Το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Νεάπολης θα εγκαινιάσει την Κυριακή 31 Ιουλίου και ώρα 20.00 η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας κ. Αθανασία Αναγνωστοπούλου.
Η Νεάπολη, μια μικρή αλλά πάντα ανοικτή πόλη, αναδεικνύει και πάλι ως τη μόνη διέξοδο τον πολιτισμό, ταξιδεύοντας τους κατοίκους και τους επισκέπτες στο χρόνο, μέσα από μια μεγάλη συλλογή εκθεμάτων του Μουσείου της.
Οι αίθουσες του παλιού διδακτηρίου της πόλης, αποκτούν ξανά το άρωμα που τους αξίζει, άρωμα πολιτισμικής ανάτασης και προσδοκίας, που είχε χαθεί για ένα μεγάλο διάστημα από την αχρησία. Η επίσημη ιστορία του 19ου και 20ού αι. αλλά και η ιστορία της καθημερινότητας, η ιδεολογία και η πράξη συμπλέκονται και ξετυλίγονται μπροστά μας σε ένα αφήγημα ικανό να ανασυνθέσει την κοινωνία, να περιγράψει τους ανθρώπους, να επισημάνει την αξία του νεοελληνικού, σύγχρονου πολιτισμού και να τον τοποθετήσει στη θέση που του αρμόζει.
Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή οι εκλεκτοί ομιλητές, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι κ. Δημήτρης Φιλιππίδης και κ. Ανδρομάχη Γκαζή, οι οποίοι με τη δυνατότητα του λόγου και της γνώσης θα μας καθοδηγήσουν στην εμβάθυνση της αξίας αυτού του Μουσείου.
Συμπαραστάτες με συνεχή και αμέριστη βοήθεια ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ.κ. Γεράσιμος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη. Ιδιαίτερη τιμή αποτελεί η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου.
Την Κυριακή το σούρουπο η Νεάπολη απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε όλους σε ένα νοσταλγικό και γνωσιακό περιδιάβασμα!
Οι ομιλιτές
Δημήτρης Φιλιππίδης,ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ. Aρχιτέκτονας, ιστορικός, ακαδημαϊκός, κριτικός, πολυπράγμων και πολυγραφότατος .Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και αφού ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στις ΗΠΑ, δίδαξε πολεοδομία στη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ ως το 2005. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και κριτικές βιβλίων για την ελληνική αρχιτεκτονική , παραδοσιακή και σύγχρονη και την πολεοδομία καθώς και κείμενα σε καταλόγους Εκθέσεων. Έχει συγγράψει δεκαέξι βιβλία, έχει μεταφράσει δύο, έχει επιμεληθεί άλλα τρία και επιπλέον έχει γράψει τέσσερα αφιερώματα και έξι μονογραφίες αρχιτεκτόνων στα ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.
Σε συνεργασία με το σκηνοθέτη Γιάννη Σκοπετέα έγραψε το Σενάριο του Ντοκιμαντέρ «Για πέντε διαμερίσματα και ένα μαγαζί!» (2004) και της σειράς δεκατριών Ντοκιμαντέρ για την ελληνική Αρχιτεκτονική «Από τον Καλλικράτη στον Καλατράβα» (2010), που αυτή την περίοδο προβάλλεται σε επανάληψη από την ΕΡΤ.
Κατά τους γνωρίζοντες, o Δημήτρης Φιλιππίδης άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε τη σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική μέσα από την ανάλυση, την καταγραφή και την ταξινόμηση των ελληνικών κτηρίων. Το έργο του «Νεοελληνική Αρχιτεκτονική» θεωρείται πια κλασικό και οι απόψεις φιλοξενούνται συχνά σε περιοδικά και εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας.
Γκαζή Ανδρομάχη: Επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Μέσων, Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.
Σπούδασε Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge (Αγγλία), όπου ολοκλήρωσε M.Phil στην Αρχαιολογία με πεδία ειδίκευσης την πολιτιστική διαχείριση και τη μουσειολογία. Εκπόνησε διδακτορικό στο Τμήμα Μουσειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Leicester (Αγγλία) με υποτροφία του Ιδρύματος «Α.Σ. Ωνάσης».
Από το 1994 έως το 2007 εργάστηκε ως μουσειολόγος σε μουσεία και ως μουσειολόγος-μελετήτρια. Έχει εκπονήσει πληθώρα μουσειολογικών μελετών και έχει οργανώσει και επιμεληθεί πολλές εκθέσεις σε μουσεία διαφόρων τύπων. Έχει, επίσης, συμμετάσχει σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς για την ανέγερση νέων μουσείων.
Οι συνεργασίες της περιλαμβάνουν – μεταξύ άλλων – το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, το Νομισματικό Μουσείο, το Βυζαντινό Μουσείο, το Παιδικό Μουσείο, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το πλοίο-μουσείο «Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ» και τη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Καλλιθέας στην Αθήνα, τα αρχαιολογικά μουσεία Θεσσαλονίκης, Αρχαίας Ολυμπίας, Καλαμάτας και Αρχαίας Μεσσήνης, το Μουσείο Σχολικής Ζωής στα Χανιά, το Ανοικτό Μουσείο Αγροτικής Ιστορίας και Λαϊκής Αρχιτεκτονικής στη Ζάκυνθο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Μουσείο του Μυκηναϊκού Αποικισμού της Κύπρου στη Μάα-Παλαιόκαστρο (Πάφος).
Από το 2001 ως το 2003 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Από το ακαδημαϊκό έτος 2002-2003 διδάσκει στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Διδάσκει επίσης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ έχει συνεργαστεί με τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εκπαίδευση και Πολιτισμός» του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και «Μουσειακές Σπουδές» του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού Τετράδια Μουσειολογίας και μέλος της ελληνικής εθνικής επιτροπής της UNESCO για το πρόγραμμα «Μνήμη του Κόσμου». Είναι, επίσης, μέλος του ελληνικού τμήματος του ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων), της Museums Association (Βρετανία), της American Association of Museums και της επιτροπής NAME (National Association of Museum Exhibitions).
Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια και έχει πλήθος δημοσιεύσεων στα ελληνικά και τα αγγλικά..
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΠΑΝΩ ΜΕΡΑΜΠΕΛΛΟΥ.