Το θέμα που ανέδειξε η ΑΝΑΤΟΛΗ με σχετική αρθρογραφία το προηγούμενο διάστημα – θέμα που έφθασε και στον αθηναϊκό Τύπο – της τύχης της βίλας του Νίκου Κούνδουρου, που είναι κτισμένη πίσω από το Καθολικό, έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο και συγκεκριμένα στην πρώτη ειδική συνεδρίαση της Λογοδοσίας, η Πρόεδρος του Δ.Σ. Σοφία Καραμανώλη. Παρόντες, μάλιστα, έχοντας ενημερωθεί ότι θα ετίθετο ως θέμα, ήταν και τρεις εκπρόσωποι της εταιρείας «Mirum», στην οποία ανήκει σήμερα η βίλα.
Εύστοχη, ενταγμένη σε ένα γενικότερο πλαίσιο, περί σεβασμού και προστασίας της ιστορικής κληρονομιάς του τόπου μας, ήταν η τοποθέτηση της κ. Καραμανώλη, η οποία αναφέρθηκε στη συμβολή της ΑΝΑΤΟΛΗΣ για την ανάδειξη του θέματος. Είπε η πρόεδρος του Δ.Σ.: «Θεωρώ ότι δεν είναι δυνατόν τοπικού ενδιαφέροντος να ανεβαίνει στον Τύπο και να προκαλεί το ενδιαφέρον συμπολιτών που ζουν εδώ ή αλλού και να μη γίνεται συζήτηση και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στην περιοχή του Δήμου υπάρχει σειρά από ιστορικά και εμβληματικά κτίρια τα οποία συνδέονται με την τοπική ιστορία και εξέλιξη της περιοχής. Κάποια μπορεί να είναι και ταπεινά σε μέγεθος αλλά παρακολουθούν τις δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής και αποτυπώνουν τη διάθεσή τους να καλύπτουν τις ανάγκες τους, όπως αυτά τα μικρά αλλά εκπληκτικά, μετόχια του Πάνω Μεραμπέλου, που εντάσσονται αρμονικά στο φυσικό περιβάλλον και το σέβονται με εντυπωσιακό τρόπο.
Σαν δημοτική αρχή έχομε στο πρόγραμμά μας να αναδείξουμε τα κτίσματα αυτά μέσα από ένα δίκτυο ξεναγήσεων που θα αφορά τόσο τους κατοίκους της περιοχής όσο και τους επισκέπτες, ενώ, προφανώς, η επιλογή θα είναι αντικείμενο ειδικής επιτροπής, που θα συσταθεί γι’ αυτό το σκοπό.
Η βίλα του Κούνδουρου, έχει ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή και συγκαταλέγεται στα ιστορικά αυτά κτίρια. Όταν κτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960, μακριά από τη δομημένη ζώνη της πόλης, από τον συντοπίτη μας σκηνοθέτη και εικαστικό δημιουργό Νίκο Κούνδουρο, επιδίωξε, όπως έλεγε ο ίδιος να καταδείξει στον περίγυρό του τη δική του αισθητική, σε αντίθεση με κάποιες άκομψες επεμβάσεις, που άρχισε να παρατηρεί στον περίγυρό του, παροτρύνοντας και άλλους να δημιουργούν με ευαισθησία.
Πέρα από το γεγονός ότι η βίλα αναδείχθηκε μέσα από τη γνωστή ταινία του Ντίνου Δημόπουλου, «Η νεράιδα και το παλλικάρι», επίσης σημαντικό είναι ότι φιλοξενήθηκαν εκεί πνευματικοί άνθρωποι της χώρας αλλά και προσωπικότητες παγκοσμίου κύρους.
Η βίλα έχει περάσει από το 2007 στην ιδιοκτησία της «Mirum» που εκπροσωπεί ο κ. Μπορίσοφ. Η βίλα έχει παλαιωθεί… Το παρήγορο είναι ότι οι σημερινοί ιδιοκτήτες έχουν την πρόθεση να την ανακαινίσουν – κάτι που είναι αναγκαίο να συμβεί – όμως, παράλληλα, έχουν δηλώσει ότι θα σεβαστούν απολύτως τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία του κτίσματος, τον περιβάλλοντα χώρο, αλλά και το μοναδικής ομορφιάς θαλάσσιο μέτωπο, που κόβει την ανάσα… Άλλωστε για οποιαδήποτε επέμβαση γίνει – ακόμη και την ελάχιστη – απαιτείται η παρακολούθηση νόμιμης διαδικασίας από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
Σημαντικό για τη νέα δημοτική αρχή, γενικότερα, είναι να παρακολουθεί την εξέλιξη σε όλο το Δήμο και είναι βέβαιο ότι αποβλέπει στη στενή συνεργασία των εμπλεκομένων στη διαμόρφωση του οικιστικού και μη περιβάλλοντος, με σκοπό η περιοχή να διαφυλάξει τη μοναδική φυσιογνωμία της για την οποία εξ άλλου επιλέχθηκε ως τουριστικός προορισμός.
Νομίζω ότι η αναφορά μου αυτή θα εισακουστεί από όλους και υπάρχει η θετική προαίρεση και από την πλευρά της εταιρείας στην οποία ανήκει πλέον η βίλα, αλλά και από όλους εμάς, για να λειτουργήσουμε με παρόμοιο τρόπο, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη βίλα, αλλά γενικά για οτιδήποτε υπάρχει τριγύρω μας.”
O Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Μανόλης Μενεγάκης στην παρέμβασή του, είπε ότι υπάρχουν διάφορα κτίρια, που δεν είναι κατ’ ανάγκη και τοπόσημα, όπως η βίλα Κούνδουρου, αλλά είναι ιστορικά κτίρια με συναισθηματικό φορτίο για τον τόπο και με πολιτιστική αξία, αφού ακολούθησαν ένα αρχιτεκτονικό πρότυπο, του μοντερνισμού συνδυασμένου με παραδοσιακά στοιχεία του τόπου. Η βίλα, το ξενοδοχείο «Minos Beach» κ.α. συνιστούν μπούσουλα και μια αρχιτεκτονική «ρίζα» που καλό είναι να τη σεβόμαστε και να τη χρησιμοποιούμε και σήμερα, ως πρότυπο για την περιοχή μας.
Η βίλα Κούνδουρου, είναι γεγονός, ότι έχει πωληθεί σε μια ιδιωτική εταιρεία, η οποία έχει εκφράσει τη διάθεσή της να διατηρήσει εν πολλοίς την όψη του συγκεκριμένου κτίσματος. Ευχής έργον θα είναι να τηρηθεί αυτό, γιατί κατά τη γνώμη μας και όμορφο είναι και δίνει προστιθέμενη αξία και στον τόπο και στους ιδιοκτήτες της. Θεωρώ ότι καλώς συζητήθηκε σήμερα το θέμα αυτό», τόνισε ο δήμαρχος.
Πού είναι η πρόταση του Δήμου;
Ο επικεφαλής του συνδυασμού “στην Πράξη” Χάρης Αλεξάκης, επεσήμανε ότι το θέμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μάλιστα τα προηγούμενα χρόνια είχε εξεταστεί αν θα μπορούσε κάποιες από τις πολιτιστικές δράσεις του Δήμου να φιλοξενηθούν στη βίλα, όσο αυτή παρέμενε αναξιοποίητη. Επίσης εύστοχη η υπόδειξη στη δημοτική αρχή ότι η εισαγωγή και παρουσίαση του θέματος θα έπρεπε να συνοδεύεται από συγκεκριμένη πρόταση του Δήμου, επί του πρακτέου σε ό,τι αφορά την τύχη ή την αξιοποίηση της βίλας με τη συνεργασία και του Δήμου… Εξ άλλου υπάρχουν και άλλα πολλά κτίρια, που θα μπορούσε ο Δήμος να ξεκινήσει διαδικασία για να προστατευτούν από αλλοίωση ή καταστροφή…
H κ. Καραμανώλη απάντησε ότι το διερεύνησε, αλλά ως ιδιωτικό και ηλικίας μικρότερης των 100 ετών, δεν μπορεί ο Δήμος να αναλάβει πρωτοβουλία για να κηρυχθεί διατηρητέο κτίριο. Αυτό, είπε, μπορεί να το ζητήσει μόνο ο ιδιοκτήτης της. Εμείς θέλουμε και ευχόμαστε – γι’ αυτό και προκλήθηκε η σχετική συζήτηση – η εταιρεία να τηρήσει όσα η ίδια έχει δηλώσει και δεσμευτεί ότι θα πράξει όταν την ανακαινίσει, ώστε να μην ανησυχούν οι συμπολίτες μας.
Στη ουσία του όλου ζητήματος, κινήθηκε και η τοποθέτηση της δημοτικής συμβούλου Δέσπως Καρνιαδάκη, η οποία είπε: «Ο πύργος στην προνομιακή θέση που κτίστηκε και μοιάζει σαν αετοφωλιά σφηνωμένη στο βράχο, συνδυάζοντας ένα παραδοσιακό αρχιτεκτονικό ύφος με ένα μίνιμαλ έθνικ στυλ, είναι ιδιωτική περιουσία. Μπορεί να έκανε την πόλη μας και το Δήμο διάσημους, με κινηματογραφική αύρα και ιστορία φιλοξενίας διάσημων προσωπικοτήτων, αλλά αυτό είναι παρελθόν. Κρατάμε την παράδοση και ό,τι άφησε ως κληρονομιά, αλλά τώρα, η εταιρεία ευχόμαστε να σεβαστεί την αρχιτεκτονική ταυτότητά της για να συνεχίσουμε να θαυμάζουμε ό,τι ολοκληρώσει και παραδώσει μετά την ανακαίνιση στο εξαιρετικό εκείνο τοπίο».
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ