Για «θέατρο του παραλόγου» στο χώρο της δημόσιας υγείας στο νομό Λασιθίου κάνουν λόγο στην ΑΝΑΤΟΛΗ εργαζόμενοι και στελέχη του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου σχολιάζοντας τις ελλείψεις και τα κενά στην εφημέρευση κρίσιμων τμημάτων-κλινικών που πλέον αποτελούν όχι απλώς συχνό αλλά καθημερινό φαινόμενο.
Είναι ενδεικτικό ότι τη Δευτέρα 3 Ιουνίου, στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου δεν εφημέρευε ούτε το αναισθησιολογικό, ούτε το ακτινολογικό τμήμα, με ό,τι μπορεί κάτι τέτοιο να σημαίνει.
Επίσης, όπως αποτυπώθηκε από τους πίνακες εφημεριών, στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας χθες εφημέρευε αναισθησιολόγος και μετά το απόγευμα και τις σχετικές αντιδράσεις του Συλλόγου Εργαζομένων που δημοσιοποίησε το πρόβλημα προστέθηκε και η εφημερία γενικού χειρουργού. Ενώ στο νοσοκομείο Σητείας εφημέρευε γενικός χειρουργός χωρίς να εφημερεύει αναισθησιολόγος.
Το όλο ζήτημα των ελλείψεων και των προβλημάτων έθιξε μάλιστα και ο α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Λασιθίου της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης κατά τη σύσκεψη των φορέων την προηγούμενη εβδομάδα στο Επιμελητήριο Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο παρουσία του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου. Όπου τόνισε ότι κορυφαίο ζήτημα στη δημόσια υγεία είναι η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, ότι «δεν μπορείς να έχεις αναισθησιολόγο στην Ιεράπετρα και χειρούργο στον Άγιο Νικόλαο, χρειάζεται καλύτερη διοίκηση και διαχείριση».
Όπως από την προηγούμενη εβδομάδα έχει αναφέρει η ΑΝΑΤΟΛΗ, στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας λύσης, που δεν θα λύσει αλλά τουλάχιστον θα αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότερο τρόπο τις ελλείψεις και θα καλύψει τις υφιστάμενες ανάγκες, ήδη είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια να προχωρήσει η εναλλάξ εφημέρευση του χειρουργικού τομέα των Νοσοκομείων Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας. Ώστε όταν υπάρχει π.χ. ένα κενό στο ΓΝΑΝ από αναισθησιολόγο και χειρούργο, να εφημερεύουν αντίστοιχα αυτές οι ειδικότητες στην Ιεράπετρα και να μπορούν έτσι να αντιμετωπιστούν έκτακτα περιστατικά.
Έχουν ληφθεί μάλιστα και οι σχετικές αποφάσεις των Επιστημονικών Συμβουλίων των Νοσοκομείων, δεν έχει ωστόσο συζητηθεί ακόμη στο Διοικητικό Συμβούλιο των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Λασιθίου.
Όπως δήλωσε, πάντως, χθες στην «Α» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΓΝΑΝ Γιώργος Μανουσάκης, η Διοίκηση δεν αποδέχεται προσώρας τις αποφάσεις αυτές των Επιστημονικών Συμβουλίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες δε, τα μέλη του Δ.Σ. των Νοσοκομείων του ν. Λασιθίου με έγγραφο αίτημά τους έχουν εδώ και μέρες ζητήσει, όπως εκ του Νόμου δικαιούνται, από τη Διοίκηση να συγκαλέσει Δ.Σ. για να συζητηθεί το εν λόγω θέμα με τις σχετικές αποφάσεις των Επιστημονικών Συμβουλίων, χωρίς αυτό μέχρι χθες να έχει γίνει.
«Σοβαρά τα ζητήματα δυσλειτουργίας»
Αναφερόμενος από την πλευρά του στα τεκταινόμενα αυτά και στα προβλήματα τόσο του Νοσοκομείου του Αγίου Νικολάου, όσο και γενικότερα στις παθογένειες σε όλο το φάσμα της δημόσιας υγείας και του Ε.Σ.Υ., ο Νίκος Μουδατσάκης, Διευθυντής της Χειρουργικής κλινικής και Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι αυτή η πρόταση για εναλλάξ εφημέρευση και η προοπτική της ευρείας συνεργασίας μεταξύ των Νοσοκομείων «αποτελεί αυτή την ώρα μονόδρομο».
Τόσο δεδομένων των μεγάλων αυτών δυσκολιών, αλλά και ληφθέντος υπ’ όψιν του γεγονότος ότι η «δεξαμενή» των γιατρών και εν προκειμένω των αναισθησιολόγων (και σε επίπεδο χώρας συνολικά) δεν επαρκεί για να έλθουν άμεσα και υπό τις παρούσες συνθήκες γιατροί στο ΓΝΑΝ, όσοι έρχονται ουσιαστικά… πηγαινοέρχονται από το ένα Νοσοκομείο στο άλλο σε μια συνεχιζόμενη διαδικασία ανακύκλωσης προσωπικού.
Ο κ. Μουδατσάκης αναγνωρίζει ότι την στιγμή αυτή «υπάρχουν σοβαρά ζητήματα δυσλειτουργίας των Νοσοκομείων. Η Διοίκηση θα πρέπει να στηρίξει αυτές τις αποφάσεις που έχουν λάβει τα Επιστημονικά Συμβούλια. Και είναι η πρώτη φορά που τα Ε.Σ. λαμβάνουν τέτοια απόφαση. Η υφιστάμενη κατάσταση δεν πάει άλλο και θα πρέπει κάτι να γίνει. Πρέπει να υπάρξει συνεννόηση και η Διοίκηση να επιληφθεί του θέματος, αποτελεί πλέον καθαρά δικό της θέμα η υλοποίηση των αποφάσεων των Επιστ. Συμβουλίων. Δεν ξέρω γιατί η Διοίκηση αρνείται να δεχθεί τις προτάσεις που υπάρχουν. Αυτή τη στιγμή, άλλη λύση από αυτή την εναλλάξ εφημέρευση μεταξύ των Νοσοκομείων δεν βλέπω να υπάρχει. Εάν η Διοίκηση δεν θέλει να το κάνει, ας μας εξηγήσει πώς μπορεί να λυθεί αυτό το θέμα. Για παράδειγμα, έχουμε συνολικά 3+1 ακτινολόγους (η 1 είναι η υπό συνταξιοδότηση διευθύντρια του Ακτινολογικού του ΓΝΑΝ) σε όλο το νομό και θα πρέπει το θέμα να λυθεί σε επίπεδο Λασιθίου για να καλυφθούν οι αξονικοί, δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να έχουμε κάθε μέρα αξονικό συγχρόνως σε 2 πόλεις του νομού. Θα πρέπει κάθε πόλη του Λασιθίου μία φορά την ημέρα να καλύπτεται».
Στο ερώτημά μας εάν αυτός ο συντονισμός και η συνεργασία των Νοσοκομείων- διαδικασία που ο κ. Μουδατσάκης είχε αποκαλύψει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι «βάζει μπροστά» από τον περασμένο Μάρτιο – απαντά «ναι, είναι εφικτό».
«Δεν κάνουν απολύτως τίποτα
για να σταματήσει ο κατήφορος»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΓΝΑΝ σημειώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία του νομού Λασιθίου «δυστυχώς ολοένα και χειροτερεύει και οι διοικούντες και οι κυβερνώντες δεν κάνουν τίποτα, μα τίποτα απολύτως, για να σταματήσει αυτός ο κατήφορος. Μεγάλες ευθύνες υπάρχουν στη διοίκηση των νοσοκομείων και της ΥΠΕ, στον τοπικό βουλευτή Γιάννη Πλακιωτάκη και βεβαίως στην κυβέρνηση που αποδυναμώνει το ΕΣΥ προς όφελος του ιδιωτικού τομέα υγείας. Στις προσεχείς Ευρωεκλογές δίνεται στους πολίτες η δυνατότητα να εκφράσουν την αντίθεση τους στην πολιτική διάλυσης και εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας και αυτή τη δυνατότητα πρέπει να τη χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ