Θα καθυστερήσουν οι απαλλοτριώσεις στον ΒΟΑΚ; Το ερώτημα είναι αναμενόμενο και λογικό, δεδομένης της εξέλιξης που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα. Ο προβληματισμός εκφράζεται ήδη από δικαιούχους αλλά και από πολίτες, λόγω της εμπειρίας που υπάρχει σε ανάλογες περιπτώσεις.
«Στο τμήμα Άγιος Νικόλαος – Νεάπολη ξέρουμε πως 29 Φεβρουαρίου έπρεπε να δοθεί η πρώτη δόση από ορισμένες απαλλοτριώσεις αλλά πλησιάζουμε στα μέσα του Μαρτίου και δεν μάθαμε ακόμα κάποια θετική εξέλιξη», ανέφερε δικαιούχος στο συγκεκριμένο τμήμα. Αντίστοιχες πληροφορίες αναφέρουν πως οι μεγάλες ιδιοκτησίες και κυρίως οι επιχειρήσεις «έχουν ακόμα αρκετή δουλειά μπροστά τους», αφού το δικαστήριο αναμένεται να ασχοληθεί με το θέμα το φθινόπωρο. Γενικά, η αίσθηση που υπάρχει είναι πως υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις στο συγκεκριμένο θέμα γιατί «οι εκτιμήσεις που ακούμε είναι πως δεν υπάρχουν χρήματα να διατίθενται για τις απαλλοτριώσεις.»
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως τα εργοτάξια έχουν στηθεί και στήνονται σε σημεία που είχαν δημιουργηθεί κατά την εκτέλεση του υφιστάμενου εθνικού δρόμου. Εκεί δηλαδή που είχαν δημιουργηθεί «πλατέματα» από τις παλιές επιχωματώσεις. Το εργοτάξιο που έχει στήσει ο Άκτωρ στον Άγιο Νικόλαο έχει μπει σε τέτοιο χώρο. Ακόμα, και στο τμήμα από τη Χερσόνησο μέχρι τη Νεάπολη γίνεται το ίδιο και φαίνεται στο Σεληνάρι.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε τις τεχνικές περιβαλλοντικές μελέτες του έργου (ΤΕΠΕΜ) για την εγκατάσταση και λειτουργία των προσωρινών εργοταξιακών χώρων που θα φιλοξενηθούν παραπλεύρως και κοντά με το υπό κατασκευή οδικό έργο Χερσόνησος – Νεάπολη, μήκους 22,5 χιλιομέτρων.
Το ένα εργοτάξιο θα αναπτυχθεί στο τμήμα Χερσόνησος – Μάλια του ΒΟΑΚ, ενώ το δεύτερο σε απόσταση 400 μέτρων από το έργο, σε θέσεις που κατά το παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί ως εργοταξιακοί χώροι στις εργολαβίες της σήραγγας Βραχασίου της εθνικής οδού. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται σύμφωνα με τις υπηρεσίες, η αποφυγή της κατάληψης νέων εδαφικών εκτάσεων που θα αύξαναν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου καθώς οι δύο εργοταξιακοί χώροι θα χρειαστούν επιφάνεια 32 και 16 στρεμμάτων αντίστοιχα. Η ανάπτυξη των προσωρινών εργοταξίων υποδομής, είναι απαραίτητη προκειμένου να γίνει η εγκατάσταση του απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού και των άλλων υποστηρικτικών μηχανημάτων του έργου για την κατασκευή της ΣΔΙΤ (π.χ. μονάδα παραγωγής σκυροδέματος και ασφαλτομίγματος, μονάδα επεξεργασίας και παραγωγής αδρανών υλικών, συνεργείο, εργαστήριο, γραφεία κ.α.).
Σε ότι αφορά ειδικά το Χερσόνησος – Νεάπολη, το τμήμα κατασκευάζεται με ΣΔΙΤ και σχεδόν ένα έτος μετά την υπογραφή της σύμβασης ύψους 290 εκατ. ευρώ με την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Ιντρακάτ – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις δεν έχει κάποια ουσιαστική εξέλιξη. Από τον περσινό Απρίλιο μέχρι τώρα, το μόνο στοιχείο που μαρτυρεί πως υπάρχει έργο στο συγκεκριμένο τμήμα είναι μετά το Σεληνάρι και πριν την σήραγγα ο καθαρισμός στο πλάι του δρόμου, του χώρου που προορίζεται για εργοτάξιο.
Υπενθυμίζεται πως και ο δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης είχε δηλώσει ότι το δικαστήριο για τον καθορισμό της τιμής μονάδας έχει αναβληθεί για τον προσεχή Σεπτέμβριο. Ο Δήμαρχος όπως και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης έχουν χτυπήσει καμπανάκι καθώς οι καθυστερήσεις κινδυνεύουν να βγάλουν εκτός χρονοδιαγράμματος το έργο και να εγείρουν αποζημιώσεις από τους αναδόχους της ΣΔΙΤ. Υπενθυμίζεται ότι η ολοκλήρωση του τμήματος Χερσόνησος – Νεάπολη του ΒΟΑΚ, προβλέπεται τον Απρίλιο του 2027.