Νέα πολιτική στη διαχείριση των παραλιών υιοθετεί το νέο Δ.Σ. της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας, επιδιώκοντας την αύξηση του αριθμού των πλαζ. Προτίθεται να τις πάρει από τους ιδιώτες και να τις διαχειριστεί με δικό της προσωπικό, αρχής γενομένης από την παραλία της Άμμου, που για αρκετά χρόνια εκμεταλλεύεται ιδιώτης.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΔΑΕΑΝ Γιώργος Αστρουλάκης, στο Δ.Σ. που συνεδρίασε υπό την προεδρία του, η ΔΑΕΑΝ δεν σκοπεύει να προχωρήσει φέτος σε δημοπρασία για μίσθωση της πλαζ της Άμμου, με βασικό επιχείρημα ότι δεν μπορεί η δημοτική εταιρεία να αναλαμβάνει και να λειτουργεί παραλίες σε μακρινές περιοχές και να αναθέτει σε ιδιώτη στην παραλία που βρίσκεται κυριολεκτικά «στην πόρτα της»…
Η παραλία μπορεί να λειτουργήσει με εποχικό προσωπικό της ΔΑΕΑΝ και να είναι και κερδοφόρα, τόνισε ο κ. Αστρουλάκης. Λαμβάνοντας ως συγκριτικό στοιχείο τα έσοδα που έχει η ΔΑΕΑΝ εκμεταλλευόμενη την πλαζ της Κιτροπλατείας, προβλέπεται ότι ανάλογα κερδοφόρα θα είναι και η πλαζ της Άμμου για την εταιρεία.
Σημειώνεται ότι ο ιδιώτης επιχειρηματίας, ο οποίος εκμεταλλεύεται επί πολλά χρόνια τη συγκεκριμένη παραλία, με επιστολή του εκδήλωσε ενδιαφέρον να συνεχίσει να την μισθώνει για τα επόμενα 3 χρόνια (με πρόβλεψη για δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 3 χρόνια). Ζήτησε λοιπόν να ενημερωθεί για τις προθέσεις της διοίκησης της ΔΑΕΑΝ ώστε να προγραμματίσει την επένδυση, που προτίθεται να κάνει σε ανανέωση εξοπλισμού και αναβάθμιση της παραλίας.
Στο λιμανάκι Σισίου
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώνει ο πρόεδρος της ΔΑΕΑΝ προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν τη φετινή χρονιά τρία σημεία λουομένων στο Σίσι. Συγκεκριμένα, η ΔΑΕΑΝ θα επιδιώξει να λειτουργήσει τις παραλίες, στο Αυλάκι και στο λιμάνι. Τις δύο παραλίες διαχειριζόταν, πριν τη συνένωση της περιοχής με τον Δήμο Αγίου Νικολάου, η κοινοτική επιχείρηση του Βραχασίου η οποία έχει πλέον εκκαθαριστεί και διαλυθεί.
«Με όσες καταστροφές υπάρχουν στο παραλιακό μέτωπο αν και φέτος δεν λειτουργήσουν παραλίες για να προσελκύσουν επισκέπτες που θα επισκεφθούν το Σίσι, θα μιλούμε πλέον για ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή του Σισίου. Πιστεύω ότι η εταιρεία πρέπει να προσπαθήσει να λειτουργήσομε και αυτές τις δύο παραλίες. Γι’ αυτό θα ζητήσουμε την παραχώρησή τους από το Δήμο στη ΔΑΕΑΝ», είπε ο κ. Αστρουλάκης.
Αντίστοιχες απόπειρες να λειτουργήσει στο λιμάνι παραλία λουομένων στο παρελθόν, δεν είχαν τελεσφορήσει, γιατί, όπως είπε ο κ. Αστρουλάκης, πιθανότατα δεν είχε καθοριστεί από το Λιμεναρχείο δίαυλος για εισερχόμενα και εξερχόμενα σκάφη στο λιμανάκι, που αφορά την ασφάλεια των λουομένων. Εφ’ όσον ζητηθεί να καθοριστεί ο δίαυλος, με την καλή θέληση από πλευρά του Λιμεναρχείου, πιστεύω ότι θα μπορέσει να λειτουργήσει και η παραλία, είπε ο πρόεδρος της ΔΑΕΑΝ.
Στο Μπούφο
Η παραλία του Μπούφου, με τις γνωστές «περιπέτειες» είχε παραχωρηθεί από το 2023 από το Δήμο στη ΔΑΕΑΝ, εντούτοις η δημοτική εταιρεία δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει σε ικανό χρόνο την αναγκαία άδεια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, εξαιτίας της ύπαρξης, τότε ακόμη, αυθαιρέτων κατασκευών από ιδιώτη.
Ο πρόεδρος της ΔΑΕΑΝ ενημέρωσε ότι την περασμένη Παρασκευή συναντήθηκε με την προϊσταμένη της ΕΦΑΛΑΣ Χρύσα Σοφιανού επισημαίνοντάς της ότι θα πρέπει να σταματήσει η κατάσταση που επικρατεί στην παραλία αυτή, που είναι και η μεγαλύτερη και καλύτερη, στο Σίσι. Όπως είπε, ζήτησε από την κ. Σοφιανού να προσδιορίσει τί ακριβώς ενέργειες πρέπει να γίνουν από πλευράς της δημοτικής εταιρείας, προκειμένου να μπορέσει φέτος να λειτουργήσει και να παρέχει υπηρεσίες με ξαπλώστρες και ομπρέλες και μίσθωση σε ιδιώτη μιας καντίνας, στη συγκεκριμένη παραλία.
Στην παραλία τα δύο κτίσματα που ανήκουν στο Δήμο (καντίνα, τουαλέτες) είναι νομιμοποιημένα πολεοδομικά και η ΔΑΕΑΝ θα ζητήσει σχετική βεβαίωση από την Υπηρεσία Δόμησης. Θα πιστοποιεί τη νομιμότητα των συγκεκριμένων κτισμάτων και θα προσκομιστεί στην ΕΦΑΛΑΣ, για να δώσει στη συνέχεια η Αρχαιολογική Υπηρεσία το «πράσινο φως» στη ΔΑΕΑΝ για να εκμεταλλευτεί την παραλία.
Εξάλλου, όπως ανέφερε ο κ. Αστρουλάκης, η προϊσταμένη της ΕΦΑΛΑΣ του γνωστοποίησε ότι με την ολοκλήρωση, σε 1-2 χρόνια, της ανασκαφής στην παρακείμενη, στην παραλία, θέση «Κεφάλι», η οποία βρίσκεται ανάμεσα στις παραλίες «Μπούφος» και «Αυλάκι», ο πολύ σημαντικός αρχαιολογικός χώρος με τις μινωικές αρχαιότητες που έφερε στο φως η σκαπάνη της Βελγικής Αρχαιολογικής Σχολής, πρόκειται να οργανωθεί και να κατασταθεί επισκέψιμος στο κοινό. Μάλιστα, ο κ. Αστρουλάκης διαβεβαίωσε ότι η ΔΑΕΑΝ θα παράσχει βοήθεια στο να διαμορφωθεί ο αρχαιολογικός χώρος, αφού έτσι θα αποτελέσει ισχυρό πόλο έλξης επισκεπτών, με πολλά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή.
Σε ερώτηση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, αν η ΔΑΕΑΝ θα κάνει αίτηση για χορήγηση Γαλάζιας Σημαίας στην παραλία Μπούφου, ο πρόεδρος είπε ότι η φετινή προθεσμία έχει κλείσει. Άλλωστε για να γίνει αίτηση θα πρέπει κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους να γίνονται τακτές δειγματοληψίες και αναλύσεις του θαλασσινού νερού από συγκεκριμένο επίσημο σημείο δειγματοληψίας της παραλίας, όπως προβλέπει ο Κανονισμός των Γαλάζιων Σημαιών, ώστε να πιστοποιείται η καθαρότητα της συγκεκριμένης θαλάσσιας ζώνης. Εάν δεν υπάρχει τέτοιο προκαθορισμένο σημείο, η ΔΑΕΑΝ θα ζητήσει να οριστεί και να ξεκινήσουν οι δειγματοληψίες.
Κανονιστική για αναψυκτήρια
Ο πρόεδρος της ΔΑΕΑΝ επεσήμανε ότι θα προτείνει στο Δήμο τη θέσπιση συγκεκριμένων προδιαγραφών και κανόνων λειτουργίας των καντινών/αναψυκτηρίων σε Α’ Αρχαιολογικές Ζώνες, στα όρια του Δήμου Αγίου Νικολάου. Με την απόφαση αυτή θα ορίζονται, οι παρεχόμενες υπηρεσίες, το ωράριο λειτουργίας κλπ. Αν και υπάρχει το γενικό νομικό πλαίσιο και επιπλέον, η Αρχαιολογική Υπηρεσία ορίζει όρους και προϋποθέσεις στην άδεια που χορηγεί για την εκμετάλλευση παραλίας εντός Α’ Αρχαιολογικής Ζώνης, ο κ. Αστρουλάκης επέμεινε, ότι με την Κανονιστική Απόφαση του Δήμου αποσαφηνίζεται πλήρως το καθεστώς λειτουργίας μιας τέτοιας επιχείρησης, ώστε να μην είναι εύκολο να γίνουν υπερβάσεις και αυθαιρεσίες.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ