Αποδέκτης οργισμένης αγανάκτησης των επαγγελματιών αλιέων του Νομού Λασιθίου έγινε το στέλεχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στη συνάντηση που είχε μαζί τους στην αίθουσα συνεδριάσεων της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου, για να τους ενημερώσει για την προσαρμογή τους στο σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής των αλιευτικών ταξιδιών και των αλιευμάτων που θα πιάνουν.
Κοινωνοί της έντονης διαμαρτυρίας για την απουσία μέτρων ενίσχυσης της αλιευτικής δραστηριότητας και των επαγγελματιών αλιέων του Νομού Λασιθίου, που -όπως τόνισαν- αδυνατούν να επιβιώσουν λόγω της δραματικής μείωσης των αλιευμάτων και της τεράστιας ζημιάς που υφίστανται από τους λεσεψιανούς εισβολείς στις θάλασσές μας και κυρίως τον λαγοκέφαλο, έγιναν επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γιώργος Τσιφετάκης και Ελένη Βλάση που παρέστησαν στη συνάντηση.
Δύο μεροκάματα το μήνα, φώναζαν ότι κάνουν οι ψαράδες της Ιεράπετρας που δεν προλαβαίνουν να μετρούν ζημιές από το λαγοκέφαλο. «Δεν έχω χρήματα να πάω το παιδί μου στο γιατρό και παίρνω δανεικά, το καταλαβαίνετε;», κατήγγειλε με απελπισία άλλος.
Άλλος ψαράς από τη Σητεία προσκάλεσε την εκπρόσωπο του υπουργείου να την πάρει με το καΐκι να βγουν για ψάρεμα και να διαπιστώσει και η ίδια ότι με 40 μ. δίχτυα πιάνει… ενάμισι μπαρμπούνι και αυτό δαγκωμένο από λαγοκέφαλο!
Σύστημα καταγραφής
Σε εννέα μήνες υποχρεούνται οι επαγγελματίες αλιείς να προσαρμοστούν στο νέο καθεστώς ηλεκτρονικής καταγραφής των αλιευμάτων τους για την απόκτηση τεχνικής ταυτότητας, με χορήγηση κωδικού, ο οποίος θα «ακολουθεί» τα ψάρια που φέρνει κάθε αλιευτικό καΐκι στην αγορά, ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί να πιστοποιηθεί από πού προέρχονται και να μην «μπερδεύονται» με αλιεύματα τα οποία προκύπτουν από παράνομη αλιεία. Τη δήλωση αυτή οι αλιείς θα υποχρεούνται αντί κάθε μήνα, που ίσχυε μέχρι τώρα να κάνουν μετά από κάθε αλιευτική εξόρμηση στη θάλασσα με το αλιευτικό τους σκάφος (με ημερομηνία και ώρα απόπλου και αντίστοιχα του κατάπλου, διάρκεια ταξιδιού και το σημείο απόπλου). Όπως προβλέπει ο νόμος, τα δεδομένα του Ημερολόγιου Αλιείας τηρούνται στην συσκευή ERS στο σκάφος και υποβάλλονται ηλεκτρονικά για κάθε ημέρα του αλιευτικού ταξιδιού, παραθέτοντας λεπτομερώς τις κινήσεις που πρέπει να καταγράφουν ηλεκτρονικά.
Απώτερος στόχος είναι να μπορεί να ελεγχθεί οποιαδήποτε στιγμή από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα η ποσότητα και η προέλευση των αλιευμάτων που εμφανίζονται στην αγορά.
Λίγα αλιεύματα
Η ΑΝΑΤΟΛΗ ρώτησε τον πρώην περιφερειακό σύμβουλο για θέματα Πρωτογενούς Τομέα Γιώργο Τσιφετάκη, ο οποίος δραστηριοποιείται και ο ίδιος στη θάλασσα και παρέστη στη χθεσινή ενημερωτική συνάντηση, γιατί οι αλιείς αντιδρούν τόσο έντονα, αφού στην ουσία το μέτρο, το οποίο καλούνται να εφαρμόσουν θα τους προστατεύσει διαχωρίζοντας τα νόμιμα αλιεύματα από τα παράνομα και τελικά θα προστατεύει το εισόδημά τους.
Ο κ. Τσιφετάκης δήλωσε: «Για τα συστήματα καταγραφής αλιευμάτων και ταξιδιών που εισάγονται από το 2025 υπάρχει μια μεγάλη αντίδραση από τους επαγγελματίες αλιείς διότι αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα. Ο Ν. Λασιθίου είναι ο χειρότερος από πλευράς αλιευμάτων σε ολόκληρη τη χώρα, λόγω των εισβολικών ειδών και αυτό το έχουν καταδείξει και οι μελέτες που έχουν γίνει. Εκδηλώνεται λοιπόν αυτή η αντίδραση γιατί θεσπίζεται ακόμη μεγαλύτερη γραφειοκρατία και ο ψαράς δεν έχει ούτε το χρόνο ούτε τον χώρο στα μικρά τους σκάφη των παράκτιων αλιέων ειδικά, να κάνουν αυτές τις καταγραφές. Έτσι δημιουργείται ένταση, την οποία θεωρώ δικαιολογημένη, γιατί, επαναλαμβάνω, ότι τα αλιεύματα είναι λίγα και το μεροκάματο τον ψαράδων πολύ μικρό που προκαλεί αυτήν την αναστάτωση και τη γκρίνια από πλευράς τους».
Στην παρατήρησή μας, ότι η εκπρόσωπος του υπουργείου τους εξήγησε ότι οι καταγραφές αυτές εισάγονται για τη δική τους προστασία, αφού θα μπορούν να εντοπιστούν και διαχωριστούν τα νόμιμα από τα παράνομα αλιεύματα στην αγορά, ο κ. Τσιφετάκης είπε ότι «αυτά είναι λόγια που επαναλαμβάνονται κάθε φορά… Πιστεύω ότι με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που υπάρχουν δε νομίζω ότι είμαστε ακόμη σε κατάσταση τέτοια που μπορούμε να έχουμε πλήρη έλεγχο των πραγμάτων. Πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για να τεθεί σε εφαρμογή αυτό που συζητούν σήμερα. Θέλει πολύ χρόνο και διάστημα προσαρμογής.
Είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση των ψαράδων γιατί τους προσθέτουν επιπλέον εργασία και έξοδα στη δουλειά τους πάνω. Το υπουργείο πρέπει να στηρίξει τους επαγγελματίες αλιείς του νομού ώστε να συνεχίσουν αυτό που κάνουν. Όπως διαπιστώσατε και εσείς, στην αίθουσα είναι ελάχιστοι οι νέοι ψαράδες που ασχολούνται επαγγελματικά και δεν θα υπάρξει συνέχεια στην αλιεία στο Λασίθι. Το Υπουργείο έπρεπε να είχε προχωρήσει στα μέτρα που αφορούν στα εισβολικά είδη. Υπάρχει μελέτη τεκμηριωμένη, την οποία είχα καταθέσει το 2022 εγώ προσωπικά και αφορά τη ζημιά η οποία ανέρχεται σε 8.500 ευρώ (με τιμές του 2022) σε κάθε παράκτια αλιευτική δραστηριότητα του Ν. Λασιθίου.
Περιμέναμε ότι μετά από τις παρεμβάσεις αυτές και τη μελέτη- εργαλείο για τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων, θα είχαν γίνει κάποια βήματα. Δυστυχώς, δεν έχουμε δει τίποτα να έχει γίνει πάνω στο θέμα αυτό», κατέληξε ο κ. Τσιφετάκης.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ