Δυσμενή, διακριτική αντιμετώπιση θεωρούν τα Επιμελητήρια της Κρήτης τη μεταχείριση των κρητικών επιχειρήσεων έναντι των άλλων επιχειρήσεων που λειτουργούν στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές της χώρας, σε ό,τι αφορά τη δραματική μείωση της επιδότησής τους από το Μεταφορικό Ισοδύναμο, με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (αριθ. 4113.80-02/1501/29-12-2023) του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Όπως δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κρήτης (ΠΕΣΚ) – πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου Θωμάς Χαριτάκης – η μείωση του συνολικού διαθέσιμου προϋπολογισμού για τις κρητικές επιχειρήσεις αλλά και την τεράστια μείωση του ποσοστού επιδότησης για κάθε παραστατικό σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό για τις επιχειρήσεις της υπόλοιπης νησιωτικής χώρας, είναι εξαιρετικά δυσμενής και προκαλεί έντονο προβληματισμό. Από 20 εκατομμύρια που απορροφούσαν οι κρητικές επιχειρήσεις από το Μεταφορικό Ισοδύναμο κατά μέσο όρο τη χρονιά, χωρίς να έχει καθοριστεί «ταβάνι» στη συνολική διαθέσιμη δαπάνη, η νέα ΚΥΑ καθορίζει πλαφόν τα 8 εκατομμύρια, επεσήμανε ο κ. Χαριτάκης, σημειώνοντας την τεράστια απώλεια που θα υποστούν οι κρητικές επιχειρήσεις αν ισχύσει αυτό. Και μάλιστα τονίζει ότι η ρύθμιση αυτή θα εφαρμοστεί αναδρομικά για το 2023, όταν οι επιχειρήσεις κοστολόγησαν τα μεταφορικά λαμβάνοντας υπόψιν ό,τι ίσχυε πριν για την επιδότηση του μεταφορικού κόστους. Με τη νέα ΚΥΑ οι επιχειρηματίες έρχονται προ τετελεσμένων με κίνδυνο να υποστούν μεγάλη οικονομική ζημιά, τόνισε ο κ. Χαριτάκης.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου χαρακτήρισε ως κατάφωρη αδικία τη νέα ρύθμιση που πλήττει την ανταγωνιστικότητα των κρητικών επιχειρήσεων, διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον άνισης μεταχείρισης και ανταγωνισμού με τις υπόλοιπες νησιωτικές επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (αριθ. 4113.80-02/1501/29-12-2023) του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προκηρύσσεται η Δράση: «Πρόσκληση επιχειρήσεων» για υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στο μέτρο «Μεταφορικό Ισοδύναμο επιχειρήσεων», στα νησιά της Ελληνικής επικράτειας που προβλέπονται από τον ν. 4832/2021, για το έτος 2023.
Στην πρόσκληση αυτή, μεταξύ των άλλων, προβλέπονται τα εξής: α) για τις επιχειρήσεις με έδρα νησιά πληθυσμού άνω των 150.001 κατοίκων, (φωτογραφίζοντας – στοχεύοντας την Κρήτη) ο κατανεμημένος προϋπολογισμός ορίζεται σε οκτώ εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 20% του συνολικού Προϋπολογισμού της Δράσης (για τις δαπάνες του έτους 2023), β) για τις εν λόγω επιχειρήσεις, το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης σε κάθε παραστατικό, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% της επιλέξιμης αξίας, όταν, στην προηγούμενη Πρόσκληση για το 2022 ήταν έως 60%. Ταυτόχρονα, το αντίστοιχο ποσοστό για τις λοιπές νησιωτικές επιχειρήσεις της χώρας κυμαίνεται στην παρούσα Πρόσκληση, από 40% έως 70%.
Διαμαρτυρία
Το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο συνεδρίασε στα Χανιά και αποφάσισε να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία του για την αιφνιδιαστική – ραγδαία μείωση, για την Κρήτη, του προϋπολογισμού και του ποσοστού επιδότησης στη Δράση Μεταφορικό Ισοδύναμο έτους 2023.
Επειδή, οι παραπάνω αναφερόμενες δυσμενείς αλλαγές, για δαπάνες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί κατά το προηγούμενο έτος 2023, αποτελούν εκ των υστέρων αναδρομική μείωση, αιφνιδιασμό, φαλκίδευση του μέτρου, επιδρούν σημαντικά και δυσμενώς στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της Κρήτης, σε σχέση με τις αντίστοιχες νησιωτικές, αλλά, γενικότερα, και σε σχέση με όλες τις επιχειρήσεις της Χώρας μας, το Περιφερειακό Συμβούλιο, με έγγραφό του, ζητάει από τους αρμόδιους υπουργούς τα εξής: α) Τον ορισμό συνάντησης, το συντομότερο δυνατόν, με εκπροσώπους του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου. β) Τις άμεσες δικές τους ενέργειες για γενναία αύξηση του συνολικού Προϋπολογισμού της Δράσης «Μεταφορικό Ισοδύναμο για το έτος 2023», με επαρκείς πόρους για την ισομερή χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της Κρήτης, με τροποποίηση της εν λόγω Πρόσκλησης και απαλοιφή των περιορισμών, τόσο της κατανομής του Προϋπολογισμού, όσο και της ανώτατης χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις της Κρήτης. Τις άμεσες δικές τους ενέργειες για επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου εκκρεμών αιτήσεων επιχειρήσεων που αφορούν στη δράση του Μεταφορικού Ισοδύναμου έτους 2022 και άμεση εκταμίευση των ποσών της επιχορήγησης.
Όπως είναι γνωστό, τα Περιφερειακά Επιμελητηριακά Συμβούλια αποτελούν θεσμό που νομοθετήθηκε με τις διατάξεις των άρθρων 86 και επόμενα του Ν. 4497/2017 και έχουν ως αποστολή τον συντονισμό της δράσης των Επιμελητηρίων κάθε Περιφέρειας, με βάση τις αρχές της αποδοτικότητας και της ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και οι Μιχαήλ Βάμβουκας, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Αντώνιος Παπαδεράκης, πρώην Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κρήτης.
Άλλες αποφάσεις
Το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο, αποφάσισε επίσης τα εξής:
* Εγκρίνει και για το τρέχον έτος τη συνδιοργάνωση, από τα Επιμελητήρια της Κρήτης, του Παγκρήτιου Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στην Αθήνα και το Ηράκλειο Κρήτης. Το Forum στοχεύει στην προώθηση των Κρητικών Προϊόντων διατροφής στα Ξενοδοχεία και τα Δίκτυα Διανομής και περιλαμβάνει κατ’ ιδίαν συναντήσεις παραγωγών/μεταποιητών με ξενοδόχους/διευθυντές ξενοδοχείων/εκπροσώπους δικτύων διανομής, καθώς επίσης έκθεση και γευσιγνωσία κρητικών προϊόντων, που προσφέρουν οι συμμετέχοντες παραγωγοί και μεταποιητές. Η διοργάνωση στο Ηράκλειο θα πραγματοποιηθεί εντός του μηνός Μαρτίου 2024, ενώ η διοργάνωση στην Αθήνα, εντός του μηνός Απριλίου 2024.
* Ορίζει τους κοινούς εκπροσώπους για τη Συγκρότηση Θεματικής Επιτροπής «Αξιοποίησης του Αιγιαλού από τις Επιχειρήσεις Υγειονομικού Ενδιαφέροντος» της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, ως εξής: α) Γιακουμάκη Γεώργιο, Πρόεδρο Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, ως τακτικό, β) Χαριτάκη Θωμά, Πρόεδρο Επιμελητηρίου Λασιθίου, ως αναπληρωματικό.
* Ορίζει τον Αντώνη Ροκάκη, Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χανίων, ως κοινό εκπρόσωπο παρακολούθησης των εξελίξεων που αφορούν στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.
* Χαιρετίζει την πρόταση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη για την τήρηση, από τα Επιμελητήρια, του Μητρώου Αγροτών. Το Μητρώο θα ενημερώνεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η διαχείριση θα γίνεται από τα Επιμελητήρια, ενώ το κόστος θα καλύπτεται απ’ ευθείας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη πληρωμή των συνδρομών και θα αποφέρει επί πλέον εισόδημα στον διαχειριστή.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ