Προέχει η ασφάλεια, πριν ο Δήμος Αγίου Νικολάου επιχειρήσει να ανοίξει για το κοινό, την υπόγεια στοά που είχε διαμορφώσει ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος, στα πρανή της λίμνης, με πρόσοψη ενός εξωκκλησιού. Αυτό τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Βάρδας, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τη δημοτική αρχή, λαμβάνοντας αφορμή από τις δηλώσεις του αντιδημάρχου Μανούσου Πεδιαδίτη, περί αξιοποίησης του χώρου, περί ανοίγματός του στο κοινό, περί πραγματοποίησης εκθέσεων κλπ.
Ο Νίκος Κούνδουρος, βέβαια, είχε ονομάσει το συγκεκριμένο χώρο «Άγιο Νικόλαο των ψαράδων» αφιερώνοντάς το στον πολιούχο μας και στους ψαράδες, που τότε με πολυπληθέστερες βάρκες, ελλιμενίζονταν μέσα στη λίμνη, την οποία είχαν και ορμητήριό τους για τα ψαρέματα που έκαναν στον Κόλπο Μεραμπέλου. Υπήρχε μάλιστα και εικονοστάσι με εικόνα του αγίου, στη μέση της στοάς, το οποίο, δεν ξέρουμε αν ο αντιδήμαρχος σκοπεύει να διατηρήσει ή θα το καταργήσει. Γι’ αυτό και στους Αγιονικολιώτες, ο χώρος αυτός είναι γνωστός ως «Το εκκλησάκι της λίμνης»… Εκεί ο διεθνώς αναγνωρισμένος Αγονικολιώτης σκηνοθέτης και εικαστικός δημιουργός Ν. Κούνδουρος είχε ζωγραφίσει και μια μεγάλη τοιχογραφία- αγιογραφία, η οποία, λόγω της μεγάλης υγρασίας και παντελούς απουσίας συντήρησης, καταστράφηκε ολοσχερώς και παραδόθηκε σε ‘μας ως σήμερα, μόνο από φωτογραφίες
Η μειοψηφία
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θωμάς Χαριτάκης αναφέρθηκε στις απόπειρες της προηγούμενης δημοτικής αρχής να ανοίξει το χώρο για το κοινό, διοργανώνοντας μάλιστα και μια έκθεση ζωγραφικής, αλλά και τότε οι όροι ασφαλούς παρουσίας κοινού εντός του χώρου, δεν είχαν διασφαλιστεί. Γι’ αυτό, προφανώς, και δεν δόθηκε συνέχεια…
Είπε ότι συμφωνεί ο χώρος αυτός να γίνει επισκέψιμος, αλλά το μείζον είναι η ασφάλεια των επισκεπτών, που δεν είναι και τόσο απλό ζήτημα, όπως τόνισε. Υπέδειξε ότι το θέμα πρέπει να επιμεληθούν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου για να χορηγήσουν εκείνες πιστοποιητικό στατικής επάρκειας του τούνελ…
Πρόσθεσε δε ότι η στοά είναι εντός χερσαίας ζώνης λιμένος και υπάγεται στη δικαιοδοσία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, γι’ αυτό και απαιτείται προγραμματική σύμβασή του με το Δήμο για εκπόνηση στατικής μελέτης του χώρου.
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Χάρης Αλεξάκης δήλωσε σύμφωνος με την αξιοποίηση του χώρου και ότι η σημερινή δημοτική αρχή πάει το θέμα «ένα βήμα παραπέρα», σημειώνοντας ότι ο ΠΑΟΔΑΝ είχε ζητήσει την αξιοποίηση.
Αλλά όταν είχε απευθυνθεί στις αρμόδιες Τ.Υ. του Δήμου δήλωσαν αναρμόδιες, αφού υπήρχαν σοβαρά ζητήματα με καταπτώσεις που είχαν σημειωθεί, με αποτέλεσμα κανείς να μην παίρνει την ευθύνη- ούτε το Λιμενικό Ταμείο, ούτε και οι Υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να μην γίνουν εκδηλώσεις και περαιτέρω αξιοποίηση της στοάς.
Οι επιστήμονες
Πολύ εύστοχα, απαντώντας ο Δήμαρχος Μανόλης Μενεγάκης χαρακτήρισε τη στοά ως… λαγούμι, εξηγώντας ότι δεν πρόκειται να ανοίξει άμεσα. Διευκρίνισε ότι διατυπώθηκε η πρόθεση του Δήμου να το αξιοποιήσει και διαβεβαίωσε πως ό,τι υπέδειξε παραπάνω επί του πρακτέου ο κ. Χαριτάκης, η δημοτική αρχή τα έχει κάνει…
«Δηλαδή, καθαρίστηκε ο χώρος για να αποκαλυφθεί ό,τι πρόβλημα υπάρχει εκεί μέσα. Πήγε κλιμάκιο της Τ.Υ. του Δήμου και ήλεγξε κάνοντας μακροσκοπική εξέταση κι έβγαλε ένα συμπέρασμα, για να γνωμοδοτήσει, μέχρι του σημείου που έχει την τεχνική επάρκεια, γιατί ο χώρος αυτός είναι στην ουσία ένα σπήλαιο στην πραγματικότητα… ένα λαγούμι, ας πούμε- φυσικό και τεχνητό σπήλαιο ως ένα σημείο.»
Ο κ. Μενεγάκης πρόσθεσε ότι προσκληθείς από το Δήμο για άλλη υπόθεση, εκλήθη ο γεωλόγος Κάρολος Μπεζές, που γνωρίζει την περιφέρειά μας από άλλες μελέτες που έχει κάνει για την Περιφέρεια να κάνει επισκόπηση της στοάς.
«Εμένα μου φαίνεται σε καλό επίπεδο, όμως θα πρέπει ένας τεχνικός -γεωλόγος να κάνει δειγματοληψία από τα πρανή που περιβάλλουν τον υπόγειο αυτό σχηματισμό, με “καρότα” κλπ. για να κάνει κανονική τεχνική μελέτη, Αυτή η μελέτη ενδεχομένως να υποδείξει την ανάγκη κάποιας παρέμβασης, μπορεί και όχι. Ήρθαμε σε επαφή και με εξειδικευμένο γεωτεχνικό -γεωλόγο, ο οποίος συνεργάζεται με το Μετσόβειο Πολυτεχνείο και αναμένεται να επισκεφθεί το Δήμο για να εξετάσει τη στοά. Αφού ολοκληρωθούν όλα και αφού οι ειδικοί πουν ότι το μέρος είναι ασφαλές ή ότι χρειάζεται κάποια παρέμβαση που θα κάνουμε, τότε μόνο θα ανοίξει για το κοινό», είπε ο δήμαρχος.
Ο κ. Πεδιαδίτης, είπε ότι «η προηγούμενη δημοτική αρχή θα μπορούσε να κάνει όλο αυτό, αν υπήρχε ενδιαφέρον. Όταν υπάρχει αξιοθέατο δίπλα στη λίμνη και κατεβαίνει ο κόσμος και δεν έχει να δει τίποτα, με το να επικαλούμαστε θέματα ασφάλειας και να μην ασχολούμαστε καθόλου είναι το μόνο εύκολο». Κατέληξε δε λέγοντας ότι ο κ. Μπεζές τον πληροφόρησε για ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο που παρατηρείται εντός της στοάς, που θα δικαιολογούσε και τη δημιουργία μουσείου Γεωλογίας, με διεθνές ενδιαφέρον. Επίσης είπε ότι θα προσκληθεί και μεταλλειολόγος για να δώσει τα φώτα του σε θέματα στατικής υποστήριξης του σπηλαίου, όπου χρειάζεται.
ΝΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ