοδρόμια και η αντιμετώπιση της άναρχης στάθμευσης οχημάτων και δικύκλων που παρεμποδίζουν την μετακίνησή τους. Η απόδοση περισσότερων κοινόχρηστων χώρων στους πολίτες και ο περιορισμός των παραχωρούμενων υπαίθριων χώρων στα καταστήματα με μόνο σκοπό την επαύξηση των εσόδων Δήμου ή Δ. Λιμενικού Ταμείου, αποτελεί αρχή για μας. Έτσι θα πετύχουμε την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τόσο των δημοτών, όσο και των επισκεπτών μας, την τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας και την αισθητική βελτίωση των κοινοχρήστων χώρων.
Στο πλαίσιο αυτό θα κινηθούμε ως δημοτική αρχή, δίνοντας άδειες χώρων που θα λειτουργούν εναρμονισμένα με τον Κανονισμό Κοινοχρήστων Χώρων, με τις παρεμβάσεις ανάπλασης που θα αποφασιστούν.
Η ανεμπόδιστη και ασφαλής κίνηση των πεζών σε μια πόλη είναι δείγμα πολιτισμού και σεβασμού στον άνθρωπο και σίγουρα δημιουργεί προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του Δήμου μας μέσα από την αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος.