Ενημερωτικό σεμινάριο για το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη ΙΙ» και για την επικείμενη καθολική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο λιανεμπόριο πραγματοποιήθηκε, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, το μεσημέρι της Τετάρτης στο κινηματοθέατρο Ρεξ στον Άγιο Νικόλαο από τον Όμιλο Epsilon Net και το Σύλλογο Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών Λασιθίου, με τη συμμετοχή των Εμπορικών Συλλόγων του νομού Λασιθίου. Παρών, μεταξύ άλλων, ήταν και o Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Epsilon Net που διαχειρίζεται το όλο πρότζεκτ και Σύμβουλος Εργασιακών θεμάτων Βασίλης Πρασσάς, εξηγώντας τον τρόπο εφαρμογής. Έλυσε απορίες εμπόρων, λογιστών και ελεύθερων επαγγελματιών για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας που έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά από τις αρχές του 2024 για βιομηχανίες και λιανεμπόριο και θα εφαρμοστεί σε τουρισμό και ξενοδοχεία από το καλοκαίρι, ενώ από την 1η Απριλίου και 2 Μαΐου θα εφαρμόζεται επίσης καθολικά σε βιομηχανίες και λιανεμπόριο αντίστοιχα.
«Είναι μια μεταρρύθμιση, που φέρνει ραγδαίες αλλαγές γιατί εμπλέκει τρεις φορείς, το λογιστή, τον εργοδότη και τον εργαζόμενο, που είναι αυτός που υποχρεούται να χτυπήσει την κάρτα» τόνισε ο κ. Πρασσάς. «Το περίεργο είναι ότι την ευθύνη την έχει ο εργοδότης, αλλά την υποχρέωση την έχει ο εργαζόμενος άρα πρέπει η πληροφορία να φτάσει απ’ άκρη σ’ άκρη».
Όπως είπε, πρόκειται για μια μεταρρύθμιση, «που ευνοεί τον εργαζόμενο που θα χτυπάει την κάρτα, ενώ ευνοεί και τον καλό εργοδότη γιατί καταργείται ο αθέμιτος ανταγωνισμός με όσους υποδηλώνουν εργασία και βοηθά και το κράτος γιατί ανεβάζει τα χρήματα που εισπράττει.
Οι δυσκολίες στην εφαρμογή
Για να εφαρμοστεί σωστά το μέτρο, σύμφωνα με τον κ. Πρασσά, θα πρέπει να διορθωθούν κάποια κακώς κείμενα, «δεν μπορεί π.χ. ένας εργαζόμενος που μια φορά ξέχασε να χτυπήσει μια φορά την κάρτα, να δεχτεί ο εργοδότης πρόστιμα 10.500 ευρώ. Δεν γίνεται εάν ένας εργαζόμενος έχει 5 λεπτά αργότερα ή νωρίτερα, να πληρώσει ο εργοδότης για υπερεργασία. Είναι θέματα που πρέπει το υπουργείο να τα αντιμετωπίσει για να μπορέσει να έχει την αποτελεσματικότητα και να είναι απλό και κατανοητό σε όλους. Γιατί το θέμα δεν είναι να μπλέξουν με τυπικά πρόστιμα, το θέμα είναι να τιμωρηθούν οι πραγματικοί παραβάτες, αυτοί που δεν δηλώνουν.
Ήδη, σύμφωνα με τον κ. Πρασσά, πιλοτικά η ψηφιακή κάρτα εφαρμόζεται σε περίπου 30 χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. Με την πραγματική εφαρμογή θα μπουν, όπως λέει, περίπου 100 χιλιάδες επιχειρήσεις.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Γιώργος Κασσωτάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το κράτος περνά σε μια νέα ψηφιακή εποχή, θα μπορούσε όμως να υπάρχει ένας καλύτερος προγραμματισμός και μια πληρέστερη ενημέρωση από την πλευρά της Πολιτείας, ειδικά για τους λογιστές, που τα τελευταία χρόνια και μετά ιδιαίτερα την πανδημία έχουν κληθεί και επιφορτιστεί με μεγάλο όγκο δουλειάς και ευθύνης.
Για την ψηφιακή κάρτα εργασίας τόνισε πως «καθετί καινούριο έχει τις δυσκολίες του, σίγουρα στην αρχή θα υπάρχουν προβλήματα και πράγματα που θα πρέπει να μάθουμε όλοι μας». Πρόσθεσε ότι το εν λόγω μέτρο «θα αξιολογηθεί εκ των υστέρων, με τις μελέτες πάντως που έχουν γίνει να λένε ότι θα βοηθήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής, της μαύρης εργασίας».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου Μανώλης Πάγκαλος σημείωσε ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας αποτελεί ένα μέτρο που απασχολεί ιδιαίτερα τον εμπορικό κόσμο, αφού μέχρι σήμερα το λιανεμπόριο δεν έχει δουλέψει με αυτό τον τρόπο.
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ