Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η εξέλιξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε ότι αφορά την περιοχή του δήμου Aγίου Νικολάου αλλά και του Λασιθίου ευρύτερα. Σήμερα θα γίνει τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή παραγόντων του Υπουργείου Ενέργειας, της Περιφέρειας Κρήτης, δήμων που εμπλέκονται με τα υπεράκτια καθώς και εκπροσώπων των ξενοδόχων του Λασιθίου.
Προηγήθηκε η σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο και για την οποία είχε γίνει αναφορά σε προηγούμενο ρεπορτάζ της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, με την συμμετοχή της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΑΠ) που έχει επιφορτιστεί με την ανάπτυξη των offshore αιολικών, εξετάστηκε το πλαίσιο των αντιρρήσεων αλλά και οι αντιδράσεις για την οπτική όχληση που δημιουργούν τα έργα.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το υπουργείο βρέθηκε απέναντι σε μια συγκροτημένη αντίδραση που προήλθε από τους τοπικούς φορείς και κυρίως τους ξενοδόχους την οποία δεν περίμενε και δεν είχε υπολογίσει με σωστό τρόπο προκειμένου να έχει προετοιμαστεί για τέτοιας κλίμακας αντιδράσεις. Ίσως γιατί οι παράγοντες του υπουργείου δεν είχαν ακριβώς κατανοήσει το πραγματικό πρόβλημα, τη διάσταση της τουριστικής ανάπτυξης, καθώς και τη σημασία που έχει για την ευρύτερη περιοχή και την οικονομία της, για την εικόνα της Κρήτης και της Ελλάδας και συνολικά τον τουρισμό της χώρας.
Έτσι κατά την σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος επικράτησε η ορθολογική αντίληψη που επιτάσσει πώς έχει προτεραιότητα η τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή της Ελούντας και του Αγίου Νικολάου. Κάποιοι μάλιστα έσπευσαν να διαρρεύσουν στον τύπο πως έχει συντελεστεί ήδη η πρώτη μεγάλη νίκη των ξενοδόχων απέναντι στα υπεράκτια αιολικά αναγνωρίζοντας και «πολιτικούς προστάτες» που οδήγησαν στο αποτέλεσμα αυτό.
Βέτο από τις Υπουργούς Τουρισμού και Πολιτισμού
Η αλήθεια είναι πως ήταν εντυπωσιακό το βέτο που φέρεται να έβαλε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία έγινε αποδέκτης των πραγματικών δεδομένων και παράλληλα επειδή η ίδια γνωρίζει την διάσταση και τη σημασία του τουρισμού, την αξία της περιοχής, των υποδομών της και όσα σημαίνουν για την Κρήτη και τη χώρα και έδειξε πως δεν θα αφήσει περιθώρια για παλινωδίες. Ήταν λοιπόν δυναμική και ουσιαστική η παρέμβαση και η αντίθεσή της, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.
Από την άλλη πλευρά, γνώση των δεδομένων και των συνεπειών έχει μία άλλη πολύπειρη στον τομέα της κυβερνητική παράγοντας. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Είναι γνωστό πως είχε την επιθυμία να δει τη Σπιναλόγκα να μπαίνει στον κατάλογο της Ουνέσκο. Επί των ημερών της δεν έγινε και δεν φαίνεται να προχωρεί, παρά τη θέλησή της. Είναι προφανές πως δεν θα ήθελε να δει αυτόν τον εμβληματικό χώρο να υπόκειται σε αλλοιώσεις ή δυσφήμιση και μαζί ολόκληρη η χώρα, από μια λανθασμένη απόφαση για ανάπτυξη δομών στο θαλάσσιο χώρο που θα ρυπάνουν ακόμα και την περίοδο κατασκευής. Συνεπώς, δεν θα μπορούσε ποτέ να υποστηρίξει πως δεν θα έχει κόστος μια τέτοια επιλογή.
Επιπλέον, η απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης ήταν σαφής μέσα από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και οι πληροφορίες πως ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης ξεκαθάρισε προς κάθε κατεύθυνση πως η τουριστική ζώνη της Ελούντας δεν είναι για πειράματα, έχουν οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός κλίματος που δεν μπορεί να μην υπολογιστεί στις τελικές αποφάσεις.
Με τα δεδομένα αυτά, το Υπουργείο Ενέργειας προσέρχεται σήμερα σε μια συζήτηση που έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Επιθυμία όλων είναι να προχωρήσει απρόσκοπτα η κυβέρνηση τον εθνικό σχεδιασμό χωρίς άσκοπες συγκρούσεις που θα έδιναν έναν αρνητικό χαρακτήρα στο νέο μεγάλο big deal παραγωγής καθαρής ενέργειας που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση για τη χώρα. Συνεπώς, το ζητούμενο είναι η μεγάλη εικόνα και σε αυτήν δεν μπορεί να περιλαμβάνεται η περιοχή του Αγίου Νικολάου όταν έχει τις περισσότερες VIP κλίνες στη χώρα.