Της Αννας Οικονομιδου – Οικονομου
Η πορεία του τουρισμού, εξαρτάται από μια σειρά από αστάθμητους παράγοντες και συγκυρίες. Η πρόσφατη πανδημία του κορονοϊού επηρέασε άμεσα τον τουρισμό παρόλο που τα τελευταία 2 χρόνια φαίνεται να ανακάμπτει. Οι συνέπειες των ακραίων θερμοκρασιών, των πυρκαγιών στους προορισμούς της Μεσογείου, αλλά και των πλημμυρών πρόσφατα, είναι επίσης μια νέα πραγματικότητα που αναμένεται να καθορίσει στο μέλλον την ταξιδιωτική συμπεριφορά των ξένων τουριστών.
Επίσης τα προσεχή χρόνια το νέο προφίλ των τουριστών και οι μελλοντικές τους τάσεις θα έχουν ως εξής (Λαγός και συν., 2008): αλλαγή στις προτιμήσεις των τουριστών (αναζήτηση ανέσεων, ποιότητας και ασφάλειας), αύξηση της ζήτησης για άνετα μέσα μετακίνησης – αύξηση τουριστικής κίνησης σε εκτός αιχμής χρονικές περιόδους, αύξηση της ζήτησης για προορισμούς ολιγοήμερων διακοπών (city-breaks), αύξηση της ζήτησης για μικρές ξενοδοχειακές μονάδες με “προσωπικότητα”, και μείωση της ζήτησης για το μοντέλο “bed and breakfast”. Επίσης σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), Η προσφορά μοναδικών και εξατομικευμένων εμπειριών δεν προορίζεται πλέον μόνο για την αγορά «πολυτελείας», με τους ταξιδιώτες της «μαζικής αγοράς» να απαιτούν όλο και περισσότερο τον προσεκτικό σχεδιασμό της ταξιδιωτικής τους εμπειρίας, η οποία θα προσαρμόζεται στον καθένα ξεχωριστά.
Παράλληλα αυξανόμενη είναι η ζήτηση για εμπειρίες που δίνουν τη δυνατότητα στους ταξιδιώτες να αποσυνδεθούν από το ψηφιακό περιβάλλον, να συνδεθούν με την πραγματική ζωή, να απολαύσουν την εμπειρία, να βιώσουν νέους πολιτισμούς και να συνδεθούν με αυθεντικό τρόπο με τις κοινότητες στους προορισμούς που ταξιδεύουν. Οι ταξιδιώτες επιθυμούν να ξεφύγουν από τη ρουτίνα τους, να αγκαλιάσουν νέους τρόπους ζωής, να μάθουν νέες κουζίνες και να εντάξουν την ευεξία στο ταξίδι τους.
Ο δήμος παίζει σημαντικό ρόλο στην τοπική επιχειρηματικότητα και την τοπική οικονομία με πολλούς τρόπους. Ανάλογα με τον τρόπο που διαχειρίζονται τους πόρους και τις πολιτικές τους, οι δήμοι, μπορούν να προωθήσουν τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, να υποστηρίξουν την ανάπτυξη των υπαρχουσών επιχειρήσεων και να ενισχύσουν το γενικό οικονομικό οικοσύστημα της περιοχής. Η συμβολή αυτή εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους όπως για παράδειγμα με: Υποδομές και χωροθέτηση, Εκπαίδευση και κατάρτιση των τοπικών επιχειρηματικών κοινοτήτων, προσφέροντας εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια, υποστήριξη νέων επιχειρηματικών ιδεών, προώθηση της τοπικής κουλτούρας και τουρισμού, βιώσιμη ανάπτυξη.
Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να σχεδιαστούν προσεχτικά καθώς όπως λέει ο Πλούταρχος «Τίποτα δεν εξαρτάται από την τύχη, αλλά από την ορθή κρίση και την προνοητικότητα». Δυστυχώς εδώ και πάρα πολλά χρόνια κάθε άλλο παρά προνοητικότητα και οργάνωση μας διακρίνει.
Ο δήμος έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου οι επιχειρηματίες μπορούν να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μέσω της εκπαίδευσης, της κατάρτισης αλλά και την υποστήριξη καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών. Μια Αντιδημαρχία Τουρισμού, στην οποία ήδη αναφέρθηκε η Ενωτική Κίνηση Πολιτών, σε συνδυασμό με ουσιαστική στήριξη επιχειρηματικότητας θα μπορούσε να αποτελέσει έναν θεσμό στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της οικονομικής ανάπτυξης του Δήμου μας.
Μέχρι να γίνουν μελέτες ώστε να πάρουμε τα στοιχεία εκείνα για τον Άγιο Νικόλαο και το Λασίθι, τα οποία θα χρειαστεί ο δήμος για να δημιουργήσει το μείγμα του μάρκετινγκ, θα μπορούσε να γίνεται από το Δήμο καταγραφή της κίνησης και άλλων στοιχείων ανά μήνα προκειμένου να υπάρχει πλήρης γνώση της κατάστασης στον τουρισμό. Ο δήμος Ρόδου είχε προχωρήσει σε αυτήν την καταγραφή ώστε να οργανωθεί ένα πρόγραμμα φιλοξενίας Ευρωπαίων συνταξιούχων στην Ελλάδα, για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Οι τοπικοί φορείς και παράγοντες στην Ρόδο είχαν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στο να μπορέσουν να προσελκύσουν τουρίστες και τη χειμερινή περίοδο, ενώ υπήρχε ανοιχτή γραμμή και με το υπουργείο Τουρισμού για τον λόγο αυτό, απαντώντας το 2022 θετικά σε πρόταση του Υπουργείου Τουρισμού.
Εκτός λοιπόν από όλα τα υπόλοιπα βήματα που πρέπει να γίνουν και τα οποία θεωρούνται αυτονόητα (υποδομές, χρηματοδότηση μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κλπ), σοφό θα ήταν να επενδύσουμε στην Τουριστική Εκπαίδευση, να «εκπαιδεύσουμε» όλα εμπλεκόμενα τα μέρη με:
Σεμινάρια σε τοπικές επιχειρήσεις για την ενιαία στρατηγική προβολής του Δήμου Αγίου Νικολάου και τις ενέργειες συμβολής τους σε αυτή.
Ενημέρωση και επιμόρφωση για θέματα που άπτονται των νέων τάσεων στη διαμόρφωση της τουριστικής εμπειρίας, τις καταναλωτικές συνήθειες και εργαλεία τουριστικής προβολής.
Δράσεις κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού.
Εκπαίδευση του μαθητικού πληθυσμού στην «κουλτούρα» της φιλοξενίας προς όλους τους επισκέπτες αλλά και στους συμπολίτες τους, μέσα από προτροπές και καλές πρακτικές καθημερινής συμπεριφοράς (παροχή οδηγιών στο δρόμο, παραχώρηση προτεραιότητας, σεβασμός στις διαβάσεις), ούτως ώστε να τους καταστεί σαφές, ότι οι καλύτεροι «πρέσβεις» του τόπου, είναι οι ίδιοι οι πολίτες.
Επίσης είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τη δημιουργικότητα και την καινοτομικότητα που διαθέτουν με τρόπο επωφελή για τις ίδιες, για το περιβάλλον και για την τοπική κοινωνία. Ένα στρατηγικό πλάνο επιχειρησιακής πολιτικής στον τουρισμό για έναν προορισμό, απαιτεί τον συντονισμό και την καθοδήγηση των εμπλεκόμενων φορέων, με την υποστήριξη εξειδικευμένων φορέων (επιστημονικά ιδρύματα, Παρατηρητήριο Τουρισμού), εταιρίες μάρκετινγκ.
Η πληροφόρηση (εκπαίδευση) των επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων σε αυτές, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με διάφορους φορείς και ενδεικτικά αναφέρω:
Την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης Δ.ΥΠ.Α (πρώην ΟΑΕΔ)
Πανεπιστήμια, Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης & Τουρισμού, Κέντρα δια βίου Μάθησης του Δήμου.
Για παράδειγμα η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και πιο συγκεκριμένα το ΚΠΑ2 Αγίου Νικολάου, διαθέτει Εξειδικευμένους Συμβούλους σε θέματα Επιχειρηματικότητας και θα μπορούσε να διοργανώσει μεμονωμένα ή και σε συνεργασία με άλλους φορείς, προγράμματα Συμβουλευτικής Ανάληψης Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών, με στόχο π.χ. την ανάδειξη των επιχειρηματικών ευκαιριών και των ωφελειών της βιώσιμης ανάπτυξης, και του πώς η επιχειρηματική υπευθυνότητα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα μιας επιχείρησης. Στόχος των δράσεων θα πρέπει να είναι: υποστήριξη σε οποιαδήποτε επιχείρηση, δυνητικό επιχειρηματία ή επενδυτή με τη δωρεάν παροχή ενημερωτικού-πληροφοριακού υλικού και εργαλείων σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν την επιχειρηματικότητα και τον Τουρισμό. Όμως όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν: συντονισμό, συνεργασία, οργάνωση αλλά και εκπαίδευση σε θέματα επιχειρηματικότητας, καλών πρακτικών και προστασίας του περιβάλλοντος. Ας οργανωθούμε λοιπόν καθώς δεν πρέπει να αφήνουμε τίποτα στην τύχη όταν πρόκειται για το μέλλον του τόπου και των παιδιών μας.
Όλα τα παραπάνω θα δρομολογήσουμε Μαζί με την ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ και τον επικεφαλής της Μανώλη Μενεγάκη. Για έναν δήμο πρωτοπόρο!
Άννα Οικονομίδου Οικονόμου
Υποψήφια δημοτική Σύμβουλος
Πηγές
Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα υπάρχουν τουρίστες στη Ρόδο
https://www.capital.gr/oikonomia/3654762/mexri-tis-15-noembriou-tha-uparxoun-touristes-sti-rodo/
ΙΝΣΕΤΕ Ελληνικός Τουρισμός 2030 Σχέδια δράσης
Το πλάνο προβολής της Ρόδου. https://www.skyrodos.gr
Λαγός, Δ., Σταυρινούδης, Θ. και Καμπάνη, Χ. (2008) «Τουρισμός Πόλεων, μια δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά στην Ευρώπη: Η περίπτωση της Αθήνας», 2ο Εθνικό Επιστημονικό Συνέδριο Τουρισμού, Ακαδημία Τουριστικών Ερευνών και Μελετών (Α.Τ.Ε.Μ.)