Δεν έφθανε η δοκιμασία και η ταλαιπωρία, στην οποία ενεπλάκησαν οι πολίτες με το Εθνικό Κτηματολόγιο και τους Δασικούς Χάρτες, η οποία είναι ακόμη σε εξέλιξη, τώρα σειρά παίρνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για να βάλει σε νέα αγχωτική διαδικασία τους πολίτες που κατέχουν και δηλώνουν κάποια ελαιοχώραφα και εισέπρατταν επιδότηση γι’ αυτά! Καλεί τους αγρότες που στην πλειοψηφία τους δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ψηφιακές εφαρμογές, να ταυτοποιήσουν τους ελαιώνες τους με λήψη ψηφιακών φωτογραφιών μέσα από ηλεκτρονική εφαρμογή, την οποία θα πρέπει να εγκαταστήσουν στα κινητά τηλέφωνά τους, ώστε να μη χάσουν την επιδότηση που εισέπρατταν μέχρι σήμερα γι’ αυτούς τους ελαιώνες!
Με έκπληξη πολλοί ελαιοπαραγωγοί διαπίστωσαν ότι δεν κατατέθηκε η επιδότηση που δικαιούνται ή τα χρήματα που κατατέθηκαν στο λογαριασμό τους υπολείπονταν από το προηγούμενο αντίστοιχο ποσό της επιδότησης που έδινε ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Το πρόβλημα, πιθανότατα συνδέεται με το γεγονός ότι οι σχετιζόμενες ενισχύσεις που αφορούσαν επιλέξιμες εκτάσεις και οι οποίες εμπλέκονται σε δασικές κατηγορίες των κυρωμένων Δασικών Χαρτών, εξαιρέθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ κατά την τελευταία καταβολή της επιδότησης. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ επιδιώκει με την ευκαιρία αυτή να πραγματοποιήσει ελέγχους με ένα διαρκές «monitoring» ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ποιός και γιατί εισπράττει επιδοτήσεις και αυτό γίνεται στο σύνολο των παραγωγών της Επικράτειας, βάσει της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας.
O OΠΕΚΕΠΕ ζητά από τους ελαιοπαραγωγούς να επιβεβαιώσουν συγκεκριμένα ελαιοκτήματα, τα οποία έχει επισημάνει σε «απροσδιόριστο» καθεστώς και τα οποία βρίσκονται εντός της ηλεκτρονικής εφαρμογής την οποία καλείται ο παραγωγός να φορτώσει στο κινητό τηλέφωνό του, να μεταβεί στο κάθε υποδεικνυόμενο χωράφι και να τραβήξει φωτογραφίες μέσω της εφαρμογής αυτής που θα αποτυπώνει και τις γεωγραφικές συντεταγμένες του ακινήτου, τις οποίες θα αποστείλει στη σχετική πλατφόρμα.
Ενημερώθηκαν
από το Συνεταιρισμό Κριτσάς
Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κριτσάς Νίκος Αφορδακός είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ, ότι ο Συνεταιρισμός έχει ενημερώσει σχετικά τους αγρότες, των οποίων είχε συμπληρώσει τις αιτήσεις για την επιδότηση.
Αντίστοιχα ο κάθε ελαιοκαλλιεργητής θα πρέπει να απευθυνθεί για να λάβει τους κωδικούς και να ενημερωθεί για τη διαδικασία στον φορέα που ανέθεσε τη συμπλήρωση των αιτήσεων για την επιδότηση που εισπράττει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ο κ. Αφορδακός επεσήμανε ότι τα περισσότερα χωράφια, αν και φυτεμένα με ελιές, ο ΟΠΕΚΕΠΕ τα εκλαμβάνει ως βοσκοτόπους εξαιρώντας τα από τις επιδοτήσεις. Για να τα αποδεσμεύσουν από το καθεστώς των επιδοτήσεων τα χαρακτήρισε έτσι, γιατί ψάχνουν αιτιάσεις ώστε να κόψουν τις επιδοτήσεις, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κριτσάς, συνδέοντας και αυτό το γεγονός με έναν καταστροφικό, για το λάδι, στρατηγικό σχεδιασμό της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όσον αφορά τη χώρα μας.
Ο Συνεταιρισμός Κριτσάς από πέρυσι κάλεσε τους παραγωγούς και δήλωσαν τα ελαιοκτήματά τους βάσει των στοιχείων με τα οποία τα δήλωσαν στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Συγκεκριμένα από τους 350 παραγωγούς που εξυπηρέτησε ο Συνεταιρισμός, οι 180 δέχθηκαν και έκαναν τη σχετική διαδικασία πληρώνοντας και το σχετικό κόστος. Οι 180 αυτοί έλαβαν και τη σχετική ειδοποίηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για να προβούν στην διαδικασία επικαιροποίησης των αγροτεμαχίων τους. Οι αιτήσεις με τις οποίες πολλά ελαιοχώραφα είχαν δηλωθεί σε προηγούμενη φάση στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την επιδότηση, έχουν αποτυπωθεί σε θέσεις διαφορετικές από την πραγματική! Τα μόνα που θα συμπίπτουν, θα είναι όσα δηλώθηκαν με βάση το Εθνικό Κτηματολόγιο, άρα όσοι άλλοι επιχειρήσουν να πάνε στο χωράφι τους να ενεργοποιήσουν την εφαρμογή με το κινητό τους για να τραβήξουν τις ζητούμενες φωτογραφίες, δεν θα το κατορθώσουν, εξήγησε η εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού Κριτσάς Γιάννα Περάκη.
Οι οδηγίες
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ απέστειλε οδηγίες προς ελαιοπαραγωγούς και Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων αναφορικά με τους ελέγχους μέσω «monitoring», δηλαδή των ελέγχων με παρακολούθηση εκτάσεων και προς διευκόλυνση των παραγωγών στη διαχείριση των αναρτημένων αποτελεσμάτων, επισημαίνονται τα εξής ως προς τις ενδεχόμενες ενέργειες:
Κίτρινο αγροτεμάχιο. Το αγροτεμάχιο έχει κριθεί μη σύμμορφο ως προς το δηλούμενο καθεστώς. Ο γεωργός έχει τις εξής επιλογές:
Να τροποποιήσει το αγροτεμάχιό του. Μπορεί να προβεί σε διαγραφή αγροτεμαχίου, τροποποίηση γεωμετρίας ή κατάτμηση του αγροτεμαχίου του εντός των αρχικών ορίων. Επίσης μπορεί να προβεί σε αφαίρεση αιτήματος του καθεστώτος ή αλλαγή καλλιέργειας ή ποικιλίας, χωρίς μεταβολή στη γεωμετρία του αγροτεμαχίου.
Εφ’ όσον επιμένει στην ορθότητα του αγροτεμαχίου του, να αποστείλει γεωσημασμένη φωτογραφία μέσω της εφαρμογής «Agri-SNAP GR» (λεπτομερείς οδηγίες χρήσης έχουν αναρτηθεί τόσο στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ).
Λευκό αγροτεμάχιο. Το αγροτεμάχιο δεν κατέστη δυνατόν να λάβει αποτέλεσμα- συμπέρασμα από το σύστημα παρακολούθησης εκτάσεων, κυρίως λόγω μεγέθους / επικαλυπτόμενου και είναι πιθανόν να είναι ελαιώνες καθώς και άλλες καλλιέργειες.
Ο γεωργός πρέπει να αποστείλει γεωσημασμένη φωτογραφία μέσω της εφαρμογής Agri-SNAP GR.
Επίσης, η διαδικασία λήψης και αποστολής γεωσημασμένων φωτογραφιών μπορεί να πραγματοποιείται διαρκώς και είναι ανεξάρτητη του αν η αίτηση είναι ανοικτή για αλλαγές ή όχι.
Οι παραγωγοί μπορούν να προβούν στη λήψη των φωτογραφιών μόλις διαπιστώσουν την ύπαρξη τεμαχίου εντός της εφαρμογής agrisnap. Επισημαίνεται καταρχήν ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της λήψης φωτογραφίας και του ανοίγματος της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ), ως εκ τούτου φωτογραφίες μπορούν να λαμβάνονται συνεχώς. Οι φωτογραφίες μπορούν να ληφθούν και θα εξεταστούν ανεξαρτήτως εάν η ΕΑΕ είναι ανοιχτή για διορθώσεις ή όχι. Η καταληκτική ημερομηνία λήψης φωτογραφιών θα ανακοινώνεται.
Οι φωτογραφίες αποτελούν αποδεικτικό της επιλεξιμότητας του αγροτεμαχίου, τόσο για τα «λευκά» όσο και για τα «κίτρινα», εφόσον ο γεωργός επιμένει για την ορθότητα του αγροτεμαχίου του. Η λήψη τους είναι απαραίτητη μια και δίνει τη δυνατότητα άμεσης προσκόμισης αποδεικτικών και είναι ο ταχύτερος τρόπος απόδειξης από την πλευρά του παραγωγού ότι το αγροτεμάχιό του είναι σε καλή καλλιεργητική κατάσταση.
Το τεμάχιο, δηλαδή, θα πρέπει να είναι σε καλή καλλιεργητική κατάσταση ή να υπάρχει σε αυτό καλλιέργεια σε συμφωνία με τη χρήση γης. Δηλαδή αγροτεμάχιο δηλωμένο με αρόσιμη καλλιέργεια ή αγρανάπαυση θα πρέπει να αποδειχθεί ότι έχει αρόσιμη καλλιέργεια ή αγρανάπαυση, αγροτεμάχιο δηλωμένο με μόνιμη καλλιέργεια θα πρέπει να αποδειχθεί ότι έχει μόνιμη καλλιέργεια και αγροτεμάχιο δηλωμένο με καλλιέργεια βοσκοτόπου θα πρέπει να αποδειχθεί ότι έχει καλλιέργεια βοσκοτόπου.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ