Η «Α» ρωτάει τους υποψηφίους Δημάρχους Αγ. Νικολάου για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και αδέσποτα παραγωγικά ζώα. Τους υποψηφίους Δημάρχους Αγ. Νικολάου ρωτήσαμε:
1)Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και η φροντίδα τους αποτελεί δείκτη πολιτισμού για μια πόλη και την τοπική κοινωνία που ζει σ΄ αυτήν. Θα δημιουργήσετε, ως υποχρεούστε ως Δήμος, καταφύγιο για τα αδέσποτα ζώα – κάτι που δεν κατάφερε ως σήμερα ο Δήμος, παρά τις απόπειρες που έκανε κατά καιρούς;
2)Πώς θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με τα αδέσποτα παραγωγικά ζώα, που πέραν των εκτεταμένων αγροζημιών με θύματα πολλούς δημότες – αγρότες, ειδικά στο Πάνω Μεραμβέλλο, απειλούν και με πρόκληση σοβαρών τροχαίων δυστυχημάτων στο ΒΟΑΚ με θύματα ημεδαπούς ή ανυποψίαστους τουρίστες.
*Ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Φιλιππάκης, της Λαϊκής Συσπείρωσης μας απάντησε:
1)Είναι πάγια θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης, η δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου και κέντρου στέγασης ζώων συντροφιάς, που θα παρέχει σωστή ποιότητα διαμονής των ζώων για ένα χρονικό διάστημα με τελικό στόχο την υιοθεσία τους. Η δομή αυτή απουσιάζει από το δήμο μας διαχρονικά παρότι προβλέπονται κονδύλια από το κεντρικό κράτος για τη δημιουργία της. Θεωρούμε απόλυτη ανάγκη να δημιουργηθεί μια σωστή δομή που θα περιλαμβάνει κτηνιατρείο, κλινική και χώρο καταφυγίου αδέσποτων ζώων. Ο χώρος αυτός πρέπει να συμπεριλαμβάνει στις εγκαταστάσεις του εξεταστήριο, χώρο νοσηλείας, χώρο άσκησης και χώρο φιλοξενίας. Διεκδικούμε τη στελέχωση του με σταθερό και μόνιμο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, και αξιοπρεπείς όρους εργασίας και αμοιβής. Παρά την απόλυτη ανάγκη του εγχειρήματος αυτού, ελάχιστοι δήμοι στη χώρα έχουν τέτοιες δομές παρόλο που στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου κυκλοφορεί ένα τέτοιο έργο με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ, το οποίο όμως μαζί και όπως τα υπόλοιπα έργα που περιγράφονται στο τεχνικό πρόγραμμα, είναι μόνο στα χαρτιά, για να κάνει τα πασαρέλα μέσα στις διαβουλεύσεις και στα δημοτικά συμβούλια ο δήμος. Η πρότυπη και πιο αξιόλογη δομή είναι αυτή που έχει δημιουργηθεί στην Πάτρα όπου η Λαϊκή Συσπείρωση έχει δημιουργήσει.
Ταυτόχρονα ο δήμος οφείλει να διοργανώνει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε όλα τα σχολεία και την κοινωνία του Αγίου Νικολάου, σχετικά με θέματα εγκατάλειψης των αδέσποτων, την αξία της υιοθεσίας ενός αδέσποτου καθώς και τη σημασία των στειρώσεων. Ταυτόχρονα το καταφύγιο αδέσποτων μπορεί να αποτελέσει ένα πολιτιστικό πυρήνα ευεργετικών δράσεων τόσο για ζώα όσο και για τους επισκέπτες του καλλιεργώντας ένα πνεύμα σεβασμού προς όλα τα ζώα. Τέλος ο δήμος οφείλει να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προωθούνται οι υιοθεσίες ώστε να μην παραμένουν τα φιλοξενούμενα ζώα εφ’όρου ζωής και ο στόχος να είναι η βραχεία φιλοξενία.
2)Το ζήτημα των αδέσποτων αιγοπροβάτων στην περιοχή μας, είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει απασχολήσει πολύ, αρκετούς συμπολίτες μας. Σε αυτό το ζήτημα όμως μπορεί να δώσει λύση μόνο μια ολοκληρωμένη διαχειριστική πρόταση σε κεντρικό επίπεδο. Αυτή θα πρέπει να στοχεύει στην χωροθέτηση των βοσκοτόπων και στην περίφραξη τους, στην παρεχόμενη βοήθεια προς τους κτηνοτρόφους από το κράτος για υλικά περίφραξης υποδομές και ζωοτροφές. Στην ουσιαστική προστασία των κτηνοτρόφων από τα καρτέλ της αγοράς και στην εξασφάλιση αξιοπρεπούς εισοδήματος, έτσι ώστε και αυτοί με τη σειρά τους να μπορούν να επενδύσουν στην προστασία των ζώων τους.
Σε ότι αφορά στον ΒΟΑΚ, έργα τέτοιου μεγέθους σίγουρα πρέπει να προβλέπουν και τις αντίστοιχες περιφράξεις, όχι μόνο για να μην εισέρχονται τα ζώα στον αυτοκινητόδρομο, αλλά και γιατί πολλές φορές πέφτουν πέτρες στη μέση του δρόμου, από την κινητικότητα των αιγοπροβάτων στα πρανή. Αλλά αυτά βλέπετε είναι ζητήματα ασφάλειας, και η ασφάλεια για τους μεγαλοεργολάβους και τους φίλους τους είναι κόστος χωρίς κέρδος.
Ο δήμος, σε δημοτικούς δρόμους όπου υπάρχουν παρόμοιες καταστάσεις θα μπορούσε να επέμβει με απλά έργα περίφραξης αλλά και συγκράτησης πρανών.
Εκτός το ζήτημα της προστασίας της περιουσίας των πολιτών και των ατυχημάτων, τίθεται και το ζήτημα της προστασίας της δασικής βλάστησης ιδιαίτερα σε κατεστραμμένα από πυρκαγιές δασικά οικοσυστήματα στα οποία χρειάζεται να λειτουργήσει η διαδικασία της φυσικής αναγέννησης. Με έναν τέτοιο σχεδιασμό θα μπορούσαν να είχαν προστατευθεί και αυτά.
Αυτή βέβαια η κατεύθυνση θα μπορούσε να υλοποιηθεί μόνο από ένα κράτος που θα εργάζεται για το συμφέρον του απλού ανθρώπου και της φύσης. Ένα κράτος όπως το ονειρευόμαστε εμείς. Και όχι το σημερινό κράτος, που κατασπαράζει την φύση και τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, για χάρη των πράσινων μπίζνες. Ένα κράτος, που θέλει να ξεφορτωθεί αγροτο-κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους για να γεμίσει ανεμογεννήτριες στα βουνά. Ένα κράτος που συντηρεί τα μεγάλα καρτέλ των αγροτικών προϊόντων και του γάλακτος για να πλουτίζουν οι λίγοι και να υποφέρουν οι πολλοί.
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση που διαχρονικά στέκεται δίπλα στους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους ο στόχος είναι η διεκδίκηση της κατάργησης του ΦΠΑ των ζωοτροφών, η παροχή αφορολογήτου πετρελαίου στους αγροτο-κτηνοτρόφους, η καθιέρωση ελάχιστης εγγυημένης τιμής των προϊόντων τους.
Αυτά είναι μέτρα απαραίτητα καθώς είναι τραγική η συρρίκνωση του κτηνοτροφικού κλάδου στην Ελλάδα. Οι κτηνοτρόφοι του δήμου και του νόμου μας έχουν κάθε συμφέρον να παλέψουν για όλα τα παραπάνω.
Ένα ακόμα εμπόδιο που θα βρουν μπροστά τους κτηνοτρόφοι θα είναι το ξεκλήρισμα τους τα επόμενα χρόνια μπροστά στην επέλαση των ΑΠΕ. Οι ΑΠΕ που έχουν προγραμματιστεί να εγκατασταθούν στο νομό Λασιθίου θα βάλουν την ταφόπλακα στην κτηνοτροφική παραγωγή του νομού μας, και τα κοράκια μεγαλοεπενδυτές της ενέργειας θα τους εξωθήσουν να εγκαταλείψουν την δραστηριότητα τους.