Στις αρχές του 2015 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι επιθυμεί να συνεχίσει την πολιτική των προκατόχων της. Στην πορεία όμως, σύμφωνα με Αζέρους αξιωματούχους, έδειξαν να υποβαθμίζουν κάθε επαφή και να μην θέλουν να προωθήσουν σχεδόν καμιά συμφωνία.
Ενδεικτικό της απογοήτευσης τους είναι ότι δεν κρύβουν σε συνομιλίες τους τη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλγαρία για τον αγωγό IGB δεν έκανε αναφορά στη σημασία του αζέρικου φυσικού αερίου που θα μεταφέρεται μέσω του TAP στον IGB.
Οι Αζέροι αξιωματούχοι έφυγαν επίσης από την Αθήνα πολύ απογοητευμένοι μετά την διεξαγωγή της Διυπουργικής επιτροπής Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν που πραγματοποιήθηκε την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, τις ίδιες ημέρες που επισκέφτηκε την Αθήνα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλ. Πούτιν.
Ο υπουργός ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν δεν κατάφερε να δει κατ’ ιδίαν τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά παρά το αίτημά του ενώ της διυπουργικής προήδρευσε ο υφυπουργός εξωτερικών Δ.Μάρδας.
Η κίνηση αυτή τους εξέπληξε καθώς είχαν μείνει με την εντύπωση ότι η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού εξωτερικών στο Μπακού τον Φεβρουάριο είχε πάει καλά και είχε αποχωρήσει με καλούς οιωνούς για την μελλοντική διπλωματική και ενεργειακή σχέση των δύο χωρών.
Τελευταίο βραχυκύκλωμα στις σχέσεις Αζέρων-ελληνικής κυβέρνησης είναι η τροπολογία του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη σύμφωνα με την οποία περιορίζεται το ποσό ανάκτησης κεφαλαίων του ΔΕΣΦΑ άρα και τα μελλοντικά έσοδα της SOCAR.
O Πάνος Σκουρλέτης αναζητά ήδη εναλλακτικές λύσεις στην περίπτωση που η SOCAR αποχωρήσει. Όμως ,σύμφωνα με πληροφορίες, οι άλλες εταιρείες έχουν έρθει σε επαφή με τη SOCAR προκειμένου να έχουν μια εικόνα για τις προθέσεις του υπουργείου ενέργειας και περιβάλλοντος.
Η κυβέρνηση του Μπακού έδειξε όλη τη καλή διάθεση για αναβάθμιση των σχέσεων και ήδη μετέφερε την πρεσβεία σε άλλο μεγαλύτερο κτίριο από το κέντρο της Αθήνας στα βόρεια προάστια.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας παρά το γεγονός ότι στον ενάμιση χρόνο της διακυβέρνησης του δεν έχει υπάρξει ανταλλαγή επισκέψεων με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάν Αλίγιεφ, έχει στείλει το σήμα ότι επιθυμεί τη διατήρηση των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων.
Για αυτό άλλωστε και έδωσε το παρών στην τελετή έναρξης των εργασιών του αγωγού TAP στη Θεσσαλονίκη.
Όταν όμως τα κυβερνητικά στελέχη δεν απαντούν στο τηλέφωνο στις επανειλημμένες κλήσεις υψηλόβαθμων Αζέρων πολιτικών αξιωματούχων τι σήμα δίνει η ελληνική κυβέρνηση για την προσέλκυση επενδύσεων;
www.real.gr