«Ο Θωμάς Χαριτάκης έχει όραμα για τον Δήμο Αγίου Νικολάου και πλαισώνεται από ανθρωπους που έχουν και εμπειρία αλλά και από νέους που μπορούν να προσφέρουν με νέες ιδέες για έναν καλύτερο τόπο όπου όλοι θα ζήσουμε αρμονικά» δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ η Μαρία Χανιωτάκη-Μυλωνάκη, υποψήφια δημοτική σύμβουλος Αγίου Νικολάου με τον συνδυασμό «Συνεργασία Δημοτών» με τον υποψήφιο Δήμαρχο Θωμά Χαριτάκη.
Η ίδια μετά από μια 4ετία παρουσίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο ως Περιφ. Σύμβουλος της Π.Ε. Λασιθίου ως Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Περιφέρειας Κρήτης, εντεταλμένη Σύμβουλος Τεχνικών Έργων ΠΕ Λασιθίου, αντιπρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Περιφέρειας Κρήτης και μέλος Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Κρήτης, αποφάσισε για προσωπικούς λόγους, αν και είχε πρόταση από τον Στ. Αρναουτάκη να συνεχίσει και να είναι εκ νέου υποψήφια, να «μεταπηδήσει» στα δημοτικά. Επιλέγοντας τον Θ. Χαριτάκη αν και ειχε προτάσεις και από άλλους συνδυασμούς «αφού πίστεψα στο όραμά του, έχει ήθος, έχει τη δυνατότητα να ακούει και εμάς τους υποψηφίους του και το δημότη, θέλω να πιστεύω ότι θα είμαστε η δημοτική αρχή με αυτό το ‘συν’».
Η κ. Χανιωτάκη χαρακτηρίζει το πρόβλημα της στάθμευσης και εν γένει το κυκλοφοριακό ως το μεγαλύτερο πρόβλημα των δημοτών ενώ ξεχωρίζει και την καθαριοτητα των δημοσίων χώρων. Όπως λέει, «υπαρχει η δυνατότητα εύρεσης χώρων στάθμευσης όπως και μιας καλυτερης διαχείρισης της καθαριότητας».
Για το κτίριο των Γ.Α.Κ. στη Νεάπολη
Κληθείσα να σχολιάσει την επιστολή της Προϊσταμένης των Γ.Α.Κ. (σ.σ. τη δημοσίευεσε η ΑΝΑΤΟΛΗ) σχετικά με τα παρεμένοντα προβλήματα στο κτίριο όπυο αυτά φυλάσσονται στη Νεάπολη παρά την εργολαβία που «έτρεξε» το προηγούμενο διάστημα, η κ. Χανιωτάκη – που έλκουσα την καταγωγή της από τη Νεάπολη έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματά της – αναφέρει πως συζήτησε το θέμα με τον πρόεδρο της Κοινότητας Γιάννη Μηναδάκη και τον νυν αντιδήμαρχο Τεχνικό έργων Γιάννη Μαρίνο που την ενημέρωσαν ότι «η εργολαβία δεν έχει ολοκληρωθεί και αμέσως μετά το έγγραφο έγινε η αποκατάσταση».
«Να δώσουμε στη Νεάπολη την ταυτότητα που της ανήκει»
Εν συνόλω για τη Νεάπολη, η κ. Χανιωτάκη τονίζει πως «πρέπει και θελουμε ως συνδυασμός να της δώσουμε την ταυτότητα που της ανήκει και που αυτονόητα είναι πολιτιστική λαογραφική, θρησκευτική. Υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά την αγαπούν τη Νεάπολη, γιατί υπάρχουν και άνθρωποι που είναι μόνο για το ‘φαίνεσθαι’. Και υπάρχουν και άλλα μέρη, το Βραχάσι, το Σίσι, η Μίλατος, πολλά χωριά που έχουν ιστορία και πολιτισμο και πρέπει να τα αναδείξουμε. Μέχρι σήμερα σε ένα μεγάλο μέρος υπάρχει έλλειμα στο Επάνω Μεραμπέλλο σε όλους τους τομείς».
Ερωτώμενη και με την ιδιότητα της οικονομολόγου στη Δ.Ο.Υ. Αγ. Νικολάου στο Τμήμα Ελέγχου ως Ελέγκτρια για το δημιουργηθέν χρέος του ΠΑΟΔΑΝ, η κ. Χανιωτάκη απαντά πως «είναι θέμα που έχει εξαντληθεί, δηλώθηκαν στο Ε9 η περιουσιακή κατάσταση του ΠΑΟΔΑΝ κάτι που έπρεπε βάσει Νόμου να γίνει, δεν ήταν στο χέρι της Διευθύντριας να διαγραφεί, πλέον το θέμα έχει φύγει από την ΔΥΟ και αποτελεί θέμα του κεντρικού κράτους ώστε να λυθεί με νομοθετική ρύθμιση».
Για το οδικό δίκτυο στο Νοφαλιά
Αναφερόμενη στη σημασία μιας καλής σχέσης της εκάστοτε περιφερειακής και δημοτικής αρχής στέκεται σε πολλά έργα που προχωρούν μέσω συνεργασίας αυτών λόγω και της συναρμοδιότητας που πολλάκις υπάρχει π.χ. σε οδικά δίκτυα (περιφ. Ελούντας, επαρχιακό οδικό δίκτυο, κλπ) όπως και στη σημασία να υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ Δήμου-δημοτών.
Για το θέμα π.χ. της παραμένουσας τραγικής κατάστασης του οδοστρώματος στον Νοφαλιά η κ. Χανιωτάκη λέει πως ως Περιφ. Σύμβουλος προσπάθησε όπως λέει να ενταχθεί στον προϋπολογισμό ένα ποσό 30 χιλιαδων για να προχωρήσει, χρήματα που επειδή ο Δήμος έκρινε ότι δεν φτάνουν ανήλθαν τελικά στις 100 χιλιάδες ευρώ για μια προγραμματική σύμβαση εκ μέρους του Δήμου αφού το εν λόγω τμήμα επαφίεται στην αρμοδιότητά του. Αυτό λογω της υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, προσθέτει, δεν προχώρησε – με το έργο ακόμη να μην έχει προχωρήσει, παρά τις συναντήσεις που έχουν γινει στην Αντιπεριφέρεια Λασιθίου, χαμένο στις αγκυλώσεις της ελληνικής γραφειοκρατίας. Τελικά το έργο – όπως έχει γράψει η ΑΝΑΤΟΛΗ – επελέγη να προχωρήσει γρηγορότερο με την Π.Ε. Λασιθίου να αναθέτει τη μελέτη στην Αναπτυξιακή εταιρία «Δαίδαλος» (κάτι που ακόμη πάντως δεν έχει προχωρήσει) πριν υλοποιηθεί το έργο από την Περιφέρεια Κρήτης.
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ