Μεγάλες προκλήσεις και σοβαρά προβλήματα με κύρια το οικονομικό που συνδέεται με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και το πρόβλημα της δραματικής υποστελέχωσης, καλείται να διαχειριστεί το νέο διοικητικό συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Αγίου Νικολάου από την πρώτη κιόλας ημέρα που αναλαμβάνει καθήκοντα.
Το Δ.Σ. συγκροτήθηκε σε σώμα και συνεδρίασε με τη νέα σύνθεσή του υπό την προεδρία του Κωστή Αφορδακού. Ως αντιπρόεδρο εξέλεξε ομόφωνα τον αντιδήμαρχο Στερεό Ατσαλάκη. Μέλη: Μαρία Γάλλου, Γιώργος Ξένος, Ελευθερία Δαβράδου, Φίλιππος Μαστορής, Μαρία Στρατάκη, Εμμ. Λεμπίδης, Χάρης Αλεξάκης, Ευαγγελία Δεμέτζου και Ιωάννης Ατσαλής.
O κ. Αφορδακός καλωσόρισε τα μέλη του Δ.Σ. και ευχήθηκε καλή συνεργασία. «Ευχαριστώ για το ότι αποδεχθήκατε την πρόταση του κ. Μενεγάκη και τη δική μου για συμμετοχή σας στο Δ.Σ της δημοτικής επιχείρησης σε μια φάση αρκετά δύσκολη. Θα εχετε πληροφορηθεί ενδεχομένως τα ζητήματα πολιτικής και διαχείρισης που αιωρούνται ως πληροφορίες για επικείμενες αλλαγές, ακόμη όμως και ο καιρός με τη λειψυδρία εναντίον μας είναι. Χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών, θα κληθούμε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις. Θέλω ως πρόεδρος να λειτουργήσω συλλογικά εισακούοντας όλους σας.»
Αναφερόμενος στην αποχώρηση του κ. Πεδιαδίτη, εξήγησε ότι θα είναι η τελευταία παρουσία και συμμετοχή του σε συνεδρίαση στο Δ.Σ. πριν αποχωρήσει από την Υπηρεσία, τονίζοντας την πολύ σημαντική συνεισφορά του στην στερέωση της ΔΕΥΑΑΝ και στην παραγωγή του έργου που επιτεύχθηκε τις δεκαετίες που πέρασαν.
Ο Γενικός Διευθυντής Γιάννης Πεδιαδίτης έκανε γενική ενημέρωση για το προφίλ της δημοτικής επιχείρησης, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την αποχώρησή του, λόγω συνταξιοδότησης, τονίζοντας ότι υπάρχουν άξια στελέχη στην Τεχνική Υπηρεσία της για να τον αντικαταστήσουν. Τόνισε ότι πατά σε γερές βάσεις, αλλά τελευταία αρχίζει να τρίζει το οικοδόμημα, με αιτία διάφορους εξωγενείς παράγοντες που δεν οφείλονται στη ΔΕΥΑΑΝ. Πρώτα απ’ όλα την περυσινή χρονιά κυκλοφόρησε ως είδηση η προώθηση σχεδίου για τη διάλυση των ΔΕΥΑ και συνένωσή τους σε περιφερειακά διαχειριστικά σχήματα – ένα στην Κρήτη. Αλλά το τοπίο παραμένει θολό, πως θα διαχειριστούν τους υδατικούς πόρους σε ολόκληρη την Κρήτη, με ποια Υπηρεσία, με ποια στελέχη… Εμείς συνεχίζουμε με τη δομή που έχει η ΔΕΥΑΑΝ και μια δύσκολη καθημερινότητα για να αντιμετωπίσει καθημερινά πλήθος προβλημάτων, βλαβών και επισκευές στα δίκτυα σε μια τεράστια έκταση, χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό. με το πέρασμα των χρόνων έχουν συνταξιοδοτηθεί ή αποχωρήσει πολλοί, χωρίς να αναπληρωθούν, προκαλώντας οξέα λειτουργικά προβλήματα, ιδιαίτερα στον τεχνικό τομέα. Η ΔΕΥΑΑΝ έχει στην πορεία της υλοποιήσει πολλά και πολύ σημαντικά έργα υποδομής, ξεπερνώντας πλήθος γραφειοκρατικών και άλλων προβλημάτων, με πρόκληση για τη νέα διοίκηση τη χρηματοδότηση των νέων ώριμων έργων», είπε.
Κάλεσε τα μέλη του Δ.Σ. ό,τι ακούνε έξω στην κοινωνία για τα ζητήματα που αφορούν ύδρευση και αποχέτευση να το διασταυρώνουν και επιβεβαιώνουν, συμβουλευόμενοι τους αρμοδίους υπαλλήλους, τονίζοντας ότι μια από τις μέριμνες της Υπηρεσίας είναι να προστατεύσει το Δ.Σ. στη διάρκεια της θητείας του.
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Χάρης Αλεξάκης, ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας Μαν. Λεμπίδης και η αντιδήμαρχος Μαρία Γάλλου, κατέθεσαν την εμπιστοσύνη τους στο στελεχικό δυναμικό, την παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα που επιδεικνύει ο οργανισμός και ευχήθηκαν καλή συνεργασία.
Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε το μείζον ζήτημα της γιγάντωσης του ενεργειακού κόστους από το 2021 και μετά. Ετησίως η ΔΕΥΑΑΝ έχει έσοδα περίπου 4.700.000 ευρώ. Το ετήσιο μισθολογικό κόστος ανέρχεται σε 1.170.000 ευρώ περίπου. Ο λογαριασμός της ΔΕΗ για τη ΔΕΥΑΑΝ το 2023 ήταν 2.541.000 ευρώ (χωρίς το ΦΠΑ)!!!
Εάν εξυπηρετηθεί το χρέος στη ΔΕΗ και καλυφθεί το ετήσιο κόστος στη μισθοδοσία, δεν μένει σχεδόν τίποτα για χρηματοδότηση έργων από ιδίους πόρους της επιχείρησης, δήλωσε η διευθύντρια της Οικονομικής υπηρεσίας Αργυρώ Σταυρακάκη. Μέχρι τέλος του 2023 το χρέος στη ΔΕΗ ήταν 1.634.000 και το αποθεματικό που διατηρεί στην τράπεζα περί τα 2.400.000 ευρώ.
Αν και εμφανίζεται ως μονόδρομος, η αύξηση στα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης δεν θα έλθει άμεσα, αλλά επιλογή της διοίκησης φαίνεται ότι είναι μια στάση βραχυπρόθεσμης αναμονής, μέχρι τουλάχιστον να διευκρινιστεί από την κυβέρνηση, το σχέδιο που αφορά τη διατήρηση των ΔΕΥΑ ή τη διάλυση και σύσταση ενιαίου φορέα σε περιφερειακό επίπεδο.
Πάντως, από υπηρεσιακής πλευράς η εισήγηση ήταν άμεση αύξηση 30% στους λογαριασμούς, για να επιβιώσει οικονομικά η δημοτική επιχείρηση!
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ